Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ αγιάζι αναρριπίζει την ουρά του Αυγούστου, όπως λέει ο ποιητής. Δυο, μαζί με τη σημερινή και μία μόλις μέρες έμειναν για να μας αποχαιρετήσει και ο φετινός Αύγουστος. Τι καλά να έμενε κι άλλο, να έμενε τουλάχιστον άλλες τριάντα μέρες ο θείος αυτός μήνας! Ονειρο θερινής νυκτός...
ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗ, Κοψοκέφαλο και Κουτσοκέφαλο λέει τον Αϊ Γιάννη που γιορτάζει σήμερα ο λαός μας, λόγω του αποκεφαλισμού του απ’ τον Ηρώδη μετά από επιθυμία της Σαλώμης της κόρης της Ηρωδιάδας. Δεν μένει, όμως, μόνο σ’ αυτά... Τον λέει και Νηστευτή, μα και Νηστικό, αλλά και Ριγολόγο, Θερμολόγο, Παροξυσμό και Κρυοδίτη!..
ΑΥΣΤΗΡΗ, αυστηρότατη ήταν η σημερινή νηστεία, για τον θρησκευόμενο λαό μας. Ακόμα και το ψωμί νήστευαν για να εξευμενίσουν τον Αγιο. Μαύρα σπυριά θα έβγαζε, λέει, εκείνος που δεν την τηρούσε. Εκτός του ό,τι θα τον έπιανε ρίγος... Αλλες εποχές!
ΖΗΤΗΜΑ διατροφής. Πολλές αρρώστιες μπορούμε ν’ αποφύγουμε αν κάνουμε σωστή διατροφή. Η σύγχρονη διαιτολογία έχει πάρει πολλά απ’ τις νηστείες που έχει θεσπίσει η εκκλησία μας.
ΝΗΣΤΕΥΕΙ ο δούλος του Θεού που δεν έχει να φάει! Μια άλλη άποψη, που όμως, έχει χάσει πολύ απ’ το έδαφος που είχε. Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Παροιμία διαίτης... Κόλλησα. Πάμε παρακάτω!
'ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που πετούσαν νεράτζια στα Αστυνομικά Τμήματα, τον Δεκέμβρη του 2008, οι τότε συνομήλικοι του Αλ. Γρηγορόπουλου, επέλεξαν μαζικώς σχολές με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση. Μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Σχολή Αστυφυλάκων'. Αντιγραφή απ’ το χθεσινό 'Nooz.gr'. Σημεία των καιρών στην Ελλάδα της κρίσης.
Η ΑΓΩΝΙΑ του τερματοφύλακα πριν απ’ το πέναλτι. Ο φόβος του Μαξίμου για τους απείθαρχους βουλευτές. Αλλο να τα βρίσκουν οι τρεις κι άλλο να εγκρίνουν αυτά που βρήκαν οι τρεις οι 169. Νομίζω!
ΟΠΟΥ ΛΑΛΟΥΝ πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει! Σωστό! Κανείς, όμως, δεν μπορεί να απαγορεύσει στον όποιο κόκορα να λαλεί. Αυτό δα έλειπε!
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ των νέων σκληρών, σκληρότατων, μέτρων. Κόψε από ’δω, ράψε από ’κει, κόψε από ’δω ράψε από ’κει, κόψε από ’δω, ράψε από ’κει! Τα τελευταία γυρίσματα του έργου 'Η μπαλωματού', που θα δοθεί οσονούπω για έγκριση στους τροϊκάνους. Τι να κόψεις και τι να ράψεις; Ειδικότης των! Παίρνεις το ψαλίδι κι όπως πάει...
ΑΝΝΑ, Αννούλα μου, Αννιώ, του τόπου μας καμάρι/ μυρίζεις σαν το γιασεμί, σαν βιόλα, σαν θυμάρι. Ηθελε λέει και μια μαντινάδα με τ’ όνομά της, μου γράφει ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Σιγά το δύσκολο γι’ αυτόν. Στον αέρα πετούν οι στίχοι, απλώνει το χέρι του και τους πιάνει.
ΚΑΠΟΤΕ ο Αντώνιος στην Αλεξάνδρεια ψάρευε, αλλά δεν έπιανε τίποτε και στενοχωριόταν, επειδή ήταν μπροστά η Κλεοπάτρα. Διέταξε τότε τους ψαράδες να μπουν κρυφά στη θάλασσα και να καρφώσουν στο δικό του αγκίστρι ψάρια που αυτοί είχαν πιάσει πιο πριν. Αφού, λοιπόν, αυτό έγινε δυο τρεις φορές, η Κλεοπάτρα το κατάλαβε και την άλλη μέρα διέταξε κάποιον δικό της να προλάβει και να καρφώσει στο αγκίστρι του Αντωνίου ένα παστό ψάρι, από εκείνα που έφερναν από τον Πόντο. Οταν ο Αντώνιος τράβηξε το ψάρι έξω, ακολούθησαν πολλά γέλια. Αλλά η Κλεοπάτρα για να απαλύνει τη  ντροπή του τού είπε: 'Αυτοκράτορα, δώσε σε μας τους Αλεξανδρινούς το καλάμι. Το δικό σου κυνήγι είναι πόλεις, βασιλιάδες και ήπειροι'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας').

'Το βραδινό αγιάζι/ αναρριπίζει την ουρά του Αυγούστου/ μπρος στ’ ανοιχτά παραθυρόφυλλα του θέρους./ Κλείσε τα τζάμια/ κ’ ετοίμασε τα κούτσουρα στο παραγώνι./ Ισως απόψε να κηδέψουμε τον πελαργό/ που επιχείρησε να δραπετεύσει/ στο Νοτιά'.
Το ποίημα 'Ετοιμασίες' του Κώστα Θεοφάνους.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.08.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου