Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΚΑΛΟΣ πατέρας και καλός παππούς με το σιρόκο στη γενειάδα'. Ετσι όπως ο Νίκος Καρούζος περιγράφει τον παπα-Γιάννη στο ποίημά του 'Η ορθοδοξία' φέρνω στον νου μου τον μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνων, σήμερα και ο Μεγάλος Παππούς της Κρήτης γιορτάζει το καλογερικό του όνομα. Το όνομα που πήρε στα 36 του χρόνια, όταν πραγματοποίησε το τάξιμό του κι εκάρη μοναχός της Μονής Τσαγκαρόλων. Και βέβαια οι ευχές μας δεν είναι να τα εκατοστίσει, αφού ήδη διάγει, ευρισκόμενος μεταξύ ουρανού και γης, όπως λέει ο ανιψιός του ο Μιχάλης, το 102ο έτος της ηλικίας του, αλλά να τα εκατοπενηνταρίσει! Τι ευλογία να ξέρουμε ότι είναι δίπλα μας!
ΚΑΙ ΣΤΟΝ από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη, που είναι πάντα ωσεί παρών, όπως και στον μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίο Μεσαρχάκη 'εις έτη πολλά'.
ΔΕΝ ΘΑ εορτάσει ούτε εφέτος, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος 'συμμεριζόμενος τη γενικότερη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας μας και την οικονομική κρίση, η οποία ταλαιπωρεί και δυσκολεύει τους ανθρώπους του τόπου μας'. Τον ξέρω καλά και τον για 33 χρόνια επίσκοπό μας! Δεν μπορεί να γιορτάσει όταν υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που πεινούν...
'ΕΛΟΓΟΥ σου Πρωτόπαπα, δε μπορείς να φχαριστηθής το φαγητό, που σου ετοιμάζει η πρεσβυτέρα α δε πέψης ένα πινάκι και του γείτονά σου του κουτσού του Ροδίνη. Ναίσκε;'. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Δασκαλογιάννης για να πείσει τον Πρωτόπαπα να πάρει μέρος στην Επανάσταση του 1770 (βλ. 'Νίκου Αγγελή' 'Δασκαλογιάννης').
ΒΑΦΤΙΖΑΝ το κοτόπουλο ψάρι οι καλόγεροι του Μεσαίωνα και η νηστεία πήγαινε περίπατο. Βαφτίζοντας τις απολύσεις σε εφεδρεία οι κυβερνώντες θέλουν να πιστεύουν ότι θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. Αν είναι δυνατόν!
ΠΟΙΑ 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ; Βάλτε ακόμα άλλα δύο δισεκατομμυριάκια για να βγει προσώρας ο λογαριασμός και βλέπουμε. Εχει πολύ ζουμί ακόμα ο κάβουρας και πολύ ξίγκι η μύγα κατά τους τροϊκάνους...
ΕΝΑΝ ογδοντάρη που έπεσε κι έσπασε τον πόδα ντου παραλαμβάνει σήμερα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Να η σχετική μαντινάδα: 'Είπα σου ’γω να μην πηδάς γιατ’ έχεις πια γεράσει/ τα νιάτα σου περάσανε, νερούλιασε κι η κράση...'.
ΗΤΑΝ ΓΥΡΩ  στα 1960. Μια μέρα γύρισε ένας Καστελιανός, ο Γ. Αννουσάκης από την Αμερική, πήγε στον Ειρηναίο και του λέει: 'Θεοφιλέστατε, ο Αγιος Σπυρίδωνας με βοήθησε πολύ και θέλω να επιχρυσώσω την εικόνα του'. Ο Ειρηναίος του απάντησε: 'Μα οι Αγιοι ήταν φτωχικά ντυμένοι γιατί βοηθούσαν τους φτωχούς, ούτε ο Θεός ούτε οι Αγιοι θέλουν χρυσάφια, οι άνθρωποι έχουν τις ανάγκες. Να βάλεις τα χρήματα που θέλεις λοιπόν, να βάλω κι εγώ μερικά να κάνουμε ένα γηροκομείο'. Ετσι ξεκίνησε το Αννουσάκειο Γηροκομείο στο Καστέλι (Από τις σημειώσεις του αδελφού του Παππού Θανάση Γαλανάκη).

'Γλυκό που είναι το σκοτάδι στις εικόνες των προγόνων/ άμωμα χέρια μεταληπτικά/ ρούχα που τ’ άδραξεν η γαλήνη και δεν γνωρίζουν άνεμο/ βαθιά το ελέησον απ’ τους άυλους βράχους/ τα μάτια σαν καρποί ευωδάτοι./ Κι ο ψάλτης ολόσωμος ανεβαίνει στο πλατάνι της φωνής/ καημένε κόσμε/ θυμίαμα η γαλάζια οσμή κι ο καπνός ασημένιος/ κερί να στάζει ολοένα στα παιδόπουλα/ καημένε κόσμε/ σα βγαίνουν -ω χαρά πρώτη- με το Ευαγγέλιο και με τις λαμπάδες/ κι ύστερα η μεγάλη χαρά να συντροφεύουν τ’ Αγια.../ Ο παπα-Γιάννης τυλιγμένος τ’ άσπρο του φελόνι/ καλός πατέρας και καλός παππούς με το σιρόκο στη γενειάδα/ χρόνια αιώνες χρόνια και νιάτα πόχει η ομορφιά'.
Το ποίημα 'Η ορθοδοξία' του Νίκου Καρούζου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (23.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου