Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


 "Ανούσια θα μαραθείς χωρίς τον τοπο \ που η ουσία του σε έπλασε Ευρώπη." Από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας "Το όνειδος της Ευρώπης" (Lexilogia,gr)


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
"ΑΠΟ ΤΟΥΣ Έλληνες τα μάθαμε όλα \ την ποίηση για παράδειγμα και το μέτρημα επίσης\ Κι ότι το μέτρημα δεν είναι ντροπή. \ Κι ότι μια συζήτηση για επιτόκια\ δεν είναι έγκλημα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τη σιωπή\ για τον Πλάτωνα. Ζούμε λοιπόν\ σε φωτεινότερους καιρούς. Η Κασσάνδρα κάνει διακοπές στη Νάξο"

"ΣΤΟΥΣ  ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΥΣ  σήμερα" απευθύνει το ποίημά του ο εκ των κορυφαίων σύγχρονων λογοτεχνών της Γερμανίας Μάρτιν Βάλζερ. Ύστερα από τον Γκίντερ Γκρας που έκανε την αρχή καταγγέλοντας με το ποίημά του "Της Ευρώπης όνειδος¨τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει την Ελλαδα στην ευρωκρίση, παίρνοντας σειρά ο ένας μετά τον άλλο πολλοί Γερμανοί ποιητές. Εξ οικείων τα βέλη για την Άνκελα  Μέρκελ και τους υποτακτικούς της.Ένα θάρρος είναι κι αυτό!

ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ τα κόμματα που θέλουν να μας σώσουν\ και για τη σωτηρία μας μάχη σκληρή θα δώσουν.  Στον παλμό της επικαιρότητας η σημερινή μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Μόνο ο Χρήστος ο Τιρτιρής. ο θεός να τον έχει καλά εκεί που τον έχει, λείπει από την επιχείρηση "σωτηρία", Ηλία!

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ο Γιάννης το θεριό ή το θεριό τον Γιάννη τελικά; Στον απόηχο της τηλεομαχίας Σαμαρά- Τσίπρα η ερώτηση. Ποιός είναι ο Γιάννης και ποιο το θεριό;  Στρίβειν δια της ερωτήσεως, ε!

ΤΗΛΕΟΜΑΧΙΑ ή τηλεμαχία; Ποια από τις δυο λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούμε αντί για τη λέξη "ντιμπέιτ"; Ή μήπως κάποια άλλη; Και για να το γυρίσουμε στην πλάκα. Τί θα λέγατε για την φράση "μπέτη με μπέτη" ή για τη φράση "για τον μπέτη της Μπέτυυς;"

ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ μέσα σε ελαιώνα εντοπίστηκε , λέει, από αστυνομικούς σε χωριό της Κρήτης. Αν εντοπιζόταν ελαιώνας μέσα σε χασισοφυτεία, μάλιστα!

ΚΑΙ  ΠΑΙΔΙΑ ηλικίας κάτω των 13 ετών θα φιλοξενεί το Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ). Επισήμως. Γιατί ανεπισήμως φιλοξενεί ακόμα και νήπια που δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία. Μάθε, παιδί μου, φέισμπουκ!

"ΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ηθικοποιούσε δεν θα ήτο η μία σελίς αντιγραφή της άλλης. Ιστορία είναι η αντιγραφή και η διαιώνισις κάθε αδικίας και κάθε ατιμίας. Ας φαίνεται ότι γράφεται με μελάνην. Γράφεται με το αίμα κάποιων αθώων." Από την "Χρυσή Διαθήκη" του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στου Μπαμπαλή το Χάνι! Για σένα το γράφω, Γέρω- Χαράλαμπε! Άν και το ξέρω πως δεν θα 'σαι εκεί αύριο στο πανηγύρι των Αγίων Πάντων. Για να σου πω και ...διά της φυλλάδος ότι εσπασοντέριασα στα γέλια τις προάλλες διαβάζοντας το τελευταίο σου "γραμματσάκι¨.

Μια φορά ο Διογένης ζητούσε χρήματα από έναν δύστροπο άνθρωπο και εκείνος του δήλωσε: "Θα σου δώσω τα χρήματα που ζητάςν αν με πείσεις¨. Ο διογένης τότε του είπε: "Αν  μπορούσα να σε πείσω για κάτι, θα σε έπειθα να πας να κρεμαστείς!" (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου Διογένης ο Κυνικός" εκδ,. "γνώση¨"

"ΣΤΟ ΧΑΟΣ κοντά γιατί δε αποκρίνεται στις αγορές\ η χώρα που στέκεσαι μακριά της, που σου χάρισε το λίκνο,\ Τα που ζητούσε η ψυχή, που έτοιμα τα βρήκες ,\ τώρα αποδιώχνονται, πηγαίνουν στα σκουπίδια\ Σαν μπαταξού γυμνή πομπεύεται και υποφέρει η χώρα\ που καθημερνά τα λόγια σου της όφειλαν ευχαριστώ\ Χώρα κατάδικη στην φτώχεια, με πλούτο της\ που φροντισμένος τα Μουσεία κοσμεί: λάφυρα που εσύ φρουρείς\ {...}Πιές το, λοιπόν πιες! φωνάζουν εγκάθετοι κομισάριοι,\ μα οργισμένος σου γυρνά ξέχειλη την κύλικα ο Σωκράτης.\ Από θεών χορό καταραμένο θα γίνει ότι κατέχεις1\ τον Όλυμπό τους που θέλεις ν' αφαιρέσεις\ Ανούσια θα μαραθείς χωρίς τον τοπο \ που η ουσία του σε έπλασε Ευρώπη." Από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας "Το όνειδος της Ευρώπης" (Lexilogia,gr)

Χαιρετώ σας κι αγαπώ σας!
(http:\\retaxta.blogspot.gr)

Χανιώτικα νέα (09.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου