Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




«ΛΕΪΠΟΥΝΕ πάλι και οι δυο. Που πάνε τέτοια ώρα\ σίγουρα πήγαν για χοχλιούς ύστερα απ’ την μπόρα». Δεν ξέρω τι ήθελε να μου πει στο τηλέφωνο ο πρώττος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας. Ο Ηλίας ο Σταματάκης τις προάλλες, καθώς λείπαμε από το σπίτι. Αυτό που ξέρω είναι ότι άφησε στον τηλεφωνητή την μαντινάδα με την οποία ξεκίνησα την στήλη. Σιγά που θα έχανε την ευκαιρία. Πάντως …στσοι χοχλιοί δεν ήμουν, Ηλία. Εμένα μου αρέσουν οι σκαλιστοί και όχι οι γλακιστοί.
ΣΙΓΑ τα πρωτοβρόχια θα μου πείτε! Συμφωνώ μαζί σας. Όμως όσο λίγες και ν α’ναι οι πρώτες σταγόνες της βροχής που έρχονται από τον ουρανό το φθινόπωρο, πρωτοβρόχια τις λέμε. Άλλωστε και με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώνεται το καλοκαίρι, για να θυμηθώ τον γνωστό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, παραφράζοντάς τον ελάχιστα.
ΠΡΩΤΟΒΡΕΞΙΑ λέμε στην κρητική διάλεκτο τα πρωτοβρόχια. Απ’ τον Αόριστο του ρήματος πρωτοβρέχω η λέξη μας λέει στο «Λεξικό» του ο Αντώνης Ξανθινάκης.
ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ! Δεν τα απολαμβάνουν όλοι.  Υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται τον χειμώνα που έρχεται και δεν έχουν κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους. Εκτός όλους τους άλλους…
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ οι πολίτες με τα κόμματα! Ούτε λίγο ούτε πολύ το 54% των ερωτηθέντων σε τελευταία έρευνα έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα από τα υπάρχοντα. Αυτό κι αν είναι κρίση του πολιτικού συστήματος!
ΘΑ ΣΑΣ σώσουμε αν κάνετε χωρίς αντίρρηση αυτά που σας λέμε να κάνετε. Τα κάνουμε. Να κάνετε και τα άλλα που σς λέμε να κάνετε. Τα κάνουμε και τα άλλα. Να κάνετε και τα παράλλα που σας λέμε να κάνετε. Τα κάνουμε και τα παράλλα. Σωτηρία ωστόσο δεν βλέπουμε. Αντίθετα όλο και πιο πολύ στον πάτο μας πάνε. Από τον φίλο μου τον γέρω δάσκαλο.
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν χρειάζεται νέες ψευδείς ελπίδες και κενές υποσχέσεις από την ηγεσία της αλλά επειγόντως ένα ρεαλιστικό σχέδιο Β αφού τεκμηριωμένα η πολιτική της υποτέλειας, η οποία συνεχίζεται να ακολουθείται. Έζχει ημερομηνία λήξης. (WWW.sofokleouw10gr 18.09. 2012)
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ των μέτρων δεν θα κλείσει όπως όπως και δεν θα γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε μέχρι να κλείσει το πακέτο και να γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα. Ψιλό γαζί…
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, χαίρε- Δόξα και συμφορά» Ο τίτλος της μνημειώδους έκδοσης( και όχι βέβαια εκδήλωσης όπως γράφτηκε προχθές) της εφημερίδας μας και του Ιδρύματος «Αγία Σοφία». Και με την ευκαιρία. Μέσα στο ( και όχι έξω από το όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στην πρώτη εύφημη μνεία της Δευτέρας) πετρόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που έκτισε ο Παππούς στη μνήμη της μάνας του Σοφίας το γένος Μαριακάκη, έγινε ο εσπερινός την παραμονή της Χάρης της. Φαίνεται και αυτό από τα συμφραζόμενα, αλλά…
Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ήταν ονομαστός για την ασχήμια του. Κάποτε στα Μέγαρα ζήτησε να φιλοξενηθεί με την συνοδεία του σε κάποιο σπίτι. Η Μεγαρίτισσα που τον υποδέχθηκε ήταν πολύ ταραγμένη που θα φιλοξενούσε εκείνη τον στρατηγό των Αχαιών γιατί εκείνη την ώρα έλειπε ο άνδρας της. Όταν στο σπίτι μπήκε ο Φιλοποίμην φορώντας έναν χιτώνα από φτηνό ύφασμα, η γυναίκα νόμισε ότι ήταν κάποιος υπηρέτης από την συνοδεία του Στρατηγού που συνήθως προπορευόταν και του ζήτησε να την βοηθήσει. Εκείνος τότε υπάκουσε πρόθυμα και άρχισε να σκίζει ξύλα. Μόλις μπήκε ο οικοδεσπότης και τον είδε του είπε: Τι είναι αυτό , Φιλοποίμην;» «Τι άλλο’ απάντησε εκείνος, εκτός από το ‘ο, τι τιμωρούμαι για την ασχήμια του προσώπου μου.» Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας», εκδ. ¨Σαββάλας¨.

Σκυμμένοι απ’ το παραθυρι\ Και του προσώπου μας οι γύροι\ η ίδια μας ήτανε ψυχή.\ Η συννεφιά χλωμη σαν θειάφι\ θάμπωνε αμπέλι και χωράφι\ Ο αγέρας μέσα από τα δέντρα\ με κούφια βούιζε ταραχή\ η χελιδόνα με τα στήθη\ γοργή στη χλόη μπρος πίσω εχύθη\ κι άξαφνα βρόντησε κι ελύθη\ κρουνός χορεύοντας η βροχή» Από το ποίημα «Πρωτοβρόχι του Αγγελου Σικελιανού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(retaxta,blogspot,com)

Χανιώτικα νέα (20.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου