Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Αύγουστος, θάλασσα, φωτιά/ τούτη η πόλη είναι εδώ για πάντα... τραγουδεί ο Γιάννης Κότσιρας. Και τον Αύγουστο είναι ωραία τα Χανιά. Οπως κάθε μήνα άλλωστε.

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ για πάντα! Να μην τελειώσει ποτέ αυτός ο Αύγουστος! Να μην έρθει ποτέ η πρώτη Σεπτεμβρίου. Να κρατήσουν οι χοροί! Κούνια που μας κούναγε...

ΑΠΟΥ ΖΕΙ μεταζώνεται! Ο πυρήνας του ελληνικού τρόπου σκέπτεσθαι. Μια ζωή. Κανένας σχεδιασμός για το μέλλον. Βλέποντας και κάνοντας. Μάλλον μην βλέποντας και μην κάνοντας.

ΜΑΖΙ τα φάγαμε! Θραύση κάνει στο Διαδίκτυο το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου. Το μακρύ του ο ένας, το κοντό του ο άλλος. Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση ο Πάγκαλος να τρίβει τα χέρια του. Εις υγείαν των κορόιδων.

'ΘΑ ΗΘΕΛΑ να ξέρω τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή; Θα στείλει εντολή στους ομοϊδεάτες της στις άλλες χώρες να τσακίσουν τους Ελληνες μετανάστες;', διερωτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος σε ομιλία του στη Βουλή. 'Ενα ενδεχόμενο είναι αυτό, το άλλο να δώσει εντολή στους μετανάστες μας να τσακίσουν αυτοί όσους πολίτες που θα τους φιλοξενούν μπορέσουν' ... Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 19. Ιουλ. 2012), το σχόλιο.

ΔΕΝ ΘΑ μειωθούν παραπέρα οι μισθοί των στρατιωτικών, δεσμεύθηκε απ’ τα Χανιά ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Για τους μισθούς των δασκάλων για παράδειγμα και για τις συντάξεις των αγροτών μιλιά κι αχνιά! Υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο λεγόμενος και Κόκκινος Πάνος. Δεν είναι ούτε υπουργός Παιδείας ούτε υπουργός Γεωργίας... Ο καθένας τον 'παύλο' του.

'ΘΑ ΑΚΟΥΣΗΣ να λέγουν ότι ο Θεός είναι άνω και ο Διάβολος κάτω· πλάνη· ρίψε εν βλέμμα εντός σου, και θ’ ανακαλύψεις τον ένα εκ τούτων κοιμώμενον, και τον έτερον αγρυπνούντα'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ του Αποκόρωνα θα οδηγούν απόψε στους Αρμένους στο κτήμα 'Διαδρομές' όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων διοργανώνει αποσπερίδα για τον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας ιστορικό ερευνητή Χαράλαμπο Μπουρνάζο. Να η σχετική μαντινάδα του Ηλία Σταματάκη: 'Τον φίλο μου ερευνητή Χαράλαμπο Μπουρνάζο/ μαζί με σας κι άλλους πολλούς κι εγώ τονέ θαυμάζω'.

ΚΑΠΟΤΕ ο Θεμιστοκλής πρότεινε στην εκκλησία του Δήμου κάτι χρήσιμο για την πόλη. Ο Αριστείδης από αντιπολιτευτική διάθεση διαφώνησε και τελικά η γνώμη του υπερίσχυσε. Επειδή όμως δεν μπορούσε να υποφέρει την αδικία που έγινε, φεύγοντας από τη συνέλευση είπε: 'Δεν υπάρχει σωτηρία για την πόλη, αν οι Αθηναίοι δεν ρίξουν κι εμένα τον ίδιο και τον Θεμιστοκλή στο βάραθρο'. Αλλοτε πάλι όταν παρουσίασε στον λαό ένα ψήφισμα και ύστερα από έντονες συζητήσεις έγινε δεκτό, τη στιγμή που ο πρόεδρος επρόκειτο να προκαλέσει ψηφοφορία ο Αριστείδης, επειδή αντιλήφθηκε από τα επιχειρήματα των αντιπάλων ότι το ψήφισμά του δεν ήταν συμφέρον για την πόλη το απέσυρε. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').
'Κοίτα σκοτεινιάζει/ Το λιμάνι φεγγάρι που ανάβει./ Κόκκινο το τζάμι/ κι η ζωή μες στο κύμα που σβήνει/ Δε μ’ αφήνει.../ Κάθε μήνας Αύγουστος, θάλασσα φωτιά,/ τούτη η πόλη είναι εδώ για πάντα./ Κάθε μήνας Αύγουστος, τρέλα του Νοτιά./ Μέσα στα σοκάκια ξέφυγε η καρδιά,/ εμείς θα ’μαστε εδώ για πάντα./ Πώς ν’ αντέξει ο θάνατος τέτοια μοιρασιά.../ Πες μου, πόσο ακόμα,/ το μελτέμι θα σπρώχνει κοντά σου./ Μέθυσε όλη η νύχτα/ κι εγώ αλλάζω μορφή στα φιλιά σου./ Στα φιλιά σου'.

Το τραγούδι 'Κάθε Μήνας Αύγουστος' (Χανιά) - Γιάννης Κότσιρας (Στίχοι - Μουσική: Κώστας Λειβαδάς).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (17.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου