Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Eντυπωσιάστηκαν τα παιδιά της Στ' τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν  , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Εικόνες από επαγγέλματα και δραστηριότητες που χάνονται ΙΙ' τις οποίες διοργάνωσε η εφημερίδα 'Πυξίδα της Πόλης' ...





ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Kakatsakis@sch. gr

Στ’ τΑξη 9ου Δημ. Σχ. ΧανΙΩν
Εικόνες από επαγγέλματα που χάνονται

Eντυπωσιάστηκαν τα παιδιά της Στ' τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν (απ’ τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Εικόνες από επαγγέλματα και δραστηριότητες που χάνονται ΙΙ' τις οποίες διοργάνωσε η εφημερίδα 'Πυξίδα της Πόλης' και η Πολιτιστική Εταιρεία Χανίων σε συνεργασία με άλλους φορείς. Οπως και όλα τα άλλα παιδιά των σχολείων που επισκέφτηκαν την Εκθεση και συμμετείχαν στα εν λόγω προγράμματα, άλλωστε. Τα εκτάκια του Ενάτου, ωστόσο προχώρησαν, με την προτροπή των δασκάλων τους, της Ειρήνης Χατζηδάκη και της Αντωνίας Αθανασάκη, μετά, ένα βήμα παραπέρα. Εγραψαν και ζωγράφισαν στην τάξη τους τα που είδαν, σκέφτηκαν και αισθάνθηκαν και με τη μεσολάβηση του διευθυντή τους, του Δημήτρη Κωνσταντουλάκη, τα έστειλαν στον Παιδότοπο για δημοσίευση. Πού να χωρέσουν όμως όλα, λίγος πολύ λίγος ο χώρος τής μιας σελίδας. Το γράφω αυτό για να μη νομίσουν τα παιδιά που δεν μπήκαν οι εργασίες τους, ότι δεν άξιζαν... Το ίδιο καλές όπως κι αυτές που μπήκαν ήταν.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τις δασκάλες τους!
Β.Θ.Κ.

Πριν από λίγες μέρες, τα δυο τμήματα της έκτης τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μεγάλο Αρσενάλι, όπου γινόταν μια Εκθεση φωτογραφίας παλιών επαγγελμάτων.
Η Εκθεση είχε φωτογραφίες με επαγγέλματα που έχουν χαθεί ή τώρα γίνονται πολύ διαφορετικά. Εκεί ήταν μια ξεναγός που μας περιέγραψε κάθε φωτογραφία.
Είδαμε και μάθαμε για τους σαμαράδες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μεταλλουργούς και πολλούς άλλους.
Οι φωτογραφίες των σαμαράδων με εντυπωσίασαν, που τους έδειχναν να κάθονται και να φτιάχνουν τα σαμάρια των ζώων. Μια αδελφή του προπαππού μου, που ήταν αγρότισσα, μου είπε πως όταν ο γιος της ήταν ακόμα νεογέννητος, τον κοίμιζε σε ένα σαμάρι, καθώς αυτή ασχολιόταν με το χωράφι.
Οταν τελειώσαμε με τις φωτογραφίες, παίξαμε ένα παιχνίδι που αφορούσε όλες τις φωτογραφίες που είχαμε δει. Μετά από αυτό, είδαμε παλιές ταμπέλες, που ήταν όλες γραμμένες στην καθαρεύουσα. Δυστυχώς, μετά έπρεπε να φύγουμε...

Κέηλα Γουίλλες
****

Tην Πέμπτη 8 Νοεμβρίου πήγαμε με το τμήμα μου στο Αρσενάλι να δούμε την Εκθεση από εικόνες και φωτογραφίες από τα επαγγέλματα που χάνονται. Μέσα από τις φωτογραφίες έβλεπες σε ορισμένα επαγγέλματα τις δυσκολίες και τις συνθήκες που αντιμετώπιζαν τότε. Με εντυπωσίασαν πολλές από τις φωτογραφίες αλλά πιο πολύ μου έκαναν εντύπωση ορισμένα επαγγέλματα όπως: του βυρσοδέψη που ήταν κι ο παππούς μου, ο περιπλανόμενος με τη λατέρνα και ο εφημεριδοπώλης. Επίσης μου άρεσαν ο νερουλάς, ο γαλατάς, ο παγωτατζής, ο καρεκλάς και ο πεταλωτής. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία που δεν θα τη ξεχάσω ποτέ διότι μας βοήθησαν να μάθουμε για ορισμένα επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν και έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Κωνσταντίνος Καπιδάκης, Στ2

Μια βροχερή μέρα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου για να δούμε μια Εκθεση με περίπου 150 φωτογραφίες επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που χάνονται στο χρόνο. Η μικρή ταλαιπωρία μας στο δρόμο λόγω βροχής, δε στάθηκε εμπόδιο στο να περάσουμε μια αξέχαστη μέρα. Στην αρχή η ξεναγός μάς έκανε μια μικρή περιήγηση στον χώρο, εξηγώντας μας τις φωτογραφίες μας με τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ηταν όλες καταπληκτικές!
Οι συμμαθητές μου κι εγώ ανακαλύψαμε τα 'μαγικά' επαγγέλματα του παρελθόντος όπως μαραγκός, λούστρος, σαγματοποιός, καρεκλάς, τσαγκάρης, τυροκόμος, λατερνατζής, καρβουνάς κ.ά..
Το επάγγελμα που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν αυτό του σαγματοποιού γιατί δεν το είχα ξανακούσει. Οι σαγματοποιοί κατασκεύαζαν σέλες, σαμάρια, κουδούνια και επιδιόρθωναν όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούσαν για τα ζώα.
Μετά το τέλος της ξενάγησης παίξαμε ένα παιχνίδι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και η ξεναγός έδωσε ένα κείμενο με υπογραμμισμένα επαγγέλματα στην κάθε ομάδα. Εμείς έπρεπε να ψάξουμε στις φωτογραφίες της αίθουσας να τα βρούμε και να τοποθετήσουμε σελιδοδείκτες με το χρώμα της ομάδας μας δίπλα σε κάθε φωτογραφία.
Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί η ομάδα μου τα βρήκε σχεδόν όλα.
Η επίσκεψη σε αυτήν την Εκθεση ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και ελπίζω να μας δίνονται συχνά ευκαιρίες να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την παράδοση...
Ανθή Βοζινάκη, Στ2

****
Στην Εκθεση Φωτογραφίας πέρασα πολύ ωραία, αλλά ένας ακόμη λόγος γι’ αυτό είναι ότι πήρε μέρος κι ο μπαμπάς μου. Είχε αναρτηθεί μια φωτογραφία του που είχε βραβευτεί. Εκεί είχε πάρα πολλές φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα παλιά επαγγέλματα. Σαμαράδες, πεταλωτές, αμαξάδες κ.ά..
Εκεί ήταν μια κυρία που μας ξεναγούσε σε μεγάλα πανιά που το καθένα είχε 6-7 φωτογραφίες. Σε ένα τέτοιο πανί είχαν εκτυπώσει σ’ ένα χαρτί τα ονόματα των φωτογράφων, που πήραν μέρος σ' αυτο.
Εμένα μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση κάτι καρτέλες που μας έδωσαν στο τέλος. Αυτές είχαν εικόνες για το πώς ήταν μια επιγραφή ενός ραφείου, υποδηματοποιείου, κουρείου, καφενείου κ.ά..
Είχαν ζωγραφιές που απεικόνιζαν το επάγγελμα και ήταν όλα γραμμένα με κεφαλαία γράμματα και στην καθαρεύουσα.
Εκεί επίσης μάθαμε ότι δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο και έβλεπαν τις ζωγραφιές, γι’ αυτό υπήρχαν.
Τέλος μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η Εκθεση και δεν θα την ξεχάσω ποτέ!!
Χρήστος Ιγγλεζάκης, Στ1

Εγώ, το Στ1 και το Στ2 πήγαμε στο Ενετικό λιμάνι στην Εκθεση Φωτογραφίας.
Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν τα παλιά επαγγέλματα, τον παλιό τρόπο ζωής και γενικά τα παλιά χρόνια.
Εκεί μου άρεσε περισσότερο η φωτογραφία με το επάγγελμα του ψαρά. Επίσης, μου άρεσε ένα παιχνίδι που παίξαμε εκεί. Στο παιχνίδι αυτό υπήρχαν τέσσερις ομάδες. Η κάθε ομάδα είχε ένα χαρτί που έγραφε κάποιες λέξεις που μας βοηθούσαν να βρούμε ένα επάγγελμα.
Γενικά πέρασα πολύ ωραία και θα ήθελα να ξαναπάω.

Στέλιος
Μπολανάκης, Στ1

Μια βροχερή μέρα πήγαμε στο Αρσενάλι που είχε μια Εκθεση με φωτογραφίες με επαγγέλματα που έχουν χαθεί. Πιο πολύ με εντυπωσίασε ο λούστρος γιατί έπρεπε να κάθεται και να γυαλίζει τα παπούτσια.
Ηταν πολύ ταπεινωτική δουλειά. Επίσης με εντυπωσίασε ο εφημεριδοπώλης γιατί έπρεπε να γυρίζει σε όλη την πόλη και να μοιράζει μέσα στον ήλιο ή μέσα στο κρύο για να πάρει λίγα λεφτά για να ζήσει.
Ολα τα επαγγέλματα ήταν πολύ δύσκολα που έπρεπε να κάνουν με πάρα πολύ κόσμο για να τα πετύχουν μέσα στη φτώχεια και έπαιρναν πολύ λίγο μισθό.
Σαν Εκθεση ήταν άλλα επαγγέλματα κορνιζομένα σε ένα μεγάλο χώρο, όπως πεταλωτής, μπαρμπέρης, ράφτης, σαμαράς, λατερνατζής, βυρσοδέψης, γαλατάς, υποδηματοποιός και άλλα πολλά. Ηταν μια τέλεια εμπειρία γιατί έμαθα πολλά νέα επαγγέλματα που δεν ήξερα. Ηταν πάρα πολύ ωραία.

Παρδαλάκη Ανδριάνα

Χανιώτικα νέα (09.12.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου