Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΚΕΙ ΠΟΥ λες φθινοπώριασε, εκεί ξανακαλοκαιρεύει. Κι όμως, έστω και ανεπίσημα, οι τίτλοι του τέλους του καλοκαιριού έχουν πέσει.
ΚΙ ΑΝ είναι δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβρης. Μια - μια θα μετράμε τις μέρες του μέχρι να τελειώσει. Τα δυσκολότερα, ωστόσο, έρχονται μετά. Με την εφαρμογή των νέων, γι? άλλη μια φορά άδικων, οριζόντιων μέτρων. Οποιον πάρει ο Χάρος με το δρεπάνι του...
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παρακολουθούν με ανησυχία και θυμό το δράμα με τις οριζόντιες περικοπές, διάβασα κάπου. Παρακολουθούν! τι ρήμα κι αυτό. Σαν να μην τους αφορούν, σαν θεατές. Αυτό κι αν είναι ανησυχητικό!
ΟΛΑ ΒΑΣΕΙ σχεδίου. Μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Προδιαγεγραμμένη πορεία. Τι μας περιμένει στο βάθος; Τι περιμένει τους λαούς; 'Αντε θύμα, άντε ψώνιο/ άντε σύμβολο αιώνιο/ αν ξυπνήσεις μονομιάς/ θα ?ρθει ανάποδα ο ντουνιάς!'. Είναι να μη θυμάσαι τον 'κυρ - Μέντιο' του Κώστα Βάρναλη;
ΕΦΤΑ ΑΚΤΙΝΕΣ και όχι εννιά έχει και πάλι από προχθές, 3 του Σεπτέμβρη, ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο σημερινός πρόεδρός του Βαγγέλης Βενιζέλος. Το θέμα δεν είναι πόσες ακτίνες έχει, αλλά το αν ακτινοβολούν, σχολίασε ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το ξανάπε προχθές απ? το βήμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Νιος ήμουνα στην κυριολεξία και γέρασα να το ακούω. Και φοβούμαι πώς θα το ακούω μέχρι που θα πεθάνω. Διπλωματία σημαίνει σου δίνω αυτό, αν μου δώσεις εκείνο και όχι σου δίνω αυτό κι ας μη μου δώσεις τίποτα. Ψιλά γράμματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις...
Η ΑΕΚ βγαίνει μέσα από τον Θεοδωράκη. Μια σύνθεση του Μπαχ γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και σε ορισμένες περιοχές, σε ορισμένα σημεία, γραμμένη στην τούρκικη, αρμένικη και λατινική γλώσσα. Κεραμεικός, Γκάζι, ο μετανάστης θείος μου που μου έδωσε στη ζωή μου την ΑΕΚ... Ενα ακόμα απόσπασμα από το εκπληκτικό κείμενο του Τούρκου δημοσιογράφου Ζενέλ Γιανίν Ντακχάν με τίτλο 'ΑΕΚΑΡΑ σ? αγαπώ'. Αφιερωμένο και αυτό στο φ(θ)ανατικό Αεκτζή γείτονά μου τον Μήτσο απ? την Κωνσταντινούπολη... Για παρηγοριά...
Η ΜΟΥΣΙΚΗ και ο χορός γιορτή αγάπης στήνουν/ στις πληγωμένες τις καρδιές πολλές ελπίδες δίνουν. Στον απόηχο της συναυλίας αγάπης που έγινε προ ημερών στην Ανατολική Τάφρο για τη μικρή Ραφαέλα Κυρικλάκη, η μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρουλάκη. Ισχύει για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.
ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ πώς τα πέρασες στο Νίππος μου είπε με το που με είδε. Σκεφτόμουν δουλεύοντας του απάντησα, ενθυμούμενος την απάντηση που έδωσε ένας καλόγερος στον ηγούμενό του, όταν του έκανε παρατήρηση γιατί καπνίζει, ενώ έπρεπε να προσεύχεται. Προσεύχομαι καπνίζοντας, του είχε πει.
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ οπαδοί του κόμματος του Θουκυδίδη κατηγορούσαν τον Περικλή ότι σπαταλούσε τα δημόσια χρήματα και χαράμιζε τα δημόσια έσοδα, αυτός ρώτησε στη συνέλευση τον λαό αν νομίζει ότι ξοδεύτηκαν πολλά. Και επειδή απάντησαν ότι ξοδεύτηκαν πάρα πολλά τους είπε: 'Το παραδέχομαι. Αλλά, αν εσείς δεχτείτε ότι αυτά τα ξόδεψα εγώ και όχι εσείς, τότε δικαιούμαι στα αναθήματα απάνω να χαράξω μόνο το δικό μου όνομα'. Μόλις τα είπε αυτά οι Αθηναίοι φώναξαν όλοι μαζί να ξοδεύει από τα δημόσια χρήματα και να χρηματοδοτεί έργα χωρίς να κάνει καμιά οικονομία... (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Τίποτα δεν αποστήθισα από το κελαήδισμα των πουλιών,/ ούτε μια λέξη δεν πήρα σωστή από το αλύχτημα του σκύλου/ για να συγκρίνω τη δική του ερημιά με τη δική μου./ Δεν πήρα απ? την αστραπή του Αυγούστου ούτ? ένα φως/ να το φυλάξω αγιοκέρι τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα./ Αφ? ότου ξέσπασε η νεροποντή των γιασεμιών έξω στο φράχτη/ κανείς δεν ήρθε να μου πει, πώς να συνάξω αυτό το χιόνι/ που πέφτει στο χώμα της αυλής και το σκεπάζει με όνειρα'.  Από το ποίημα 'Τέλος καλοκαιριού' του Χρήστου Ν. Κουλούρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (04.09.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου