Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Κι αν πεις για τον μισθό του... ψίχουλα. Μόλις 1250 δολάρια κρατάει για τα έξοδά του, από τα 12.500 που δικαιούται. Το 10% δηλαδή, γιατί το 90% το επιστρέφει στο κράτος για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Κρατάει το 10% του μισθού του



Πολλές αναφορές τελευταία, και στον παραδοσιακό Τύπο (βλ. και 'Χ.Ν.', 25-10-2012) αλλά και κυρίως στο διαδίκτυο, για τον πιο φτωχό και πιο έντιμο πρόεδρο χώρας στον κόσμο, και που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο, εδώ και δύο χρόνια, της Ουραγουάης Χοσέ Μουχίκα. Ενα παλιό Volkswagen, αξίας μόλις 1945 δολαρίων είναι, λέει, η μόνη πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό του.
Κι αν πεις για τον μισθό του... ψίχουλα. Μόλις 1250 δολάρια κρατάει για τα έξοδά του, από τα 12.500 που δικαιούται. Το 10% δηλαδή, γιατί το 90% το επιστρέφει στο κράτος για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Μπορεί, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 'El Mundo' να τα βγάλει πέρα. Και μπορεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουραγουάης, ζουν, όπως επεσήμανε, με πολύ λιγότερα.
Αν έχει λογαριασμό στην Τράπεζα; Οχι βέβαια. Ούτε καταθέσεις μα ούτε και χρέη έχει. Το φτηνό ζακετάκι που φορά, ενώ μιλά, δεν επιβεβαιώνει μόνο τα παραπάνω, αλλά μας οδηγεί και σε παραπέρα σκέψεις. Οτι χαλάει την πιάτσα αυτός ο πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος, μια απ’ αυτές.
Οτι όταν οι ηγέτες δίνουν το παράδειγμα οι λαοί είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, μια δεύτερη.
Κατά πόσο υπηρετούν τον λαό οι δικοί μας πολιτικοί, μια τρίτη...



Η πρωτιά του Μάριου

Να, λοιπόν, μια ακτίδα φωτός, μέσα στη μαύρη μαυρίλα των ημερών που διανύουμε. Μια ακτίδα απ’ τον ήλιο της άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που επιμένει, ενάντια στους κακούς αέρηδες των καιρών και στις ανεμικές των καταστάσεων, να εκπέμπει αρώματα αισιοδοξίας. Της Ελλάδας που ονειρευόμαστε. Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα στο διαδίκτυο (24.gr.blogspot.com/ 2012/10/1.html) ότι ένα ελληνόπουλο, ο μαθητής Β’ Γυμνασίου Μάριος Χατζηδήμου απ’ τα Γιαννιτσά, βγήκε πρώτος στον Διεθνή Διαγωνισμό Εκθεσης που οργάνωσε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ενωση με θέμα 'Γράψτε μια επιστολή σε μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για σας οι Ολυμπιακοί αγώνες. «Αξίζει νομίζω τον κόπο να κάμεις μια εύφημη μνεία για το επίτευγμα αυτού του παιδιού, που μόνο μικρό δεν είναι. Τα που μου έγραψε, στο περίπου, σε μήνυμα που μου έστειλε ο φίλος μου Παναγιώτης Αλεβαντής απ’ τις Βρυξέλλες, στο οποίο και μου υπέδειξε τα σχετικά. Αξίζει και παρααξίζει, Παναγιώτη, γιατί πράγματι μόνο μικρό πράγμα δεν είναι η πρωτιά του Μάριου, αν ληφθεί υπόψη ότι ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες έλαβαν μέρος, μέσω των ταχυδρομείων τους σ’ αυτόν τον διαγωνισμό! Τον διάσημο τενίστα Ρότζερ Φέντερερ επέλεξε ο Μάριος σαν παραλήπτη της ανοικτής επιστολής του, για να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες.
Κι αυτό γιατί ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν εκείνος που ξύπνησε μέσα του την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις. «Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές», του γράφει. Και συνεχίζει: «Το ανέβασμά σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το 'σερβίς', για τη δική μου είσοδο στο άθλημα». Ας δούμε όμως κι ένα απόσπασμα απ’ την έκθεση του Μάριου στο οποίο αναφέρεται στις ολυμπιακές αξίες: 'Ε, λοιπόν, για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για τη συμμετοχή, 'ευ αγωνίζεσθαι', φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες».
«Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος», για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Ποιητή, ο κόσμος του Μάριου, και όχι βέβαια, μόνο του Μάριου. Αυτά,...
Α, και να θυμίσω ότι και μια κοπελιά απ’ τα Χανιά, η Μανωλία Ρουμπεδάκη, ως μαθήτρια του Γυμνασίου Βάμου είχε διακριθεί πριν από λίγα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό.


Χανιώτικα νέα (12.11.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου