Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, όπως δείχνουν τα πράγματα, ολοταχώς για νέες εκλογές; Ή μήπως όχι; Ούτως ή άλλως πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Μ’ όλους τους ανέμους ενάντιους...

ΟΝΤΕΝ ΟΡΓΙΣΤΕΙ Ο ΘΕΟΣ του μελίντακα του δίνει φτερά. Αυτή την παροιμία χρησιμοποίησε προχθές... σε κάποια φάση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος σε μια τηλεφωνική μας κουβέντα. Με αφορμή το διαφαινόμενο αδιέξοδο για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ απ’ την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Σωστό αυτό. Σωστό όμως και το άλλο. Το όποιο λάθος μπορεί να διορθωθεί στην αμέσως επόμενη κάλπη. Κι αν δεν διορθωθεί στην επόμενη, θα διορθωθεί στη μεθεπόμενη, στη μεθ-μεθεπόμενη, στη μεθ-μεθ-μεθεπόμενη...
«ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ, φοβόμαστε μήπως χαθούμε στην ίδια μας τη χώρα. Θέλουμε να έχουμε μέλλον εδώ, θέλουμε να έχουμε μέλλον στην Ελλάδα». Αυτά. μεταξύ των άλλων, είπε με δάκρυα στα μάτια και με σπασμένη τη φωνή η 17χρονη μαθήτρια του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας Δανάη - Αρσενία Φιλίδου, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας Λυκείου στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της εφ. 'ΤΑ ΝΕΑ'. Ακούει κανείς;
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ απ’ το παράθυρό μου. Ανοιξη καιρού. Παντοκράτορας ο ήλιος στο γαλάζιο στερέωμα. Χελιδόνια που φτεροκοπούν το αύριο των παιδιών τους. Η άχνα της γης. Η ευωδία των λουλουδιών. Τέλος διαλείμματος.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ. Πριν απ’ τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ Ευρωλίγκας μπάσκετ στην Κωνσταντινούπολη όλοι έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός δεν παίρνει το κύπελλο με καμία κυβέρνηση. Κι όμως ο Ολυμπιακός πήρε το κύπελλο πραγματικά με καμία κυβέρνηση.
ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ πάντα θα σ’ αγκαλιάζει/ και στην καρδιά μου εύχομαι ολοχρονίς να λιάζει. Η απάντηση της μάνας, της όποιας μάνας, ακόμα κι αν έχει πεθάνει, στο παιδί της, για τις ευχές του, προχθές. Κατά τον μαντιναδολόγο μας Ηλία Σταματάκη.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΟΥ έφερα λουλούδια προχθές, δεύτερη Κυριακή του Μάη, Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μάνα! Για δεύτερη χρονιά στο μνήμα σου. Σου άναψα το καντήλι, σου είπα όλα τα νέα, με όλες τις λεπτομέρειες, όπως ήθελες, γέμισα τις μπαταρίες μου κι έφυγα. Και του χρόνου!
«Ο  ΚΙΜΩΝ, ΜΕΤΑ  τις νίκες του εναντίον των Περσών, απέκτησε πολλά χρήματα τα οποία όμως τα ξόδευε για χάρη των Αθηναίων. Από τα κτήματά του αφαίρεσε τους φράχτες για να παίρνουν άφοβα τους καρπούς οι ξένοι, αλλά και οι Αθηναίοι πολίτες. Κάθε μέρα στο σπίτι του παρέθετε γεύμα λιτό, αλλά αρκετό για πολλούς. Στο σπίτι του έμπαινε όποιος φτωχός ήθελε και έτρωγε. Οταν ο Κίμων έβγαινε, στην πόλη τον ακολουθούσαν συνήθως καλοντυμένοι νεαροί, οι οποίοι άλλαζαν τα ρούχα τους με τα ρούχα των φτωχών που συναντούσαν. Οι ίδιοι νέοι, στην αγορά, πλησίαζαν τους τίμιους φτωχούς και σιωπηλά τους έβαζαν στο χέρι χρήματα». Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας.'

«Μια που έρχεται η ώρα για εκλογές/ μια κυβέρνηση θα φτιάξουμε που λες./ Μια κυβέρνηση που θα ’χει αποδοχή και θα δώσει στον λαό προοπτική./ Υπουργό Οικονομίας τον κυρ Μήτσο,/ τον μανάβη που ’χει 4 παιδιά/ Υπουργίνα Γεωργίας την Ελένη/ που η μέρα της νυχτώνει στα καπνά/ Υπουργό για την Παιδεία την Αρχή,/ τον υπέροχο φτωχό καθηγητή/ Που διδάσκει μεροδούλι τα παιδιά μας/ και τα λόγια του χαϊδεύουνε τ’ αφτιά μας./ Και πρωθυπουργό βεβαίως,/ θα ’χω εσένα που ’σαι νέος/ κάθε μέρα να τα χώνεις/ καθεστώτα να μην σηκώνεις {...}».
Από το τραγούδι 'Η κυβέρνηση' του Γιάννη Ζουγανέλη
(στίχοι: Γιάννη Δουλτσίνου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (15.05.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου