Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ - Μεγάλη Κρίση, αλλά και ο Χριστός εκρίθη ή ο Χριστός εκρύφθη, σήμερα. Υστερα απ’ τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Μαχαίρα, την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Και μια μέρα πριν τη Μεγάλη Τετάρτη, κατά την οποία ο Χριστός εχάθη.

ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ το γνωστό τραγουδάκι για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν ήμασταν παιδιά, εκεί γύρω στα πέντε μας χρόνια κι ύστερα τις μέρες της εβδομάδας. Διορθώνω. Μαθαίνοντας το τραγουδάκι μαθαίναμε τις μέρες. Τώρα πρώτα μαθαίνουν τα παιδιά τις μέρες και μετά μαθαίνουν (εάν τους το... διδάσκουν) το τραγουδάκι.
«Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του Χριστιανισμού είναι ότι έχασε τη μυστηριακή διάσταση του κοινωνικού. Στους δύο πρώτους αιώνες της Εκκλησίας η κοινωνική διάσταση ήταν σαν ένα μυστήριο του αδελφού. Οι Πατέρες ασχολήθηκαν πολύ με το κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς να απολυτοποιούν το κοινωνικό, αλλά βλέποντάς το σαν μια πτυχή της αγάπης που πρέπει να έχει ο ένας για τον άλλο». Ολιβιέ Κλεμάν: 'Ορθοδοξία και Πολιτική', εκδ. 'Μήνυμα' 1985.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του Χριστιανισμού... Η τραγωδία του σύγχρονου κόσμου. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο καλά κρατεί. Πολλά τα αιτούμενα. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, επιμένει να μας λέει ο ποιητής.
ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ για εκλογές και... όποιον πάρει ο Χάρος τον πήρε. Ολα τα κόμματα, παλιά και νέα, στην πίστα. Ολα εναντίον όλων. Κανένα δεν θα συνεργαστεί, λένε, με κανένα, μετεκλογικά. Λένε...
ΤΟ ΤΙ ΘΑ γίνει στις εκλογές είναι ένα ζήτημα και το τι θα γίνει μετά τις εκλογές είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως τα όποια εκβιαστικά διλήμματα δεν θα λειτουργήσουν έτσι όπως αυτοί που τα βάζουν νομίζουν ότι θα λειτουργήσουν. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
ΑΝΤΕ ΝΑ κάνετε εκλογές, να τελειώνουμε. Κάτι τέτοιο φαίνεται να σκέφτονται φωναχτά οι δανειστές - ελεγκτές μας.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ κακοκαιρίας η Μεγάλη Εβδομάδα, μα και εβδομάδα απεργιών. Τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Χωρίς ΚΤΕΛ τη Μεγάλη Πέμπτη. Κλειστοί οι ΧΥΤΑ, στους δρόμους τα σκουπίδια. Είμαστε, για να παραλλάξω κατά τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου, μια ωραία πανελλήνια ατμόσφαιρα...
«Η ΤΡΟΪΚΑ προστάζει σαν να ’ναι αφεντικό/ κι ο νους της πάντα είναι να κάνει το κακό/ στον τόπο με τα μέτρα που αράδα ξεφουρνίζει/ και κάνει τον κοσμάκη από θυμό ν’ αφρίζει». Η πρώτη στροφή από ένα ποιηματάκι - ρίμα που το βρήκα στο τελευταίο φύλλο (243) της εφ. 'Η φωνή των συνταξιούχων'. Τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη λέει μια ζωή ο εκδότης της (και φίλος μου) Ηρακλής Αναγνωστόπουλος.
Η ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ από διάφορους συγγραφείς, παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι η αμαρτωλή γυναίκα και πόρνη που έπλυνε με μύρο τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, κατά τον Ευαγγελιστή Λουκά (Κεφ. 7, 37 - 38), ταυτίζεται με τη Μαγδαληνή δεν μαρτυρείται από τις ιερές πηγές, αφού δεν αναφέρεται όνομα για τη γυναίκα αυτή και πρόκειται για παρεξήγηση που διαιώνισαν αγιογράφοι και ζωγράφοι της δύσης που απεικόνισαν αυθαίρετα τη Μαγδαληνή (σ.σ.: που καταγόταν από τα Μάγδαλα κι ακολουθούσε τον Χριστό) ως πόρνη με τα μαλλιά λυτά (http://el.wikipedia.org)

«Ω, Κύριε, εγώ ’μαι που έσπασα σα μυρογυάλι/ στα ιερά σου πόδια την καρδιά μου, και τα ολόξανθα/ μακριά μαλλιά μου, εγώ τ’ ανέμισα στις τρέμουλες,/ σκυφτές των Αποστόλων κεφαλές, σα φλάμπουρο!/ Εγώ ’μαι που όντας όλοι οι εδικοί μακριά θε/ κοιτώντας το σταυρό σε κλαίγαν σκορπισμένοι,/ στεκόμουν στο πλευρό σου παραστάτης, κι όρθια/ στα χέρια μου εδεχόμουν, στην ποδιά, στο πρόσωπο,/ πηχτό, ζεστό σαν όμπρο θερινό το αίμα σου».
Από το ποίημα 'Μαγδαληνή' του Νίκου Καζαντζάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (10.04,2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου