Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ σε διάρκεια μέρα του χρόνου, σήμερα, 22 Ιουνίου. Ο ήλιος στο θερινό ηλιοστάσιο. Στις 6.03 π.μ. η ανατολή του και στις 8.51 μ.μ. η δύση του. 'Λιγνό δρεπάνι', για να θυμηθώ τον ποιητή, τη νύχτα στον ουράνιο θόλο, το μόλις τριών ημερών φεγγάρι.

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ σε διάρκεια μέρα του χρόνου, σήμερα, 22 Ιουνίου. Ο ήλιος στο θερινό ηλιοστάσιο. Στις 6.03 π.μ. η ανατολή του και στις 8.51 μ.μ. η δύση του. 'Λιγνό δρεπάνι', για να θυμηθώ τον ποιητή, τη νύχτα στον ουράνιο θόλο, το μόλις τριών ημερών φεγγάρι.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ καλά - καλά προλάβει να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και... ντριν - ντριν το τηλέφωνο! Και βεβαίως ήταν η θεία από το Βερολίνο. Να μην του δώσει συγχαρητήρια και να του πει να πάει για καφέ;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς τον Χρυσοχοΐδη; Ε, αυτό είναι πια άνω ποταμών, λιμνών και χειμάρρων! Θεέ και Κύριε! Πώς κρατάς τα κεραμίδια ξεκάρφωτα!
ΕΤΟΙΜΗ την είχε τη μαντινάδα ο Εννιαχωριανός με το που κλείδωσε (είδε κι έπαθε!) η Κυβέρνηση: Εκλείδωσε η Κυβέρνηση με Σαμαρά αναβάτη/ Βαγγέλης, Φώτης δίπλα του, μην πέσει απ’ το άτι. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα πέσει απ’ το άτι ο Σαμαράς, έτοιμος να καβαλικέψει είναι ο Τσίπρας, αλλά να μην ψοφήσει το άτι, Γιάννη!
ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Αυτό έλειπε να ’λειπε ο... Μάρτης, απ’ τη Σαρακοστή. Εβγάλαμε Κυβέρνηση και ο Θεός να δώσει/ καλά να κάμει στο λαό να μην τονε προδώσει.
ΕΤΣΙ και γίνει μια κάποια αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (λέμε τώρα!) όλα καλά κι όλα ωραία; Μια ερώτηση, έτσι για ένα γενικότερο προβληματισμό, έβαλα, μην βαράτε!
«ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ κεμπάπ, που πρέπει να το ξεράσει η Ευρώπη, είναι, λέει η Ελλάδα», κατά μια τηλεπαρουσιάστρια του CNN. «Μάλλον ξέχασαν ότι η Ελλάδα δεν τρώει κυρίως κεμπάπ, αλλά αρνί στη σούβλα». Το σχόλιο που έκανε 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 7.6.2012).
Ο ΚΛΕΨΑΣ, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, τον κλέψαντα, ω κλέψας! Στην καθαρεύουσα η κλίση της μετοχής του Αορίστου. Αλλο πράγμα οι παραξενιές του μολυβιού μου πότε - πότε...
ΔΕΝ ΘΑ ’ΛΕΓΑ ότι ’ναι η μητέρα όλων των μαχών (αυτό δα έλειπε!) η αποψινή αναμέτρηση της Εθνικής μας με την ομάδα της Γερμανίας. Εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο, ότι θα δώσει χαρά μεγάλη στους απανταχού Ελληνες μια πιθανή νίκη μας! Ιτε παίδες Ελλήνων!
π. ΣΤΥΛΑΝΙΟ Θεοδωρογλάκη, πρωτοπρεσβύτερο - θεολόγο, ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων: Μου αρέσει πολύ, έτσι όπως εσύ τον 'αναμεταδίδεις' κάθε Κυριακή απ’ τον άμβωνα, ο 'Λόγος Κυρίου', παπα-Στυλιανέ. Χαίρομαι όταν τυχαίνει να τον ακούω, σου το ’χω πει και ξεστομάτου. Ακριβώς γιατί είναι λόγος 'φιλάνθρωπος' της συντροφιάς κι όχι 'μισάνθρωπος' της καθέδρας. Πώς να μην σε συγχαρώ, λοιπόν, από καρδιάς για το νέο βιβλίο σου μ’ αυτόν τον τίτλο 'Λόγος Κυρίου'; Σ’ ευχαριστώ που μου το έστειλες, συνοδεύοντάς το μάλιστα με μια θερμή αφιέρωση...
«Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ της Σπάρτης Νάβης εξόντωσε πολλούς από τους αντιπάλους του και άλλους, όσους ξεχώριζαν για τα πλούτη και την προγονική δόξα, τους εξόριζε. Ομως, για τους εξόριστους αυτούς κανένας τόπος δεν ήταν ασφαλής, γιατί ο Νάβης έστελνε ανθρώπους του και τους σκότωναν. Ενας, μάλιστα, από τους τρόπους που χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό ήταν απίστευτος. Στις πόλεις που είχαν καταφύγει εξόριστοι έστελνε ανθρώπους υπεράνω υποψίας και νοίκιαζαν σπίτια δίπλα στα σπίτια των εξορίστων. Σ’ αυτά έμπαιναν κρυφά έμπιστοί του Σπαρτιάτες, που τρυπούσαν τους τοίχους και μέσα από τα ανοίγματα τόξευαν και σκότωναν τους εξόριστους». Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν/ στο γλυκοχάραμα της μέρας/ είδα τα χείλια που άνοιγαν/ φύλλο το φύλλο/ Ελαμπε ένα λιγνό δρεπάνι στον ουρανό/ Φοβήθηκα μην τα θερίσει».
Το ποίημα «Θερινό ηλιοστάσιο Ι’» του Γιώργου Σεφέρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (22.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου