Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



ΚΑΤΘΑΝΕ, ω Διαγόρα, ουκ ες Όλυμπον  αναβήσει! (Πέθανε πια, Διαγόρα, δεν θα ανεβείς πια και στον Όλυμπο). Η φράση αυτή που φέρεται να την είπε ένας Σπαρτιάτης, όταν ο Διαγόρας έκανε πάνω στους ώμους των παιδιών του τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο της Ολυμπίας, μου ‘ρχεται στο μυαλό, έχοντας υπόψη μου ότι αύριο 12 Αυγούστου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου φτάνουν στην λήξη τους.
ΟιΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα! Οι σύγχρονοι ολυμπιακοί Αγώνες. Το ολυμπιακό ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι. Το ολυμπιακό πνεύμα το οποίο εκεί που το βρ΄σκεις , εκεί και το χάνεις. Το αγρίλι του Ηρακλή και η πλήρης εμπορευματοποίηση. Τα παραδείγματα προς μίμηση και τα παραδείγματα προς αποφυγήν…
ΘΑΒΡΕΧΕΙ αστέρια απόψε ο ουρανός. Χιλιάδες τα αστέρια , χιλιάδες  οι ευχές μας. Για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.! «Με δέος κατά πυρηνικού κατακλυσμού – 67 χρόνια μετά την Χιροσίμα», για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο  της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ο μήνας των εκδηλώσεων! Σε κάθε γωνιά της Πόλης , σε κάθε χωριό!. Επίσημα και ανεπίσημα. Προγραμματισμένα και απρογραμμάτιστα. Στις πλατείες και κάτω από τις κρεβατίνες των σπιτιών που έχουν γεμίσει με τους απανταχού.
ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ όλα αυτά τα αυγουστιάτικα ο Σεπτέμβρης απ’ τον θάλαμο αναμονής και γελά σαρκαστικά. Πού θα πάτε, θα ‘ρθετε στον …θείο, θα περάσετε απ’ τον πάγκο μου, μονολογεί. Απού ζει μεταζώνεται, του απαντούμε!
ΜΙΑ ΜΕΡΑ όλη κι όλη έκανε πρόεδρος της Βουλής ο Βύρων Πολύδωρας και πρόλαβε να διορίσει την κόρη του. Εν ονόματι της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής οικογενειοκρατίας.…Σιγά τα ωά!
Άι-Ενόπλο λένε στη Σαμοθράκη τον ¨Αγιο Εύπλο που γιορτάζει σήμερα. Δεν γιορτάσαμε ωστόσο ούτε κι εφέτος το εικονοστάσι του που έχουμε στην αυλή μας. Μια τσικουδιά πάντως την ήπιαμε μετά τον εσπερινό, με τους γείτονες. Ίσα  ίσα για να ευχηθούμε ο ένας στον άλλο και του χρόνου μη χειρότερα!
Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ απο την Ρόδο ήταν παλιός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πυγμαχίας. Όταν μεγάλωσαν οι δυο γιοι του και αποφάσισαν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους συνόδεψε στην Ολυμπία. Αφού νίκησαν και οι δυο γεμάτοι χαρά σήκωσαν τον πατέρα τους στα χέρια κι έτρεχαν μέσα στον κόσμο που τον χειροκροτούσε τον έραινε με λουλούδια και τον αποκαλούσε ευτυχισμένο με τέτοια παιδιά που είχε. Ο Διαγόρας είχε έναν ακόμα γιο, τον Δωριέα, που εκτος από τις νίκες του στην Ολυμπία είχε νικήσει οκτώ φορές στα  Ίσθμια και εφτά στα Νέμεα. Και τα εγγόνια του από τις κόρες του έγιναν ολυμπιονίκες. Είναι γνωστή επίσης η περίπτωση της κόρης του Καλλιπάτειρας.(Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας», εκδ. «Σαββάλας»)
«Αρχόντισσα Ροδίτισσα πως μπήκες;\ Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε.\ - Έχω ένα ανήψι τον Ευκλέα,\ τρία αδέλφια , γιο πατέρα ολυμπιονίκες.\ Να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,\ κι εγώ να καμαρώσω μες στα ωραία \ κορμιά που για το αγρίλι του Ηρακλεα\ παλεύουν θαυμαστές ψυχές αντρίκιες.\ Με τες άλλες γυναίκες δεν είμαι όμοια\ στον αιώνα το σώμα μου θα φαντάζει\ με της αντρειάς τα αμάραντα προνόμια.\ Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει\ σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου\ ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου.» Το ποίημα του Λορέντσου  Μαβίλη «Καλλιπάτειρα»
ΧΑΙΡΕΤ¨Ω ΣΑ΅ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου