Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...


Τι έγινε όμως μετά το σβήσιμο της φλόγας και το σβήσιμο των προβολέων, μετά που ξεφούσκωσε η υπερηφάνεια μας;Αρχίσαμε να τρώμε τις σάρκες μας και προσπαθώντας να βρούμε την ουσία 'χαθήκαμε', όπως χάθηκε κι άλλη μια ευκαιρία για όλους μας, για τούτον τον τόπο!

Γράφει ο
NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ.KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Ολυμπιάδα Λονδίνου vs Ολυμπιάδας Αθήνας

 Δηλώνω από την αρχή ολίγον αναρμόδιος να καταπιαστώ με επί μέρους στοιχεία και λεπτομέρειες που οφείλει κάποιος να λάβει υπόψη του για να προχωρήσει σε μια έστω και 'επιφανειακή' κριτική για θέματα όπως μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων ή μιας μουσικής ή θεατρικής παράστασης!
Νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλουμε να ακούμε ή να διαβάζουμε τα όσα έχουν να μας πουν άνθρωποι που έχουν δυο τρεις γνώσεις παραπάνω από εμάς και βέβαια να προσπαθούμε όχι πάντως άκριτα να κατανοήσουμε τα 'πώς' και τα 'γιατί' ώθησαν τους υπεύθυνους σε συγκεκριμένες επιλογές για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους συλλογικών προσπαθειών που όπως και στην περίπτωση της τελετής έναρξης στο Λονδίνο, είχε την υπογραφή κορυφαίων στο είδος τους, δημιουργούς!
Σιγά - σιγά μπαίνουν σε σειρά εντός μου όλα όσα έχω διαβάσει -θετικά και αρνητικά- και έχοντας και ο ίδιος παρακολουθήσει από τηλεοράσεως την τελετή έναρξης του Λονδίνου, βρίσκω τον εαυτό μου να συμφωνεί με πολλές από αυτές τις κριτικές και να κατανοεί τα επιχειρήματα αυτών που γράφουν είτε αρνητικά είτε θετικά για τη Βρετανική προσπάθεια!
Θά ’θελα όμως εδώ να σημειώσω ένα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου παρουσιάζουν ενδιαφέρον!
Κατ’ αρχήν πιστεύω ότι το γεγονός της διοργάνωσης μιας Ολυμπιάδας θα το εκμεταλλευθούν στο έπακρο οι Αγγλοι και όχι μόνο θα αποσβέσουν τα όποια χρήματα δαπανήθηκαν, αλλά θα συνεχίσουν για δεκαετίες ολόκληρες να έχουν κέρδος από κάθετι που θα... θυμίζει τους Ολυμπιακούς του 2012!
Ακόμη, πιστεύω ότι οι διοργανωτές θα 'σεβαστούν' τους κόπους και την εργασία όλων που εργάστηκαν γι’ αυτούς τους Αγώνες ενώ για τις επόμενες δεκαετίες πολλά από τα έργα που συντελέστηκαν θα αποτελούν βασικές ατραξιόν της αγγλικής πρωτεύουσας στις οποίες θα καταφθάνουν τουρίστες από όλο τον κόσμο για να τις δουν.
Πολλά ανάλογα παραδείγματα - δείγματα μας έχουν δώσει στο παρελθόν όχι μόνον οι Αγγλοι, αλλά και άλλοι λαοί, οι οποίοι δεν μένουν μόνο στο παρόν αλλά μην ξεχνώντας βεβαίως το παρελθόν στοχεύουν το μέλλον!
Στο μέλλον που η τελετή έναρξης θα έχει από πολλούς ξεχαστεί αλλά θα έχει απομείνει η ουσία!
Από την άλλη, έχουμε τις αναφορές -κυρίως εντός συνόρων- στους Αγώνες της Αθήνας και τη συγκινησιακή άρτια τελετή έναρξης που μας έκανε να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του Ολύμπου...
Τι έγινε όμως μετά το σβήσιμο της φλόγας και το σβήσιμο των προβολέων, μετά που ξεφούσκωσε η υπερηφάνεια μας;
Αρχίσαμε να τρώμε τις σάρκες μας και προσπαθώντας να βρούμε την ουσία 'χαθήκαμε', όπως χάθηκε κι άλλη μια ευκαιρία για όλους μας, για τούτον τον τόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου