Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές. Ακόμα πιο βαριά τούτη η κουβέντα του Εθνικού μας Ποιητή. Βαριά κι ασήκωτη κι εμείς ως έθνος δεν μπορούμε να την αντέξουμε.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'Ο ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ τρόπος του να υπηρετήση τις την Ελλάδα είναι το να μην την υπηρετή!'. Βαριά η κουβέντα του Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου. Για να το λέει όμως αυτός (βλ. το βιβλίο του Κ.Θ. Δημαρά 'Κ. Παπαρηγόπουλος', εκδ. 'Μορφωτικό Ιδρυμα Εθν. Τραπέζης') κάτι ξέρει.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές. Ακόμα πιο βαριά τούτη η κουβέντα του Εθνικού μας Ποιητή. Βαριά κι ασήκωτη κι εμείς ως έθνος δεν μπορούμε να την αντέξουμε.

ΗΤΑΝ ΝΑ το καταθέσει προχθές Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά δεν 'πρόκαμε' να τα βρει η 'τρόικα εσωτερικού' και να τα εγκρίνει η... 'κουμαντατούρ'. Αύριο, Παρασκευή, λέει η κατάθεση. Θα κλάψουν μανούλες...

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ 48% αυξήσεις ζητά στα οικιακά τιμολόγια η ΔΕΗ. Ε, αυτό πια είναι άνω ποταμών, λιμνών και χειμάρρων! Λέτε να κάνει πλάκα και να παίζει με τα νεύρα του κοσμάκη; Ή μήπως ζητά 48% για να είμαστε 'ευχαριστημένοι' με το 24%;

'ΞΑΝΑ και ξανά, «υπεύθυνοι» τεχνοκράτες αναγκάζουν τις χώρες τους να πιουν αυτό το πικρό φάρμακο της λιτότητας. Ξανά και ξανά το αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία'. Αυτά μεταξύ των άλλων γράφει στο ιστολόγιό του στους New York Times ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Οικονομολόγος Πολ. Κρούγκμαν. Είναι, μας λέει, 'σαν τις θεραπείες του Μεσαίωνα, όταν έκανες αφαίμαξη στους ασθενείς για να γιατρέψεις τις ασθένειές τους κι όταν η αιμορραγία τους έκανε ακόμα πιο άρρωστους, τότε τους έκανες κι άλλη αφαίμαξη'. Μάλιστα.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ενωση το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Τι κι αν κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος; Τι κι αν εξαπλώνεται στις χώρες του Νότου η φτώχεια και η εξαθλίωση; Συγχαρητήρια στην Ανκελα Μέρκελ και στους κολλητούς της.

ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ σ’ όλη την Κρήτη απ’ τον τραγικό χαμό του διευθυντή του ΕΚΑΒ Δημήτρη Βουρβαχάκη και του διασώστη Βαγγέλη Κελαράκη. Ποιος να το ’λεγε! Οι άνθρωποι που μάχονταν μ’ όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στα τροχαία δυστυχήματα να έχαναν στην άσφαλτο τη ζωή τους! Απίστευτο...

ΔΕΛΤΙΟ (άλλο πάλι και τούτο) Τύπου: Για να πιουν ένα κρασί συναντήθηκαν προχθές, Τρίτη βράδυ, οι τρεις μαντιναδολόγοι της Στήλης (ο Ηλίας Σταματάκης, ο Γιάννης Μαλαξιανάκης που υπογράφει με το ψευδώνυμο 'Εννιαχωριανός' και η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη που έστειλε την πρώτη μαντινάδα με το ψευδώνυμο Νεκταρία Θεοδωρουλάκη και της έμεινε) με τον γράφοντα. Απ’ τις πολλές και καλές μαντινάδες που ειπώθηκαν αποφασίστηκε να μπει σήμερα μιας της Νεκταρίας: «Στο 'Μοναστήρι' φάγαμε, στη Μέρκελ μην το πούμε/ για το κρασί που ήπιαμε να φορολογηθούμε». Επεται συνέχεια...

Ο ΛΥΔΟΣ Πύθιος, που είχε χρηματοδοτήσει με αμύθητα ποσά την εκστρατεία του Ξέρξη, τον ακολουθούσε μαζί με τους γιους του, που μετείχαν στο εκστρατευτικό σώμα. Οταν, λοιπόν, ο περσικός στρατός είχε ξεκινήσει από τις Σάρδεις για τον Ελλήσποντο ο Πύθιος παρουσιάστηκε στον βασιλιά και τον παρακάλεσε να του κάνει μια μικρή, όπως είπε, χάρη. Μόλις εκείνος, χωρίς να υποπτεύεται ποια ήταν, του έδωσε υπόσχεση ότι θα την πραγματοποιούσε, του ζήτησε να απολύσει το μεγαλύτερο από τα παιδιά του, για να φροντίζει την περιουσία και τον ίδιο. Οταν άκουσε το αίτημα ο Ξέρξης, οργίστηκε και διέταξε να κόψουν στη μέση τον μεγαλύτερο γιο του Πυθίου και ύστερα να τοποθετήσουν τα δύο κομμάτια από τη μια και την άλλη πλευρά του δρόμου, από όπου θα περνούσε το στράτευμα (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας).

'Η ερχόμενη σκιά/ Δεν είναι μόνο νύκτα/ Είναι και μέρα/ Και μέσα τους αμέτρητοι/ Βόμβοι και ρόμβοι/ Με υπόγειες στρατηγικές/ Με επίγειες τακτικές/ Κατακλύζουν/ Τα πεδία επιδρομών/ Σε κάθε σκιά/ που είναι χρόνος άλλος/ Που ξεκουφαίνει κάθε/ Υπόθεση και κάθε/ Αντιμετώπιση σκιαγραφίας'.
Το ποίημα 'Σκιαγραφία' του Δημήτρη Κακαβελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.12,.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου