Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




«Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από την στιγμή που υπάρχει τηλεόραση». Η φράση αυτή του Ουμπέρτο Έκο έρχεται στο μυαλό μου καθώς αρχίζω να γράφω τα σημερινά «Πεταχτά». Και …καπάκι η φράση του Ουίνστων Τσόρτσιλ για τη δημοκρατία: «Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με την εξαίρεση όλων των άλλων που έχουν δοκιμαστεί». 21 Απριλίου, δείχνει το ημερολόγιο.

ΠΟΙΟΣ ΠΕΤΑ τις σαίτες στον πίνακα; Ρώτησε ο και γυμνασιάρχης φιλόλογος μας, στην ΣΤ τάξη, που τον αποκαλούσαμε και «θηρίον» στο Γυμνάσιον Βάμου, τον ένα από τους δύο μαθητές που κάθονταν στο πρώτο θρανίο, όταν πια οι σαίτες είχαν γίνει …χαλί. Ο από πίσω, κύριε, του απάντησε αυτός. Ποιος πετά τις σαίτες  στον πίνακα; Ρώτησε τον από πίσω. Ο από πίσω κύριε, του απάντησε και αυτός. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο αποπίσω του αποπίσω και ο αποπίσω του αποπίσω του αποπίσω μέχρι και τον τελευταίο που ο αποπίσω του ήταν ο τοίχος. Δεν άντεξε τότε ο άνθρωπος και είπε το αμίμητον: «Πετά ο τοίχος σαίτες, μωρέ;»
Για όλα φταίει η τουρκοκρατία, λοιπόν; Αυτός είναι ο τοίχος στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο αποπίσω του αποπίσω του αποπίσω, ο τελευταίος εν πάση περιπτώσει, αποπίσω.
«Η ΕΛΛΑΔΑ εισέρχεται δυστυχώς εν υποθήκη στο τελευταίο και πλέον οδυνηρό στάδιο του καθοδικού σπειροειδή κύκλου ο οποίος αν συνεχίσει την πορεία του, καταλήγει εκεί που κανένας από εμάς δεν θέλει να πιστέψει». (Πηγή:www.sofokleous.gr)
Δόξα τω θεώ υπάρχουν ακόμα σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι που επιμένουν να προτιμούν τον ρόλο του δημιουργού σε αντίθεση με τους πολλούς που προτιμούν τον ρόλο του προπέτη. Ένας απ’ αυτούς, κλασική περίπτωση, ο εκδότης της εφημερίδας μας, Γιάννης Γαρεδάκης. Με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Τυπογραφίας, αύριο Κυριακή 22 Απριλίου, και ώρα 7μ.μ., στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, η αναφορά.
Έκρηξη αναγνωσιμότητας για τα «Χανιώτικα Νέα». Ούτε λίγο ούτε πολύ 48.000 Χανιώτες σε σύνολο 92.000 (ηλικίας 13 – 70 ετών) διαβάζουν καθημερινά την εφημερίδα μας. Με την …βούλα της Focus- Bari, για λογαριασμό διαφημιστικών εταιριών. Χώρια όλα τα’ άλλα…
Να νικήσει αύριο ο ΑΟ Πλατανιάς τον Βύζαντα Μεγάρων στ Μάλεμε κι ο κόσμος ούλος! Καιρός είναι να ξαναγελάσει το χειλάκι μας και να ξαναρχίσουμε να κάνουμε όνειρα.
Ποιητική βραδιά στο «καφέ» ΤΕΧΝΗ (Ακτή Παπανικολή της Νέας Χώρας) απόψε από την Πρωτοβουλία Νεοχωρίτικης Πνευματικής Ανησυχίας με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την επιβολή Δικτατορίας στην Ελλάδα. Θα διαβαστούν ποιήματα των νειχωριτών ποιητών: Βασίλη Ζαχαράκη, Μιχάλη Γρηγοράκη, Γιώργη Μανουσάκη, Βικτωρίας Θεοδώρου, Δέσποινας Μαριανάκη- Κουτζόγλου, Δημήτρη Κακαβελάκη και του γράφοντος.
ΌΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ τον πίεζε ο τύραννος Διονύσιος να πει κάτι φιλοσοφικό ο Αρίστιππος του απάντησε: «Είναι γελοίο την τέχνη της ομιλίας να ζητάς να την μάθεις από μένα, το πότε όμως πρέπει να μιλά κανείς να θέλεις να μου το μάθεις εσύ». Τότε ο Διονύσιος θύμωσε και τον διέταξε να καθίσει τελευταίος στο τραπέζι.. Και ο Αρίστιππος, απευθυνόμενος στον Διονύσιο παρατήρησε: «Φαίνεται ότι επιθυμήσατε να απονείμετε μια τιμητική διάκριση στην τελευταία θέση». ( Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» εκδ. «Σαββάλας»)

Φυλακισμένοι σε χρυσά κλουβιά\ κινήσαμε τους μηχανισμούς των εκρήξεων\ θρυμματίσαμε τις δυνάμεις μας\ στους βράχους με τα αγριοπερίστερα\ φυτέψαμε κήπους\ μακριά από την Εδέμ\ εξακοντίσαμε δόρατα\ να σκοτώσουμε την κατάρα\ που τυλίγει τους ιστούς της αράχνης\ Είδαμε νύχτα στην αυγή\ φωτιά μέσα στη νύχτα\ φωνάξαμε τους γητευτές\ και τους μαλαματάδες.» Το ποίημα «Εξακοντίσεις» του Δημήτρη Κακαβελάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (21.04.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου