Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ - ΜΗΤΕΡΑ
Βλέμματα στον ουρανό

'Βλέμματα στον Ουρανό' ήταν ο τίτλος της εικαστικής Εκθεσης των παιδιών των Εκπαιδευτηρίων 'Μαυροματάκη - Μητέρα', που πραγματοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι (20-22 Ιουλίου) στο Γυαλί Τζαμισί. Πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο, όπως και για τα παιδιά της καλοκαιρινής απασχόλησης, ο ουρανός. Ο ουρανός σαν ουράνιο δώμα με όλα τα ουράνια σώματά του, κυρίως όμως σαν χώρος φαντασίας, στοχασμού και επικοινωνίας, όπως μπορεί να διαπιστώσει και ο αναγνώστης του σημερινού Παιδότοπου που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος απ’ το πλούσιο σχετικό υλικό, το οποίο μου έστειλε ο υπεύθυνος Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων, δάσκαλος Κώστας Μανωλάκης. Εντυπωσιακά τα έργα που φιλοτέχνησαν τα παιδιά, έχοντας σαν εμψυχωτές και καθοδηγητές τους δασκάλους των, που είχαν και την ευθύνη του όλου προγράμματος. Συγχαρητήρια  σε όλους! Και για το ό,τι τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις των έργων διατέθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων!
Β.Θ.Κ.

Βλέπω, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι
Μια από τις δραστηριότητες προέβλεπε τα μεγαλύτερα παιδιά να καταθέσουν τη γνώμη τους σε μικρές ομάδες ακολουθώντας τη ρουτίνα του Visible Thinking 'Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι' (http://pzweb.harvard.edu/vt/VisibleThinking).
Αυτή η ρουτίνα ενθαρρύνει τους μαθητές να προβούν σε προσεκτικές παρατηρήσεις και στοχαστικές ερμηνείες, κεντρίζει το ενδιαφέρον και ενεργοποιεί τη διάθεση για έρευνα, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων τους:

Πηγής έμπνευσης ο ουρανός
Τα παιδιά του σχολείου και της καλοκαιρινής απασχόλησης φιλοτέχνησαν έργα με θέματα που είχαν πηγή έμπνευσης τον ουρανό. Δεν έλλειψαν και οι αναφορές σε σχετικές συνθέσεις μεγάλων ζωγράφων (Κλεέ, Μιρό, Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Καντίνσκι κ.ά.) που η προσέγγισή τους μέσα απ’ το φίλτρο της παιδικότητας κατέληξε σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στο πολύχρωμο τοπίο της Εκθεσης βρέθηκαν τα τμήματα της καλοκαιρινής απασχόλησης και μέσα από ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κατάλληλες δραστηριότητες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να φανταστούν, να σκεφτούν, να επικοινωνήσουν και να αναστοχαστούν τελικά πάνω στις δημιουργίες τους. Την Εκθεση επιμελήθηκαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί Κώστας Μανωλάκης και Βίλμα Μαυροματάκη. Βοήθησαν οι Σούλα Μοδιανάκη, Ελένη Μελισσηνού, Αναστασία Δημοτάκη, Βάσω Αποστολάκη, Εφη Γιαννουδάκη, Νατάσα Νικολακάκη, Μαρία Καγιαδάκη.

Ενα αστέρι πέφτει στη γη
Εχοντας ως πηγή έμπνευσης το παραμύθι της Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη 'Ενα αστέρι πέφτει στη γη', το καλοκαιρινό τμήμα απασχόλησης νηπίων έφτιαξε τις δικές του πρωτότυπες εικαστικές ιστορίες και τα παιδιά έκαναν και τις ακόλουθες ευχές:
Πέφτει ένα αστέρι, κάντε μια ευχή: Θα ήθελα...
Μαρία Διαμαντάκη: ...να μένω σ’ ένα κάστρο.
Μαρία Χριστοδουλάκη: ...να είχα μια νεράιδα για να με βοηθάει.
Βαγγέλης Πατεράκης: ...να είχα φτερά για να πετάω ψηλά στον ουρανό.
Χρυσή Χριστοδουλάκη: ...να ήμουν βασίλισσα.
Κάτια Γαλανάκη: ...να είναι όλοι άνθρωποι καλά.
Μάγδα Πατεράκη: ...να είναι όλοι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι.
Γιώργος Πατεράκης: ...να μην πεθαίνουν τα ζώα.
Γιώργος Βλαζάκης: ...να είχα ένα άλογο για να κάνω ιππασία.
Γιώργος Κουκλάκης: ...να είχα ένα μαύρο άλογο για να ανεβαίνω πάνω του.
Χριστίνα Βλαζάκη: ...να είναι όλος ο κόσμος καλά.
Γιάννης Μανουσάκης: ...να είχα ένα πόνι.
Ηλίας Δαμανάκης: ...να είχα ένα παλάτι.
Σοφία Πατεράκη: ...να είναι τα ζώα καλά και οι άνθρωποι.
Βασίλης Τσιγάλογλου: ...να είναι ήσυχα τα παιδιά στο σχολείο.
Χρυσή Γελασάκη: ...να είναι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι.
Αλέξανδρος Νικολαντωνάκης: ...να μην πέσω σε τρύπα.

Πυροτεχνήματα και συναισθήματα
Κάθε νήπιο, αφού ζωγραφίσει τα πυροτεχνήματά του, συμμετέχει σε μια άσκηση συναισθηματικής αγωγής: Οταν βλέπω ένα πυροτέχνημα να σκάει στον ουρανό...'
Νικόλας Μυλωνάς: '...με πιάνει λίγο φόβος γιατί κάνει δυνατό ΜΠΟΥΜ'.
Αιμίλιος Παντελίδης: '...μου αρέσει αλλά φοβάμαι μην έρθει η φωτιά πάνω μου'.
Κωνσταντίνος Κρομμυδάκης: '...μου αρέσει γιατί έχει όλα τα χρώματα της φύσης και γιατί ταιριάζει με το ουράνιο τόξο'.
Γιώργος Πατεράκης: '...μου μοιάζει με κύκλο και αστεράκια που σιγά σιγά μικραίνουν'.
Αντωνία Τσέκου: '...μου θυμίζει τη μαμά και τον μπαμπά να με πηγαίνουν βόλτα'.
Θοδωρής Κουκουβάς: '...νιώθω ωραία επειδή μου αρέσουν τα πυροτεχνήματα'.
Dylan Luther: '... I like fireworks because they explode and the fireworks come out and make stuff'.
Ελευθερία Μπολάκη: '...θέλω να έχει χαρούμενα χρώματα και να πηγαίνουν όλοι οι άνθρωποι να το βλέπουν'.

Ο δικός μου ήλιος
'Διαβάζοντας το παραμύθι "Η σοφή μας (σοφή;) η δασκάλα" της Ζωρζ Σαρή μέσα στην τάξη (προνήπιο) επηρεάστηκαν όλα τα παιδάκια και με μεγάλη χαρά και προθυμία ζωγράφισε το καθένα τον δικό του ή τους δικούς του ήλιους. Τους ζωγράφισαν όπως αυτά τους βλέπουν με πολλή φαντασία και χρώμα. Το ένα ζωγράφισε τον ήλιο του με πιτσιλωτές αχτίνες. Ενας άλλος με πολύχρωμες. Ενα κορίτσι ζωγράφισε τον ήλιο του με κοτσίδες και φιόγκους. Ενα άλλο με μεγάλο στόμα γιατί έχει να του πει πολλά. Κάποιο άλλο με μεγάλα μάτια γιατί βλέπει από ψηλά τα πάντα. Ολοι λοιπόν συμπεράναμε ότι ο ήλιος δεν είναι ένας και μοναδικός... αλλά ο καθένας μας έχει το δικό του ήλιο, που τον φωτίζει και τον ζεσταίνει στην πορεία της ζωής του'.
Μανώλης Δασκαλάκης, Ερασμία Μαλεκάκη, Δημήτρης Φραντζεσκάκης, Μανώλης Νικολιδάκης, Τζωρτζίνα Φραγκιαδάκη, Μαρκέλα Πετράκη, Μελίνα Γιανναράκη, Ιωάννα Μπαλή, Στέλιος Γιατράκης, Σπύρος Παναγιωτάκης, Κατερίνα Βυζηράκη, Γιώργος Ταμπακάκης, Κωνσταντίνος Μυλωνάκης, Ευαγγελία Παντελάκη, Αγγελος Νικολακάκης, Αγγελος Χατζηδάκης.

'Βλέπουμε έναν άνθρωπο που κουνάει τα χέρια και τα πόδια του και προσπαθεί να πιάσει τ’ αστέρια. Σκεφτόμαστε ότι είναι ένας ωραίος πίνακας. Αναρωτιόμαστε γιατί ο ουρανός να είναι κόκκινος;'
Δεσποινα Σφακιωτάκη, Μαριένια Φρατζεσκάκη, Νανούσος Χαλκιαδάκης, Χαράλαμπος Λαγουμιτζάκης

'Βλέπουμε μια κανάτα, μια τσαγιέρα, ένα τραπέζι με λουλούδια, όπου υπάρχει κι ένα πράσινο φύλλο και ένας ήλιος. Σκεφτόμαστε ότι σε λίγο θα φάνε πρωινό. Αναρωτιόμαστε τι να ’ναι οι κόκκινες γραμμές και τα χρωματιστά κουτιά'. Μιχάλης Μαράκης, Χριστίνα Τρουλάκη, Χριστίνα Μπολιώτη, Αγγελος Χαλκιαδάκης.


Σημείωση Σύνταξης: Ένα μικρό μόνο μέρος
απ’ την ενότητα αυτή χώρεσε. Κρίμα!

Χανιωτικα νέα (11.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου