Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Είναι όμορφα τα Χανιά! Για τον κάθε επισκέπτη, αλλά και μας τους Χανιώτες. Κι αν έχουν μυστικά να μας αποκαλύψουν! Κι αν έχουν γωνιές που δεν τις γνωρίζουμε και μας περιμένουν.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΝΟΥΜΕ  Ελλάδα, πάμε Χανιά! Με αφορμή το αφιέρωμα στα Χανιά (τα γυρίσματα τελειώνουν σήμερα0 από την ξεχωριστή εκπομπή της ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα, η αναφορά. Είναι όμορφα τα Χανιά! Για τον κάθε επισκέπτη, αλλά και μας τους Χανιώτες. Κι αν έχουν μυστικά να μας αποκαλύψουν! Κι αν έχουν γωνιές που δεν τις γνωρίζουμε και μας περιμένουν.
ΝΑ ΜΠΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ τα κρουαζιερόπλοια, Οκτώβρη μήνα στο Λιμάνι της Σούδας. Να τα βλέπω απ’ το παράθυρό μου και να σκέφτομαι. Στη γενική οικονομική αναβροχιά, κάτι σαν τονωτική ένεση είναι κι αυτό.
ΑΝ ΔΕΝ, δεν… Αν δεν κάμετε ετούτα και τα άλλα και τα παράλλα ,(89 είναι λέει οι προαπαιτούμενες δράσεις) δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Κι αν δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, δεν θα αποφύγει η Ελλάδα την χρεωκοπία. Πάλι το μαρτύριο του Σισύφου. Πάλι στο ίδιο έργο θεατές.
Ανοίγω παρένθεση. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας ήταν ο Σίσυφος. Ούτε λίγο ούτε πολύ ακόμη και τον ίδιο τον ‘Αδη  κατάφερε να φυλακίσει, ότνα τον έστειλε εκεί ο Δίας για να τον τιμωρήσει. Επειδή αποκάλυψε μια από τις αποπλανήσεις του. Είδαν κι έπαθαν οι θεοί να τον συλλάβουν και να τον περάσουν από δικαστήριο. Να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού, η ποινή του. Στους αιώνες των αιώννων αυτό, αφού όταν έφτανε στην κορυφή ο βράχος κατρακυλούσε και ξανάπεφτε. Κλείνω την παρένθεση.
ΚΑ ΒΕΒΑΙΑ θα σπάσει δεν γίνεται να μην σπάσει η λαήνα, που την πάμε και την ξαναπάμε στη βρύση για νερό. Αυτό μου είπε ο φίλος μου ο γέρω- δάσκαλος όταν τον ρώτησα ποιο είναι το τέλος του σήριαλ των δόσεων. Για να συμπληρώσει: Πρέπει να έχουμε έτοιμη άλλη λαήνα που θα την γεμίζουμε από δικό μας πηγάδι.
«ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ δεν έχει και τόσον γ.οητρον ώστε όταν δειχθή ως αλήθεια, ουδείς λόγος γίνεται περί αυτού. Το ψεύδος ενέχει το μυστήριον της αμφιβολίας, το οποίον δεν έχει μια πασιφανή αλήθεια. Είναι περιβεβλημένον με σκιόφως το οποίον του προσδίδει την επιβολήν του κατά το ήμισυ αγνώστου και κατά το ήμισy γνωστού.» Από την «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΩΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ μας έφερε η Άνκελα την Τρίτη\ χάρηκαν και τα κάστανα που γίνονται στην Κρήτη. Στον απόηχο της επίσκεψης της Άνκελα Μέρκελ στη Ελλάδα, η σημερινή μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Αρκετά ειρωνική και ολίγον σουρεαλιστική την βρίσκω, Ηλία! Ακούς εκεί χάρηκαν τα κάστανα! Ώρες είναι να αρχίσουν να χορεύουν απ΄την χαρά τους.
ΌΤΑΝ ο Λεωνίδας επρόκειτο να βαδίσει στις Θερμοπύλες, για να αντιμετωπισει τον Ξλερξη (480 π. Χ.) ανάγγειλε ότι μόνο χίλιοι Σπαρτιάτες θα τον ακολουθούσαν στη  εκστρατεία. Και όταν οι έφοροι αντέτειναν ότι παίρνει λίγους άνδρες και του έδωσαν εντολή να πάρει περισσότερους, αυτός τους απάντησε μυστικά ότι είναι μεν λίγοι για να εμποδίσουν του βαρβάρους, αλλά πολλοί για την πράξη που θα έκαναν. Οι έφοροιτότε έκπληκτοι του ζήτησαν διευκρινήσεις γι την αινιγματική του απάντηση και ο βασιλίάς τους απάντησε ότι οδηγεί τους στρατιώτες του να πεθάνουν για την κοινή ελευθερία των Ελλήνων. Και πρόσθεσε ότι αν πέθαιναν χίλιοι η Σπάρτη θα αποκτούσε αιώνια δόξα, ενώ αν η εκστρατεία θα γινόταν με όλο τον στρατό η πόλη θα καταστρεφόταν. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» εκδ. «Σαββάλας»

ΣΤΗΝ προκυμαία τη πόλης\ τόσοι άνθρωποι πέρασαν\ από τόσους τόπους.\ Τα κτήρια σοβαρά και απαθή\ συνδιαλέγονται μεταξύ τους\ για μακρινές φουρτούνες\ ιστιοφόρα και θωρηκτά\ και ξακουστές συναθροίσεις\ για σημαίες.\ Κρατούν το ένα του άλλου τους ώμους\ με τα χελιδόνια \ σ’ ένα πεντοζάλη του χρόνου\ του χρόνου μια ζάλη’ Το ποίημα του Γρηγόρη Γεωργουδάκη «Στην προκυμαία της πόλης»
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.10. 2012)
     
ΦΩΤΟ: Ειρήνη καλαιτζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου