Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


«Ν’ ΑΓΑΠΑΣ την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου θα σώσω τη γης. Αν δε σωθεί εγώ θα φταίω.» Το χρέος μας να σώσουμε τη γης κατά Νίκο Καζαντζάκη. Το φταίξιμό μας αν δεν την σώσουμε. Το χρέος μας να σώσουμε την πατρίδα μας. Το φταιξιμό μας αν δεν την σώσουμε.


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΌΛΟ ΚΑΙ πλησιαίνουν τα σύννεφα στον ουρανό. Πολεμά ο ήλιος, κάνει ότι μπορεί, μα κατά που φαίνεται κάποια στιγμή θα τον καλύψουν. Οκτώβρης είναι και δεν μπορεί να το παίζει συνέχεια παντοκράτορας. Καλοδεχούμενη και η βροχή.
ΌΣΕΣ σταγόνες η βροχή ρίχνει σε κάθε μπόρα\ ευχές καλές να γίνουνε για τη δική μας χώρα. Καλές οι ευχές, δεν κοστίζουν και τίποτα, Ηλία Σταματάκη.! Διορθώνονται όμως τα πράγματα με τις ευχές; Kανείς δεν το πιστεύει αυτό. Ούτε με τις κραυγές διορθώνονται όμως.
«Ν’ ΑΓΑΠΑΣ την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου θα σώσω τη γης. Αν δε σωθεί εγώ θα φταίω.» Το χρέος μας να σώσουμε τη γης κατά Νίκο Καζαντζάκη. Το φταίξιμό μας αν δεν την σώσουμε. Το χρέος μας να σώσουμε την πατρίδα μας. Το φταιξιμό μας αν δεν την σώσουμε.
ΚΑ ΒΕΒΑΙΑ καμιά Μέρκελ, όπως και κανένας Ομπάμα, δεν θα μας σώσει. Η Μέρκελ κάνει την δουλειά της (δεν μας αγάπησε δα και ξαφνικά) και ρός να κάνουμε κι εμείς την δική μας. Το ‘λεγε και το ξανάλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ότι δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια , αλλά μόνο εθνικά συμφέροντα. Το θέμα λοιπόν είναι πως εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες.
ΚΑΛΩΣ ΤΗΝΕ την πέρδικα που περπατεί λεβέντικα; Αυτό περίμενε η Κυβέρνηση υων τριών να πει ο απλός πολίτης σήμερα στην Αθήνα τηs  Άνκελα  Μέρκελ; ; Ε όχι δα! Στα όρια της αντοχής του και πέραν των ορίων της ανοχής του ο κόσμος.\
ΜΙΑ λίστα εδώ, μια λίστα εκεί, μια λίστα παραπέρα\ και το μυαλό μας κάνανε σαν άδεια ταμπακιέρα. Έπρεπε να βάλουν σ’ αυτό τα μέτρα των 11,6 δις. Που αβγάταιναν συναχώς;Από τον φίλο μου τον γέρω- δάσκαλο η ερώτηση.
«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ φοβείσαι την συμφοράν όταν την μετρης διά της φαντασίας σου, παρ’ όταν καταβάλλεσαι υπ’ αυτής παλαίσας σώμα προς σώμα.» Από την «Χρυσή Διαθήκη»  του Πολύβιου Δημητρακόουλου.
ΑΠΟ ΤΟΝ πλανήτη Άρη ήρθε κατά που φαίνεται ο ΑΟ Πλατανιάς και προσγειώθηκε στο γήπεδο του Άρη Θεσσαλονίκης Εύκολη υπόθεση.  Τέσσερα και όχι μόνο δύο γκολάκια έπρεπε να του ρίξει. Ποιος το φανταζότανε!
ΤΣΙ μαδείς (όχι τσι βλαμμένες) μια δυο μέρος μετά απού θα βρέξει. Τσι τσακίζεις μία μία με μια πέτρα. Τσι βάζεις στο νερό και τσι ξεπλύνεις. Τωνε βάζεις ζεστό νερό. Απάνω που βράζει) Άμα κρυώσει τω αλλάζεις το νερό πρωί βράδυ για να γλυκάνουνε. Μετά τωνε βάζεις το ανάλογο αλάτσι και λεμόνι (αποσφονιασμένο) και τσ’ ανακατώνεις (σε πλαστικό). Για τσι τσακιστές ελιές ο λόγος. Όπως μου τα ΄πες  ένα βράδυ δίπλα στην παρασιά, έτσι τα ‘γραψα στο τεττράδιό μας, μάνα!
Ο ΧΑΡΩΝΔΑΣ είχε θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαγορευόταν να προσέρχεται κανείς στην συνέλευση του λαού, οπλισμένος, Κάποια μέρα λοιπόν ο νομοθέτης βγήκε έξω από την πόλη οπλισμένος με εγχειρίδιο για τον φόβο των ληστών. Όταν γύρισε βρήκε τον λαό σε συνέλευση που ήταν ταραχώδης. Χωρίς να σκεφτεί ότι ήταν οπλισμένος, πλησίασε και ζήτησε να μάθει την αιτία της ταραχής. Τότε κάποιος από τους εχθρούς του τον κατηγόρησε ότι είχε παραβεί τον ίδιο του τον νόμο. Ο Χαρώνδας του απάντησε ότι την ίδια στιγμή θα τον αποκαθιστούσε και βγάζοντας το εγχειρίδιό του αυτοκτόνησε.
ΠΟΙΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ\ θα ξεπλύνει τα πρόσωπα;\ Ποιο χέρι\ θ’ αναστηλώσει τη συνείδηση;\ Ποιος ήλιος\ θα σημαδέψει το ξύπνημα;\ Ποια καρδιά\ θα πλήξει τον δολοφόνο;\ Γιατί λιποτάχτησε η ευθύνη από το μέλλον μας;\ Γιατί δείλιασε το παρελθόν μας την ώρα της κρίσεως;\ Σήμερα κιόλας πολύ αργήσαμε\ κι αύριο στην ταφή μας θα είμαστε παρόντες.» Το ποίημα «Εντάφιο» του Γιώργου Κάρτερ

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(retxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (09.10.2012)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου