Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΟΛΟ και πλησιαίνουν τελευταία τα μαύρα σύννεφα στον ελληνικό και γενικότερα στον ευρωπαικό ουρανό. Σύννεφα που προμηνύουν βροχή. Βροχή δαρτή. Ζητούνται νέου τύπου ομπρέλες.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

«ΦΩΝΗ αλαλαγμού και στεναγμού\ Για όλο το ξερίζωμα.\ Για όλη την α-ταξία» Από τον πρωτίστως πολιτικό ποιητή, εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας και διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κακαβελάκη. Με αφορμή την χθεσινή ποιητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον «Χώρο Τέχνης Χανίων» με τον γενικό τίτλο «Μια μόνο λέξη κι ένε γυμνό σώμα» (απ’ τους τίτλους των δυο νέων ποιητικών του συλλογών), Και την αυριανή (δεύτερη)βραδιά πολιτικής ποίησης (ώρα 7 μ. μ. ) στο Μουσείο Τυπογραφίας των «Χανιώτικων νέων»
ΑΠΟ τους λίγους πνευματικούς ανθρώπους που επιμένουν να μιλούν ο Δημήτρης Κακαβελάκης. Έχοντας αισθανθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ εις την οδόν έξω ουδέν ακούουν οι λαοί για να θυμηθώ τον Αλεξανδρινό ποιητή.
ΟΛΟ και πλησιαίνουν τελευταία τα μαύρα σύννεφα στον ελληνικό και γενικότερα στον ευρωπαικό ουρανό. Σύννεφα που προμηνύουν βροχή. Βροχή δαρτή. Ζητούνται νέου τύπου ομπρέλες.
ΜΙΚΡΟΙ μεγάλοι λαχταρούν η κρίση να περ’ασει\ και η ζωή χαμόγελα σε όλους να μοιράσει. Η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Μια κουβέντα είναι το τι λαχταρούμε, Ηλία! Το θέμα είναι το πώς γίνεται πραγματικότητα αυτό που λαχταρούμε.
ΡΩΤΗΣΑΝ τον Γέροντα Παίσιο: Γέροντα να αγαπάμε τους ξένους;’»  «Να αγαπάμε τους ξένους για να μην γίνουμε ξένοι προς τον θεό», ήταν η απάντηση. «Αν γνώριζε την απάντηση αυτή η Χρυσή Αυγή τότε όχι μόνο δεν θα εμφανιζόταν υποκριτικά υπερασπιστής του Γέροντα αλλά θα τον αποκήρυσσε.» Το σχόλιο που έκαμε στη στήλη του «9 μποφόρ» (βλ. εφ. «Χριστιανική». 11. 10.2012) «Ο Βοριάς».
ΕΤΟΙΜΟΣ σε 36 μήνες ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης. Από τον βουλευτή Χανίων Λευτέρη Αυγενάκη η δήλωση δέσμευση στους ξενοδόχους. Τι είχε τι έχασε! Θα έχει φάει πολύ σίδερο η μύγα και πολύ ατσάλι το κουνούπι μέχρι τότε.
ΣΤΟ γήπεδο Νεροκούρου το περασμένο Σάββατο όπου  η Ιωνία (παλιά μου αγάπη) και ο τοπικός Ηρακλής (καινούρια αγάπη αυτός) διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ισόπαλο (1-1) το τελικό αποτέλεσμα. Ωραίος αγώνας. Γεμάτος δύναμη και πάθος, σε αθλητικά πλαίσια πάντως.
Ο ΕΎΑΓΓΕΛΟΣ Ζάππας περνώντας έξω από το Ζάππειο Μέγαρο το κοιτούσε με περιέργεια. Είχε άσπρα μαλλιά φορούσε τσαρούχια και ήταν ντυμένος με σμόκιν γκρι. Πλησίασε στην είσοδο και ρώτησε τον φύλακα: «Μπορώ να πιώ ένα ποτήρι νερό;» «Κλείσαμε κύριε, ελάτε αύριο να πιείτε όσο θέλετε» «Ξέρετε είμαι ο Ευάγγελος Ζάππας». « Κι εγώ είμαι ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Σας παρακαλώ ελάτε αύριο αν διψάτε.» Ο Ζάππας έβγαλε κρυφά από την τσέπη του έναν σουγιά πήγε στην ακριανή κολόνα για να μην δίνει στόχο και χάραξε προσεκτικά το Ε και το Ζ. Από κάτω σημείωσε την χρονολογία: 1882. ; Έκλεισε τον σουγιά τον έβαλε στην θέση του σμόκιν και συνέχισε τον περίπατο του στον Εθνικό Κήπο ευτυχισμένος.» Από τις «50 + 4 κραυγές ’ του Λευτέρη Φύτρα.

« ΧΡΟΝΟΣ ενέργειας χρόνος ανενέργειας\ Ανιχνεύουνε τα χρόνια τα’ ουρανού\ Και ξεριζώνουνε τα χρόνια του ανθρώπου.\ Για να φυτεύουν οι χρησμοί\ Λόγια μονώνυμα,
διώνυμα\ τριώνυμα κα πολυώνυμα\ Όλα να ανεβοκατεβαίνουν στα επίπεδα που κατοικούν\ Οι εξηγήσεις του δισεπίλυυτου \ που είναι πνεύμα τρόμου.\ Φωνή αλαλαγμού και στεναγμού.\ Για το ξερίζωμα \ Για όλη την α-ταξία» Το ποίημα «Εξηγήσεις δυσεξήγητου» του Δημήτρη Κακαβελάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (23.10.2012)

Φωτό: Ειρήνη Καλαιτζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου