Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΗ ΡΩΤΑΣ τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου. Χρησιμοποιεί συχνά αυτήν τη φράση του Τζον Κένεντι, στις μεταξύ μας συζητήσεις, τελευταία, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. 
Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό είναι ένα θέμα. Ενα άλλο θέμα, πολύ μεγαλύτερο, ωστόσο, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του κράτους (όσης είχε τέλος πάντων) στο εσωτερικό. Δεν αρκεί να πηγαίνουμε καλά στο εξωτερικό και να ?χουμε τα μαύρα μας τα χάλια στο εσωτερικό!
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι Ισπανοί βουλευτές θα πληρώνονται μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παύουν να έχουν το δικαίωμα ψήφισης νόμου για αύξηση των αποδοχών τους. Παίρνοντας αφορμή απ? αυτό η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη έγραψε: 'Οι Ισπανοί βουλευτές όταν θα μπατιρίσουνε/ απ? τους δικούς μας δανεικά θα ?ρθουνε να ζητήσουνε'.
'ΤΟ ΑΔΙΚΟ είναι ότι (σ.σ. στην Ελλάδα) πολλοί που έχουν λεφτά έχουν φύγει κι έχουν επενδύσει αλλού και πρέπει να την πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι'. Τάδε έφη Ανκελα Μέρκελ. Εχει άδικο σ? αυτό;
ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ οι προσλήψεις συζύγων και συγγενών μέχρι και δεύτερου βαθμού για το σύνολο των κρατικών λειτουργών. Κλείνει η πόρτα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θ? ανοίξει το παράθυρο. Να προσλαμβάνει ο μεν τον συγγενή του δε και ο δε τον συγγενή του μεν. Ο Πολύδωρας, για παράδειγμα την αδελφή του γαμπρού του Τραγάκη και ο Τραγάκης την κόρη του Πολύδωρα. Νόμιμον. Κι άσε το ηθικό να πηγαίνει για... βρούβες...
'ΟΠΟΥ Η ατιμία πληρώνεται με χρυσόν η τιμιότης πληρώνεται με μόλυβδον'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου
ΑΓΩΝΙΑ τέλος από χθες για τους υποψηφίους των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι., με την ανακοίνωση των βάσεων. Καλή συνέχεια σ? όλα τα παιδιά! Και σ? όσα κέρδισαν αυτή τη μάχη και σ? όσα την έχασαν. Ο πόλεμος συνεχίζεται. 'Δεν έχει τέλος αυτή η θητεία' για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
ΝΑ ΜΠΕΙ 'με το δεξί' στην Α? Εθνική (Σούπερ Λιγκ) ο Πλατανιάς, είχα ευχηθεί την Παρασκευή. Τελικά μπήκε. Θετικό αποτέλεσμα ήταν η εκτός έδρας ισοπαλία με τα Γιάννινα. Μην είμαστε και πλεονέκτες!
ΠΑΠΑ - ΧΡΗΣΤΟ Παπουτσάκη, Κάινα: Επιλογή μου να μη σε αναζητήσω ούτε προχθές (παραμονή) ούτε χθες (ανήμερα) της Χάρης του Αγίου Φανουρίου. Είχε τόσο μα τόσο κόσμο! Θα περάσω μια από αυτές τις μέρες να τα πούμε με την ησυχία μας. Οπως κάθε χρόνο. Εις επήκοον του Αγίου, η Χάρη του οποίου, με τη βοήθεια της χάρης σου ξέρω ότι φτάνει πολύ μακριά!
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ήρθε κάποτε σε σύγκρουση με τον στρατηγό των Αχαιών και σύμμαχό του ως τότε Αρατο. Υπουλος καθώς ήταν και θέλοντας να απαλλαγεί απ? αυτόν, του έδωσε, χωρίς να το καταλάβει να πιει δηλητήριο. Το ίδιο έκανε και με τους Αθηναίους ρήτορες Ευρυκλείδη και Μίκωνα, γιατί έκρινε ότι επηρέαζαν τους συμπολίτες τους σε βάρος του. Το δηλητήριο, που με τόση ευκολία έδινε στους άλλους, ήρθε τελικά και μέσα στην οικογένειά του, αφού ο μικρότερος γιος του, ο Περσέας δηλητηρίασε τον άλλο γιο του τον Δημήτριο. Ο Φίλιππος δεν άντεξε τον χαμό του γιου του και έτσι πέθανε από τη στενοχώρια του. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας').
'Προσπάθεια κ? εκείνη όπως η παλιά/ να στήσω σ? ένα χαρτί τον Κόσμο./ Παιδική ζωγραφιά -σου λένε- οι μεγάλοι./ Κολλούσα το χαρτί ψηλά στο τζάμι/ για να φαίνεται -κι ύστερα μετρούσα./ Εβρισκα τέσσερα τα χρώματα/ και τ? όνειρο πάντα μεγάλο κι ένα./ Κ? έτρεμα: δύο γουρλωμένα μάτια η ψυχή μου./ Από τη μια ο κόσμος μου ολόκληρος./ Από την άλλη μια σταγόνα σάλιο'.
Το ποίημα 'Παιδική ζωγραφιά' της Πόπης Γαβριλάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (28.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου