Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Πάλι καλά που πρόλαβε και ορκίστηκε πριν αρρωστήσει, πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Φαντάζεστε να 'χαμε εκτός από προοριζόμενο υπουργό Οικονομικών και προοριζόμενο πρωθυπουργό; Ε, τότε θα γελούσε το χειλάκι κάθε? πικραμένου.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΤΖΙΝΤΖΗΡΑΣ ΤΖΙΝΤΖΙΡΙΣΕ το ροδάνι γύρισε» για να θυμηθώ τον ποιητή. Και για να θυμηθώ τον λαό μας: «Τζίτζηρας ελάλησε μαύρη ρώγα γυάλισε». Πρώτα αυτό κι ύστερα στο παρακάτω 'πεταχτό' τον γνωστό γλωσσοδέτη: «Ο τζίτζιρας, ο μίτζιρας, ο χότζιρας, ο τζιτζιμιτζιχότζιρας, ανέβηκε στην τζιτζιριά, στη μιτζιριά, στη χοτζιριά, στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψει τζίτζιρα, μίτζιρα, χότζιρα, τζιτζιμιτζιχότζιρα κι έσπασε η τζιτζιριά, η μιτζιριά, η χοτζιριά, η τζιτζιμιτζιχοτζιριά!».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: Ποιος είναι ο τζίτζιρας, ο μίτζιρας, ο χότζιρας, ο τζιτζιμιτζιχότζιρας; Ελα ντε ποιος είναι;
ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΗΣ ΓΙΑ? εξάσκηση: Πίτα, σπανακολαδοφραγκοσυκοπαντζαροκολοκυθόπιτα και πιτούλα σπανακολαδοφραγκοσυκοπαντζαροκολοκυθοπιτούλα!  
ΠΑΕΙ, ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ τον χτύπησε η ζέστη, θα σκεφτείτε για μένα, αν συνεχίσω σ' αυτό το μοτίβο. Αλλαξε ρότα, μολυβάκι μου?
ΡΑΠΑΝΟ ΛΕΝ? τον υπουργό κι ανησυχώ λιγάκι/ καλλιά να τον ελέγανε φίλοι μου ραπανάκι! Στον Ηλία τον Σταματάκη η ευθύνη, δική του η μαντινάδα.
ΠΟΙΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, θα μου πείτε? Τον προοριζόμενο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είναι το σωστό. Πάλι καλά που πρόλαβε και ορκίστηκε πριν αρρωστήσει, πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Φαντάζεστε να 'χαμε εκτός από προοριζόμενο υπουργό Οικονομικών και προοριζόμενο πρωθυπουργό; Ε, τότε θα γελούσε το χειλάκι κάθε? πικραμένου.
Ο  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Βρυξέλλες και η τρόικα δεν έρχεται στην Αθήνα. Μέχρι νεωτέρας? Απού ζει μεταζώνεται?
Η  ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ στους Ελληνες, δήλωσε ο πολύς υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μας κάλεσε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Το ποδόσφαιρο όπως είχε πει ο Αγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ είναι πολύ απλό. Είκοσι δύο παίκτες κυνηγούν για 90 λεπτά μια μπάλα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί?
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' Εθνική (Σούπερ Λίγκα) ο Πλατανιάς. Λίγο ακόμα και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η καλή θεά μετά τους αγώνες με την Καλλονή εντός έδρας και την Καλλιθέα εκτός. Ισως και μετά τον αγώνα με την Καλλονή εάν?
ΣΙΔΕΡΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΜΑΣ, πέτρα η κεφαλή μας! Αυτό έλειπε να μην κανονίσει η Μαρία, η γυναίκα του Γιάννη του Κοτσιφού, να ανάψουν κι οφέτος φουντανάκια στο Νίππος, στον δρόμο που πάει για τον Τίμιο Σταυρό! Πώς να μην ξαναγίνεις παιδί;
ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΗ, επιτ. σχολ. σύμβουλο, Ηράκλειο: Εφόσον ζω, ελπίζω, έλεγαν οι Λατίνοι, φίλε! Εσύ, εφόσον ζεις γράφεις, μα και εφ' όσον γράφεις ζεις! Με αφορμή την ιστορική μονογραφία σου 'Η ιστορική οικογένεια Σφακιανάκηδων Βραχασίου', που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα σ' ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι 32 σελίδων και το οποίο μου το έστειλες, τα γράφω αυτά. Για να συνοδεύσω τις ευχαριστίες μου μα και τον θαυμασμό μου για το σύνολο έργο σου!
«ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ/ θα σου κάνω το κρεβάτι/ θα φωνάξουμε και κόσμο για να κάνουμε και πάρτι». «Χάλασα εκατομμύριο σε κάρτες και δωράκια/ τι μ?ς ήμουνα δεν τα 'τρωγα σουβλάκια/ Για σένανε δεν άνοιξα μονάχα την καρδιά μου/ ανοίξανε και οι τσέπες μου και 'φυγαν τα λεφτά μου». Για να πάθω, λέει? πολιτισμικό σοκ μου έστειλε αυτούς τους στίχους, μαζί με άλλους παρόμοιους, ο Κώστας ο Μπετινάκης. Στείλε πράμα, φίλε!
«Δύο συ και τρία γω/ πράσινο πεντόβολο/ μπαίνω μέσα στον μπαξέ/ γεια σου κύριε Μενεξέ/ Σιντριβάνι και νερό/ και χαμένο μου όνειρο/ Τζίντζιρας τζιντζίρισε/ το ροδάνι γύρισε/ Χοπ αν κάνω δεξιά/ πέφτω πάνω στη ροδιά/ Χοπ αν κάνω αριστερά/ πάνω στη βατομουριά/ Το 'να χέρι μου κρατεί/ μέλισσα θεόρατη/ τ' άλλο στον αέρα πιάνει/ πεταλούδα που δαγκάνει».
Από την ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη 'Ο ήλιος ο ηλιάτορας'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (26.06.2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου