Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΝ ΓΗ ερήμω και αβάτω και ανύδρω, για να θυμηθώ τον Ψαλμωδό, έχουμε την αίσθηση πολλές φορές ότι πορευόμαστε. Σε μια ρημαγμένη χώρα. Σε μια χώρα που δεν την αναγνωρίζουμε...
Η ΕΠΑΥΡΙΟΝ μιας απεργίας. Η επαύριον μιας ακόμα μεγάλης γενικής απεργίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Κλειστόν γι’ άλλη μια φορά το κατάστημα 'Η Ελλάς'.
ΩΣ ΕΔΩ και μη παρέκει! Δεν πάει άλλο! Φτάνει πια! Οχι στα μέτρα εξαθλίωσης! Καθολική η διαμαρτυρία. Ελλάς Ελλήνων χριστιανών και μη, καθολικώς διαμαρτυρομένων! Ελλάς, Ελλάς τι θα γίνει, φίλε μου με μας... Πήγαινε απ’ τ’ άλλο μου τ’ αφτί γιατί ’ναι η μάνα μου κουφή!
ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ την πόρτα όσο θέλεις βρόντα; Δεν είναι έτσι ακριβώς. Βρόντα, ξαναβρόντα κάτι θα γίνει στο τέλος. Μέχρι και ο κουφός μπορεί να ξεκουφαθεί και να σου ανοίξει.
ΚΡΙΣΕΙΣ περάσαμε πολλές, μικρές μα και μεγάλες/ κι αυτήν θα την περάσουμε, θε μου μην έρθουν άλλες. Μπόρα είναι θα περάσει, μας λέει, μ’ άλλα λόγια στη σημερινή του μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Καμία αντίρρηση. Το θέμα είναι τι θ’ αφήσει πίσω της όταν περάσει.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ πρέπει να σεβόμαστε το θρησκευτικό πιστεύω του συνανθρώπου μας, όποιο κι αν είναι. Και βέβαια πρέπει να έχει όρια η σάτιρα. Αλλο αυτό όμως και άλλο να συλλαμβάνουν κάποιον για βλασφημία. Αφηστε που εν τέλει τον κάνουν ήρωα. Ξεκάθαρος επί του θέματος ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η άποψή σου σχετικά με την έλλειψη φαγητού στον υπόλοιπο κόσμο; Η ερώτηση που κάνει ο δάσκαλος στους μαθητές του που είναι ένας απ’ την Αφρική, ένας απ’ την Ευρώπη, ένας απ’ την Αμερική κι ένας απ’ την Αραβία σε σκίτσο (ξένου σκιτσογράφου) που κυκλοφορεί ευρύτατα στο Διαδίκτυο. Η απάντηση του Αφρικανού: Τι είναι φαγητό; Η απάντηση του Ευρωπαίου: Τι είναι έλλειψη; Η απάντηση του Αμερικανού: Τι είναι ο υπόλοιπος κόσμος; Η απάντηση του Αραβα: Τι είναι άποψη; Ποια είναι η άποψή σας... Το θέμα του σχετικού μηνύματος...
ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ σοβαρά. Είναι που είναι φτηνό το λάδι και δεν τον συμφέρει να πληρώσει μεροκάματα για να μαζώξει τις ελιές του. Μήπως τον συμφέρει να ξεριζώσει τις ελιές και να εξασφαλίσει τα ξύλα της χρονιάς του;
ΠΟΙΗΜΑΤΑ δεν είναι. Περισσότερο σημειώσεις για ποιήματα μου φάνηκαν. Μου άρεσαν υπερβολικά όμως. Για τα 52 κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο 'Μέθεξις' του άγνωστού μου προσωπικά ποιητή Χρήστου Αθ. Κουτσοκλένη, ο λόγος. Μου το έδωσε τις προάλλες ο φίλος ποιητής και εκδότης Χρήστος Μαχαιρίδης και το διάβασα απνευστί. Δική του έκδοση, των εκδόσεων 'Ερεισμα' δηλαδή. Μια ακόμα ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση, μια έκδοση ποιότητας.
'ΑΠΟ ΤΟΥΣ Αθηναίους που συμμετείχαν στη μάχη των Πλαταιών αρίστευσε ο Σωφάνης από τον Δήμο Δεκέλειας. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια εκδοχή, αυτός είχε δέσει με χάλκινη αλυσίδα στη ζώνη του θώρακά του μια σιδερένια άγκυρα, την οποία, όταν πλησίαζε τους εχθρούς, την κάρφωνε στη γη, για να μην μπορούν οι αντίπαλοί του, κατά την επίθεσή τους, να τον μετακινήσουν από τη θέση του και να τον αναγκάσουν να υποχωρήσει. Οταν όμως υποχωρούσαν οι εχθροί σήκωνε την άγκυρα και τους καταδίωκε' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Τι όμορφα που ζούμε εδώ σ’ αυτήν την ξένη χώρα! Ολα εδώ είναι φανταχτερά και αλλιώτικα, όπως ταιριάζει σε μια ξένη χώρα. Και με τον καιρό πάψαμε να νοσταλγούμε την παλιά δική μας χώρα. Και είναι η πρώτη φορά που δεν αποδώσαμε ευθύνες στους άλλους για ό,τι πράξαμε εμείς. Είναι κι αυτό μια συνθήκη της ζωής σε ξένη χώρα. Ομως εγώ, ακόμα δεν κατάλαβα ποιοι από όσους περιδιαβαίνουν στις πλατείες είναι οι γηγενείς πολίτες αυτής εδώ της ξένης χώρας'.
Κείμενο από το βιβλίο του Χρήστου Αθ. Κουτσοκλένη 'Μέθεξις' με τίτλο 'Στην ξένη χώρα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (27.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου