Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Ε? ΤΑΞΗ 9ΟΥ ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Γνωριμία με τον Μεγάλο Παππού της Κρήτης

Aλλο πράγμα τα που σύναξε ο νους και η καρδιά των παιδιών της Ε? τάξης απ? τις επισκέψεις που έκαναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στο Μουσείο 'Ειρηναίος Γαλανάκης' της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, με συνοδούς τις δασκάλες τους, την Αντωνία Αθανασάκη και την Ειρήνη Χατζηδάκη. Αληθινή αποκάλυψη γι? αυτά η γνωριμία με τον Μεγάλο Παππού της Κρήτης, μέσα απ? τα αντικείμενα που υπάρχουν στο Μουσείο που έχει τ? όνομά του. Τα αποσπάσματα απ? τις εργασίες των παιδιών (τι να πρωτοχωρέσει αλήθεια!) που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, λένε πολλά και υπονοούν ακόμα περισσότερα. «Ηταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία», μου είπε η μια απ? τις δασκάλες, το τμήμα της οποίας είχε επισκεφτεί πριν τον Σεβάσμιο Γέροντα στο σπίτι του στη Χαλέπα κι είχε πάρει την ευλογία του...
Β.Θ.Κ.

Σημείωση: Το Μουσείο 'Ειρηναίος Γαλανάκης' είναι ανοικτό κάθε Τρίτη (10.30 π.μ. - 12 μ.) και κάθε Σάββατο (1 - 2.30 μ.μ.). Μπορεί να ανοίξει όμως για σχολεία, Συλλόγους κ.λπ. και οποιαδήποτε άλλη μέρα, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ.: 6972884543 (κ. Παντελής Κατάκης).

Αργότερα μπήκαμε μέσα στο οικοτροφείο και είδαμε φωτογραφίες, διπλώματα και κοσμήματα που του είχαν χαρίσει.
Στο τέλος είδαμε ένα βίντεο και μας κέρασαν εκλεράκια και πορτοκαλάδα.
Εμένα αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το ρόλοι του και το κρεβάτι του (δεν είχε ούτε στρώμα), τα παπούτσια του και οι κάλτσες του.
Χαρά Γαλάζιου

Αργότερα πήγαμε στο δωμάτιό του και είδαμε το κρεβάτι μαζί με τα παπούτσια και τις κάλτσες μαζί με κάποια άλλα ρούχα. Επειτα ανεβήκαμε πάνω και είδαμε τα κρεβάτια όπου φιλοξενούσε παιδιά.
Μας μίλησαν ακόμη, για το σπουδαίο έργο που πρόσφερε ο Μητροπολίτης Ειρηναίος στους συνανθρώπους του. Αργότερα μπήκαμε στο λεωφορείο και γυρίσαμε στο σχολείο. Ηταν μια πολύ ωραία εκδρομή, έμαθα πολλά και εντυπωσιάστηκα.
Ελπίζω να ξαναπάω στο Μουσείο του Αγίου Ειρηναίου και να μάθω ακόμα περισσότερα γι? αυτόν.
Τάσος Ιορδανίδης

Αργότερα πήγαμε στο οικοτροφείο του Ειρηναίου Γαλανάκη. Εκεί πέρα μου άρεσαν οι φωτογραφίες από τη ζωή του, τα δωμάτια του οικοτροφείου αλλά και το δωμάτιο του Ειρηναίου Γαλανάκη. Στο δωμάτιό του είδαμε το κρεβάτι που ήταν πολύ φτωχικό και τα ρούχα του που ήταν τρύπια. Αυτό που με ενθουσίασε πιο πολύ ήταν η αφοσίωση αυτού του ανθρώπου στα παιδιά και όχι στον εαυτό του.
Γιάννης Κουτσουδάκης

Επειτα επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Ειρηναίου Γαλανάκη και ένιωσα πολύ περήφανος για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή για να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Συγκινήθηκα με τα λόγια της κυρίας μου που μας διηγήθηκε πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του για τη μόρφωση των παιδιών. Αυτήν την επίσκεψη και τα λόγια της κυρίας μου και του ξεναγού δε θα τα ξεχάσω ποτέ.
Κωνσταντίνος Καπιδάκης

Πολλά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για να στηθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελίου και το Μουσείο Ειρηναίου Γαλανάκη.
Επίσης πολλά ευχαριστώ στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, στους υπεύθυνους και στους ξεναγούς (ιδιαίτερα στον κ. Παντελή Κατάκη) για τη φιλοξενία και την ξενάγηση που πρόσφεραν αφιλοκερδώς στους μαθητές μας.
Οι δασκάλες
Αντωνία Αθανασάκη
Ειρήνη Χατζηδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου