Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ κι ο Χριστός ευρέθη! Συνελήφθη, ύστερα από προδοσία του Ιούδα στον κήπο της Γεθσημανή, όπου είχε καταφύγει μετά τον Μυστικό Δείπνο για να προσευχηθεί. Για να οδηγηθεί, ύστερα από μια δίκη παρωδία, σαν κοινός κακούργος, στον θάνατο διά σταυρού...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ πράμα να μεταλαβαίνει κανείς τη Μεγάλη Πέμπτη γιατί αυτή τη μέρα μετάλαβε και ο Χριστός τσοι μαθητές του... Είχε τον δικό της τρόπο η μάνα μου για να μας πει γιατί έπρεπε να κάνουμε το κάθε πράγμα. Πόσες φορές δεν κατέφυγα στη δική σου παιδαγωγική, μάνα!
Ο ΙΗΣΟΥΣ απ’ τη Ναζαρέτ, που πολλαπλασιάζει τα πέντε ψωμιά και τα λίγα υπάρχοντα ψάρια, για να χορτάσει όλους τους πεινασμένους που τον ακολουθούν. Ο Ιησούς απ’ τη Ναζαρέτ που παίρνει το μαστίγιο για να διώξει απ’ τον ναό τους εμπόρους που εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη. Καμία σχέση αυτός ο Ιησούς με τον Χριστό έτσι όπως τον κατάντησαν οι κουμανταδόροι του κόσμου...
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην καθημερινότητα. Πλήγμα για τον τουρισμό από την απεργία των ναυτεργατών. Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κουντούρας. Στα ύψη η τιμή της βενζίνας. Κούρεμα έως και 60% από τις επιδοτήσεις. Ολα αυτά, μαζί με άλλα πολλά διάφορα, ενδιαφέροντα όλα στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Ενώ αναμενόταν η προκήρυξη εκλογών. Με την ευκαιρία. Παπα-Δήμο σε ρώτησε ο Κιαγιάς στη γελοιογραφία του πότε βλέπεις ανάσταση, του απάντησες;
«ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΖΑ το μαγαζί μου στο κόμμα που πρόκειται να ψηφίσω; Θα αγόραζα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από τους υποψήφιους βουλευτές που σκέφτομαι να ψηφίσω; Θα τους εμπιστευόμουν το μέλλον των παιδιών μου; Θα τους δάνειζα χρήματα; Εχουν δουλέψει στη ζωή τους ή αποτελούν προϊόν κομματικών διαδικασιών; Εχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένα αποτελέσματα ως ηγετες ή εκφράζουν απλώς ωραίες ιδέες τις οποίες δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν; Αξίζει με την ψήφο μου να τους εμπιστευθώ το μέλλον της πατρίδας;». Σκέψεις για τις επερχόμενες εκλογές. Από το ιστολόγιο του φίλου Παναγιώτη Αλεβαντή 'Σκέψεις' (alevantis.blogspot.com)
ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΣΟΙ έχουνε για ’κεια που ’χουμε φτάσει/ και πάλι ψήφο μας ζητούν, χρειάζονται... φαράσι. Ξεκάθαρος στην άποψή του ο Εννιαχωριανός. Μιλημένα ξηγημένα!
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ και στις Βρύσες, έδρα του Δήμου Αποκορώνου, από εφέτος τη Μεγάλη Παρασκευή. Για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, επισημαίνει ο τοπικός δήμαρχος. Καιρός ήταν...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Παπαδερό, πρώην διευθυντή Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κολυμπάρι: Πήρα μόλις χθες (με μεγάλη καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους) στα χέρια μου τον τόμο 'Κρήτη τιμά τον Αλέξανδρο Παπαδερό' (έκδοση Φιλ. Συλλ. 'Χρυσόστομος') που αναφέρται στις τιμητικές εκδηλώσεις  που έγιναν από τους φορείς του τόπου μας στα Χανιά και στην Αθήνα για το πρόσωπό σας. Τα γραπτά μένουν. Και για να μαρτυρούν το μέγεθος της προσφοράς σας στον χώρο της εκκλησίας της Κρήτης και ευρύτερα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
«ΤΟΤΕ ΠΟΥ κυνηγούσαν τον Χριστό να τον πιάσουν και να τον σταυρώσουν, Εκείνος για να τους ξεφύγει, βρήκε στον δρόμο του μια μυρτιά και κρύφτηκε ανάμεσα στα κλαδιά της. Περνούν οι Εβραίοι και τη ρωτούν: 'Μη είδες τον Χριστό;'. 'Οχι' απάντησε η μυρτιά και οι Εβραίοι την πίστεψαν κι έφυγαν. Ο Χριστός γι’ αυτή της την καλή πράξη την ευλόγησε και της έδωσε την ευχή του». Από το βιβλίο 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του' του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη.

«Στην κοπιώδη πορεία του δεηθώμεν/ τα μεγάλα κεριά προχωρούν,/ τα κεριά της δραχμής μένουν πίσω./ Τα μικρά κεριά κουράζονται εύκολα,/ λυγίζουν και διεκτραγωδούν/ το αντίτιμό τους./ Η ανισότης των κεριών/ αναλιώνει μυσταγωγικά./ Ο Θεός τους ο νεωκόρος/ τα ρίχνει στον Καιάδα της ανατήξεως./ Ξεχειλίζουν οι εκκλησίες./ Δεν χωράω, δεν πειράζει./ Θα μάθω το τετέλεσται/ από άλλη πηγή./ Πιο θετική».
Από το ποίημα 'Μεγάλη Εβδομάδα' της Κικής Δημουλά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.04.20120

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου