Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΝΗΠ. ΧΑΝΙΩΝ
Και το όνομα αυτής 'Ουράνιο τόξο'

Nα γίνουν δημοσιογράφοι σκέφτηκαν στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς τα παιδιά του 2ου Ολοήμερου Οικολογικού Νηπιαγωγείου Χανίων μαζί με τις δασκάλες τους, τη Θηρεσία Κατσιφαράκη, την Ευαγγελή Παπαχρήστου και την Τερψιχόρη Μπικάκη. Να βγάζουν τη δική τους εφημερίδα μέσα από την οποία να ανακοινώνουν τα νέα τους. Κάθε εποχή κι ένα τεύχος…
Το σκέφτηκαν και το έκαμαν.. 'Ουράνιο τόξο', την ονόμασαν. Γιατί, όταν λέει, είδαν τις μακέτες των σελίδων του πρώτου φύλλου… 'πολύχρωμες, πολυθεματικές, γεμάτες χαρούμενες στιγμές κι ελπιδοφόροα μηνύματα', στο ουράνιο τόξο πήγε ο νους των!
Μπορούμε να διδάξουμε το ο,τιδήποτε στα παιδιά -όσο μικρά κι αν είναι- αρκεί να βρούμε τον έντιμο τρόπο, έχει γράψει στο βιβλίο του 'Η διαδικασία της Παιδείας', ο Μπρούνερ. Η φίλη μου η Θηρεσία με τις συναδέλφισσές της υλοποιούν, μέσα και απ' το 'Ουράνιο τόξο', με τον καλύτερο τρόπο, τη ρήση αυτή. Τα δείγματα γραφής, απ' τα δύο φύλλα (του Φθινοπώρου και του Χειμώνα) της εν λόγω τετρασέλιδης παιδικής εφημερίδας που έχουν ήδη κυκλοφορηθεί -και τα οποία φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο- το επιβεβαιώνουν. Καλή συνέχεια!
Β.Θ.Κ.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ο μύθος της Περσεφόνης
Το φθινόπωρο, ο μύθος, ο κύκλος των εποχών…
Αναδιήγηση του μύθου με τα λόγια των παιδιών και σειροθέτηση των εικόνων ώστε να σχηματιστεί η ιστορία
1. Η Δήμητρα, η θεά που προστάτευε τη γεωργία και την φύση είχε πάντα πάνω στο κεφάλι της ένα στεφάνι από λουλούδια. Είχε όμως και μία κόρη που την λέγανε Περσεφόνη και την αγαπούσε πάρα πολύ.
2. Μια μέρα η Περσεφόνη έπαιζε σε μια πανέμορφη καταπράσινη περιοχή μαζί με τις φίλες της τις Νύμφες όταν είδε ένα πανέμορφο νάρκισσο και θέλησε να τον κόψει.
3. Τότε εμφανίστηκε ο Πλούτωνας, που την ερωτεύτηκε για την ομορφιά της και την έκλεψε για να την παντρευτεί.
4. Τότε την πήγε στον Κάτω Κόσμο όπου ήταν το βασίλειό του. Την κρατούσε κλεισμένη εκεί και τη φυλούσε ο Κέρβερος για να μην φύγει, ένα σκυλί με 3 κεφάλια.
5. Η Δήμητρα που είχε μεγάλη αδυναμία στην Περσεφόνη, γύρισε όλη τη Γη και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει την πολυαγαπημένη της κόρη. Μεταμορφωμένη σε γριά για να μην την αναγνωρίσουν πήγαινε σε πόλεις και χωριά και ρώταγε όποιον έβρισκε στο δρόμο της μήπως ήξερε πού ήταν η μονάκριβή της Περσεφόνη.
Λέγεται ότι όσο πέρναγε ο καιρός υπέφερε τόσο πολύ για την απώλεια της κόρης, που δεν επέτρεπε στη γη να ανθίσει, να βγάλει λουλούδια και καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι.
6. Τη λύση την έδωσε ο Δίας, που τελικά μεσολάβησε και κατόρθωσε να συμβιβάσει τον Πλούτωνα και τη Δήμητρα.
7. Τους έξι μήνες του έτους η Περσεφόνη ζούσε με τη μητέρα της. Η γη τότε ήταν ανθισμένη και δεχόταν με ευχαρίστηση τους καρπούς των ανθρώπων.
8. Τον υπόλοιπο μισό χρόνο, η κόρη κατέβαινε στα έγκατα της γης και περνούσε τον καιρό της με τον άντρα της. Η Δήμητρα τότε δεν επέτρεπε σε κανέναν ανθό να ξεπροβάλλει, δείχνοντας έτσι τον καημό της για την απώλεια της κόρης της.

Εντυπώσεις από την επίσκεψη στην
έκθεση της Τροχαίας για τα ατυχήματα:
Γιάννης: Μιλήσαμε με τον κ. Μανώλη για την ασφάλεια στο δρόμο. Μάθαμε να περνάμε τον δρόμο από τις διαβάσεις και να φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο.

Λουσιάνα: Μάθαμε πώς να περνάμε τον δρόμο απέναντι. Πρώτα σταματάμε και ακούμε προσεκτικά αν έρχεται αυτοκίνητο. Μετά, κοιτάζουμε αριστερά - δεξιά και πάλι αριστερά. Αν δεν έρχεται αυτοκίνητο, περνάμε το δρόμο ήρεμα.

Μαρία: Μάθαμε ότι όταν κάνουμε ποδήλατο πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε κράνος γιατί αν πέσουμε θα χτυπήσουμε το κεφάλι μας.

Δημήτρης Β.: Οταν παίζουμε με την μπάλα και αυτή βγαίνει στο δρόμο, δεν πρέπει να πεταγόμαστε για να την πιάσουμε γιατί μπορεί να μας χτυπήσει αυτοκίνητο.

Ανακύκλωση
Μετά από την επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις διαλογής απορριμμάτων της ΔΕΔΙΣΑ στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ο υπεύθυνος κος Βαρδάκης μας επισκέφτηκε στο σχολείο και μας ενημέρωσε για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Οι κάδοι ανακύκλωσης που μας πρόσφερε η ΔΕΔΙΣΑ, από εκείνη την μέρα γεμίζουν ασφυκτικά και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου χαίρονται να φέρνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα από το σπίτι τους και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κομποστοποίηση
Είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κόμποστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Εχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τον κομποστοποιητή που τοποθετήσαμε στην αυλή μας πρόσφερε δωρεάν η εταιρία Ionian eco από την Κεφαλονιά και μέσα σε δύο μήνες έχει σχεδόν γεμίσει από τα οργανικά απορρίμματα που φέρνουν όλα τα παιδιά από το σπίτι τους! Τώρα πια, δεν έχουμε παρά να φροντίζουμε το μείγμα μας να έχει τη σωστή οξυγόνωση και υγρασία ώστε σε 3 - 4 μήνες να έχουμε το ποιοτικότερο λίπασμα για τα φυτά του κήπου μας.

Λαϊκή παράδοση
Επίσκεψη στο κρητικό σπίτι
Επισκεφτήκαμε το κρητικό σπίτι που βρίσκεται στην οδό Χάληδων, κοντά στο ενετικό λιμάνι.
Η αναπαράσταση των αγροτικών και οικιακών ασχολιών γίνεται με ανθρώπινα ομοιώματα.
Τα εργαλεία και προϊόντα που κοσμούσαν τα αγροτόσπιτα του 18ου -19ου αι. μας χαρίζουν τη ζωντανή εικόνα μιας 'διαφορετικής' καθημερινότητας.
Η πρωτοβουλία της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδράκη 'ανασταίνει' έναν ξεχασμένο τρόπο ζωής, δίνοντας πνοή σε μια παραδοσιακή κρητική οικία. Ακολουθήσαμε τα βήματά τους και ανακαλύψαμε το εργαστήριο του Μουσείου, όπου γίνονται αντιγραφές παλιών κεντημάτων αλλά και δημιουργούνται κεντητικοί πίνακες, με σκηνές από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Ολο το κρητικό σπίτι αποτελεί εκθεσιακό χώρο όπου γνωρίσαμε τα παραδοσιακά κεντήματα και εργόχειρα, ενώ μάθαμε και για τη χρήση όλων των παραδοσιακών σκευών στην καθημερινότητα του νοικοκυριού. Ακόμα, πήραμε πολλές πληροφορίες για τις αγροτικές εργασίες κάθε εποχής, όπως ο τρύγος, το όργωμα και ο θερισμός. Εκεί είδαμε να αναβιώνονται ξεχασμένα επαγγέλματα, όπως αυτό του 'τερζή' ο οποίος έραβε και κεντούσε τις κρητικές φορεσιές. Μάθαμε επίσης για τον 'στιβανά' αυτόν που με ιδιαίτερη τέχνη κατασκεύαζε τα ανδρικά άσπρα στιβάνια, απαραίτητο αξεσουάρ της ανδρικής φορεσιάς.
Μετά την επίσκεψή μας ασχοληθήκαμε με την κρητική φορεσιά, ανδρική και γυναικεία και μέσα από το παιχνίδι, αναβιώσαμε όσα μάθαμε στο Λαογραφικό Μουσείο. Μελετήσαμε το έθιμο της κυρα - Σαρακοστής, με το κλειστό στόμα γιατί νηστεύει, τα σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και τα επτά πόδια όσες και οι επτά εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Είναι ένα ημερολόγιο που μας υπενθυμίζει τα έθιμα της Σαρακοστής και τον ερχομό της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης το Πάσχα.

Χανιώτικα νέα (28.04.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου