Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΣΤ1 15ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ενα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον

Eνα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον έκαναν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς οι δάσκαλοι και οι μαθητές του 15ου Δημ. Σχ. Χανίων, κατά δήλωσή τους, στον τίτλο του σημειώματος που μου έστειλαν για να συνοδεύσουν τις εργασίες των μαθητών της Στ1 τάξης που φιλοξενούνται στον σημερινό παιδότοπο. 'Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας, τον κ. Βαρδάκη, διευθυντή Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΔΕΔΙΣΑ, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές όλων των τάξεων με υπευθυνότητα και πολλές φορές με χιούμορ για τα σοβαρά προβλήματα του περιβάλλοντος, μας εξήγησε για τις καταστροφές που θα υποστεί η γη στο μέλλον αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, μας πρότεινε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και μας πρόσφερε κάδους ανακύκλωσης', γράφουν μεταξύ των άλλων στο σημείωμα και κλείνουν με την ευχή: Η γνώση να γίνει πράξη! Το εύχομαι κι εγώ, συνοδεύοντας τα συγχαρητήρια μου, γι’ αυτήν την ωραία πρωτοβουλία τους, που έγινε γνωστή χάρις στις εργασίες των Εκτακιών και της δασκάλας τους, της άγνωστής μου προσωπικά, Μαρίας Καλπακίδου, που τα προέτρεψε γι’ αυτές! Χάρη που δε λογίζεται, μηδέ μισθό δεν είναι, όπως λέει και ο λαός μας.

Β.Θ.Κ.



Σκουπίδια και συσκευασίες μιας Χρήσης
Ενα επίκαιρο πρόβλημα!!!
Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι θα θέλαμε να ζούσαμε σ’ ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Ομως ποτέ δεν προσπαθήσαμε και ούτε τώρα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Ολοι κατηγορούμε τους άλλους γι’ αυτό το μέρους που ζούμε. Ομως όλοι έχουμε κάνει λάθη γιατί εμείς οι ίδιοι έχουμε μολύνει το περιβάλλον.
Το κύριως πρόβλημα:
Τα σκουπίδια είναι και θα είναι πάντα ένα μέρος της καθημερινότητάς μας. Πετάμε αποφάγια, παλιά - χαλασμένα αντικείμενα και ακόμη, δυστυχώς, ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτά τα υλικά, όπως το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτί κ.λπ., μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κι όχι να πεταχτούν στα σκουπίδια. Το πλαστικό αν το πετάμε στα σκουπίδια, μολύνουμε το περιβάλλον γιατί χρειάζεται τόσα χρόνια για να διαλυθεί. Το ίδιο και το χαρτί, μόνο που αν πετάξουμε το χαρτί, θα χρειαστεί να κοπούν κ άλλα δένδρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου. Το γυαλί είναι κι αυτό ένα υλικό που χρειάζεται πολύ καιρό για να διαλυθεί και γι’ αυτό είναι καλό να το τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.


Tα περισσότερα προϊόντα καθημερινής χρήσης που αγοράζουμε είναι συσκευασμένα. Το πιο συνηθισμένο υλικό συσκευασίας είναι το πλαστικό. Τα υλικά συσκευασίας αποτελούν μεγάλο μέρος των σκουπιδιών μας. Τα πλαστικά είναι υλικά που καταστρέφονται με πολύ αργό ρυθμό ενώ κατά τη διάλυσή τους δημιουργούνται ουσίες, που ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά. Γι’ αυτό πρέπει, όσο μπορούμε, να περιορίζουμε τη χρήση των πλαστικών. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην καταναλώνουμε πολλά πράγματα και να προτιμούμε τις γυάλινες συσκευασίες ή τις χάρτιες που ανακυκλώνονται.


Εγώ πιστεύω ότι η φύση για να γίνει καλύτερη πρέπει να την προσέχουμε, να μην πετάμε σκουπίδια στους δρόμους, στις θάλασσες και στις ακτές γιατί έτσι μολύνουμε τη φύση και αυτή με τη σειρά της μας τιμωρεί. Καλό θα ήταν να την προστατεύουμε γιατί δεν καταστρέφουμε μόνο τη φύση καταστρέφουμε και εμάς.


Τι θα γινόταν αν ο καθένας μας πετούσε από ένα σκουπίδι;
Αν ο καθένας μας πετούσε από ένα σκουπίδι... τότε ο κόσμος θα είχε πλημμυρίσει απ’ αυτά. Δηλαδή σε δέκα χρόνια θα δημιουργούνταν άλλα τρία νησιά από σκουπίδια (κι από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν άλλα τρία).
Ακούστε και ένα παράδειγμα με τον κ. Πελοπίδα, ο οποίος όταν ήταν 12 ετών πέταξε ένα σκουπίδι και μετά από 60 χρόνια πήγε να το μαζέψει αλλά για κακή του τύχη τον πάτησε αυτοκίνητο.
Γι’ αυτό λέμε ότι και ένα σκουπίδι μπορεί να προκαλέσει κακό στον πλανήτη και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Τί θα πρότεινα στους συμμαθητές μου και στα παιδιά των άλλων τάξεων για τη μείωση των σκουπιδιών και για τη μείωση των συσκευασιών μιας χρήσης.

1. Να χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμες χάρτινες σακούλες και τσάντες ή υφασμάτινες τσάντες που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.

2. Να αγοράζουμε οικονομικές συσκευασίες προϊόντων και να ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια.

3. Να προτιμάμε τις χάρτινες συσκευασίες προϊόντων και όχι τις πλαστικές.

4. Να κάνουμε ανακύκλωση χρησιμοποιώντας τους κάδους ανακύκλωσης της γειτονιάς μας.

5. Να αγοράζουμε προϊόντα σε γυάλινες συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Χανιώτικα νέα (05.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου