Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΙ ΜΕ…την βούλα του ηλιακού συστήματος φθινόπωρο! Σήμερα ώρα Ελλάδος 5:49 μ. μ. πραγματοποιείται η φθινοπωρινή ισημερία που εξισώνει την ημέρα και την νύχτα. Μιλάμε βέβαια για το Βόρειο Ημισφαίριο του
 πλανήτη μας και ειδικά για την εύκρατη ζώνη του. Στις άλλες ζώνες της γης άλλα ισχύουν.
ΚΑΜΜΙΑ εκδήλωση για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο στην Ελλάδα. Στην Ιαπωνία πάντως η φθινοπωρινή ισημερία είναι εθνική γιορτή. Δεν το έψαξα περισσότερο. Στον νου μου πάντως έρχεται το ό,τι η Ιαπωνία εκτός από χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου είναι και χώρα των χρυσανθέμων.
ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ Χωρίς Αυτοκίνητα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Ας το έχουμε υπόψη μας ειδικάα εμείς οι Χανιώτες που καβάλα(στα αυτοκίνητά μας) πάμε στην Αγορά\ καβάλα σττο Λιμάνι\ καβάλα πίνουμε καφέ, καβάλα προσκυνάμε! Σαν σύγχρονοι …Κολοκοτρωναίοι που είμαστε…
ΓΙ ΑΛΛΗ μια χρονιά οι εμπρηστές χτύπησαν στο Καλάμι και στην Μαλάξα. Γι άλλη μια χρονιά έκαμαν την περιοχή κάουδο. Πόνος ψυχής. Και να λέμε δόξα τω θεώ που χάρις στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των Εθελοντών δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν κάηκαν σπίτια, Εκεί φτάσαμε!
ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ διαφωνώντας και διαφωνούν συμφωνώντας οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για το πακέτο των μέτρων. Παρατράβηξε τι παιχνίδι, γιατί για παιχνίδι πρόκειται. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν βιασμό τουλάχιστον απόλαυσέ τον. Η φράση που θυμήθηκα χωρίς να την υιοθετώ.
ΣΥΝΤΑΞΗ; Ποια σύνταξη; Αναρωτιέται η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Η μαντινάδα που μου έστειλε: Έτσι που μαγειρεύνται στση σύνταξης οι νόμοι\ δεν θα την πάρουμε εμείς αλλά οι κληρονόμοι. Και καλά να την πάρουν οι κληρονόμοι, Νεκταρία!
«ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΡΑ κρίσις όταν συμβαίνει να οδηγεί εις τα άκρα, καθίσταται πολυτέλεια ανωφελής. Ο ορθολογισμός και η ουτοπία τόσον παραλλήλως βαίνουσιν ώστε η ελαχίστη παρεκτροπή αρκεί να ρίψη τούτον εις την τροχιάν εκεινης.» Από την «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΓΛΩΣΣΑ. Επικοινωνία, Πολιτισμός,. Το θέμα της Ημεριδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με άλλους φορείς στις εγκαταστάσεις του (Αγία Σοφία) σήμερα στις 9.30 π. μ. Να πάμε!
ΤΡΙΠΟΝΤΟ στην Τρίπολη. Να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης ο Α. Ο. Πλατανιάς στον σημερινό αγώνα που δίνει στη πόλη της Πελοποννήσου με τον Αστέρα, η ευχή μας Μα και ένα να πάρει ευχαριστημένοι θα είμαστε!
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Έλληνες έπιναν κρασί αφού το ανακάτευαν με νερό. Όσο περνούσε ο καιρός η αναλογία άλλαζε υπέρ του κρασιού. Παλιότερα η αναλογία ήταη ένα μέρος κρασιού και τρία μέρη νερού. αργότερα δυο μέρη κρασιού και πέντε μέρη νερού και μετά ένα μέρος κρασιού και δυο μέρη νερού. Στους Επιζαφυρίους Λοκρούς ο Ζάλευκος είχε θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος έπινε κρασί ανέρωτο χωρίς εντολή γιατρού καταδικαζόταν σε θάνατο. Στη Μασαλία για τις γυναίκες ο νόμος προέβλεπε να πίνουν μόνο νερό. Το ίδιο και στην Μίλητο. Στη Ρώμη απαγορευόταν το κρασί στους δούλους, τις γυναίκες και στους άνδρες μέχρι την ηλικία των 30 χρονών» Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας». Εκδ. «Σαββάλας»)
«ΌΛΑ τα ποιήματά μου για την άνοιξη\ ατέλειωτα μένουν\ Φταίει που πάντα βιάζεται η άνοιξη\φταίει που πάντα αργεί\ η διάθεσή μου\ Γι αυτό αναγκάζομαι\ κάθε σχεδόν ποίημά μου για την άνοιξη\σε μια εποχή φθινοώρου\ν’ αποτελειώνω». Το ποίημα «Ασυμβίβαστα» της Κικής Δημουλά.
ΧΑΙΡΕΤ¨Ω ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠ¨Ω ΣΑΣ!
{petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (22.09.2012)

ΦΩΤΟ: Ειρήνη Καλαιτζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου