Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΤΡΥΠΟΤΗΓΑΝΑ λένε σε πολλά μέρη της πατρίδας μας τον Αγιο Ανδρέα, γιατί, αν δεν χρησιμοποιηθεί το τηγάνι την ημέρα της γιορτής του, θα τρυπήσει. Μέρα για τηγανίτες, λοιπόν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρώτο λάδι της χρονιάς. 'Του Αϊ Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι'.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

TOY AΓΙΟΥ Ανδρέα, μεγάλη η Χάρη του, σήμερα και αντρειεύει (δυναμώνει) το κρύο. 'Στσι τριάντα τ’ Αγι - Αντριός αντρειεύεται το κρύο' λέει ο λαός μας. Αντρειεύει, όμως (δυναμώνει) και τα σπαρτά, αλλά και τα ζώα ο Αγιος. Πάλι λόγω ονόματος.

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Ο Αγιος Ανδρέας αντρειεύει, η Αγία Μαρίνα μαραίνει, ο Αϊ Λιας βγάζει το λάδι, ο Αγιος Ελευθέριος ελευθερώνει, ο Αγιος Στυλιανός στυλώνει, ο Αγιος Σάββας σαβανώνει, η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Αγιος Βλάσης βλασταίνει κ.λπ. Κλείνω την παρένθεση.

ΤΡΥΠΟΤΗΓΑΝΑ λένε σε πολλά μέρη της πατρίδας μας τον Αγιο Ανδρέα, γιατί, αν δεν χρησιμοποιηθεί το τηγάνι την ημέρα της γιορτής του, θα τρυπήσει. Μέρα για τηγανίτες, λοιπόν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρώτο λάδι της χρονιάς. 'Του Αϊ Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι'.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ! Να τους τρώεις με πετουμέζι και να γλείφεις, στην κυριολεξία, τα δάχτυλά σου. Τηγανίτες, όπως τους έκανε τέτοιες μέρες, με το που βγάζαμε το πρώτο λάδι στη φάμπρικα, η μακαρίτισσα η μάνα μου, που τους έλεγε και κουταλίτες.

ΧΡΟΝΙΑ πολλά στους Ανδρέηδες και τις Ανδριανές. Μην ξεχαστώ. Ξεχωριστά, βέβαια, στον 'νονό' της στήλης, τον συνταξιούχο σήμερα, παλιό αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας, Ανδρέα Κουφουδάκη. Σπουδαίος δημοσιογράφος!

ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, εξέδωσε, λέει η Ε.Μ.Υ. Δεν φαίνεται να αφορούν, ωστόσο, τα Χανιά και γενικότερα την Κρήτη οι όποιες καταιγίδες. Αλλον ήλιον έχουμε στο νησί μας!

ΝΑ ΚΑΙ μια μέρα, που δεν με απασχόλησε καθόλου η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα. Αυτό σκέφτομαι, φτάνοντας στη μέση της στήλης. Ας το πάω, λοιπόν, μέχρι το τέλος...

ΔΕΝ ΘΕΛΩ να σε απογοητεύσω, Μήτσο, αλλά πιο πιθανή θεωρείται η νίκη του Πλατανιά επί του Ολυμπιακού αύριο, παρά η νίκη της ομάδας μας επί του ΠΑΣ Γιάννινα τη Δευτέρα. Αεκούλα έκαναν την ΑΕΚΑΡΑ!

'Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις πλάτρες'. Ο πρώτος στίχος απ’ το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη 'Ελένη'. Τον θυμήθηκα διαβάζοντας μια απ’ τις πολλές μαντινάδες που μου έχει στείλει ο Ηλίας ο Σταματάκης. Απολαύστε την: 'Τ’ αηδόνια έχουνε φωλιά τις νύχτες στο φεγγάρι/ γλυκολαλούν ολονυχτίς κι ύπνος πώς να με πάρει;'. Στάζει ποίηση!

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ είχαν διαπιστώσει ότι οι αχινοί είναι τρυφεροί, έχουν νόστιμο ζουμί, έντονη μυρωδιά και είναι χορταστικοί και ευκολοχώνευτοι. Οταν τρώγονται με σέλινο και δυόσμο γλύκαιναν στη γεύση και έκαναν καλό στο στομάχι. Πιο νόστιμοι και πιο υγιεινοί ήταν οι κόκκινοι. Επρεπε όμως να ξέρει κανείς και πώς να τους τρώει για να μην πάθει ό,τι έπαθε κάποιος Σπαρτιάτης όταν τον κάλεσαν σ’ ένα γεύμα και πήρε κάποιον να τον φάει. Τον έβαλε στο στόμα του, όπως ήταν, και προσπάθησε να τον μασήσει. Αν και δυσκολεύτηκε και μάτωσε το στόμα του, δεν το έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε μονολογώντας: 'Σιχαμερή τροφή, δεν πρόκειται να σε αφήσω από δειλία χωρίς να σε συντρίψω, αλλά στο μέλλον δεν πρόκειται να σε ξαναπιάσω στα χέρια μου'. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Σκυλίσια μοίρα έχουν τα σκυλιά/ και στα σκυλίσια έναστρα όνειρό τους./ Γερόσκυλος θεός γαβγίζει από ψηλά/ ξυπνούν και του κουνάνε την ουρά τους./ Βαθιά στο ένστικτό τους νιώθουν τα σκυλιά,/ πως στη ζωή που ζουν έκπτωτοι είναι λύκοι/ και πως ο κόσμος: ποτάμια, δάση και βουνά,/ ήταν δικός τους κάποτε, και ότι τους ανήκει./ Αλλιώς βλέπουνε τότε πλάση κι ουρανό/ και σκυλομετανιώνουνε για το σκυλόσπιτό τους./ Κι όμως πεθαίνουν από μαρασμό/ αν χάσουνε το αγαπημένο αφεντικό τους'.
Το ποίημα 'Τα σκυλιά' του Κώστα Καλαπανίδα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (39.11.2012)

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που βγάζει τη νύχτα του στο πρώτο ερείπιο που συναντούμε. Ο άστεγος της πόλης μας. Οι άστεγοι της πόλης μας που έχουν αυξηθεί. Ερχεται χειμώνας, χειμώνας βαρύς.

ΧΑΣΑΜΕ τη θεία... στοπ! Στον τίτλο του θεατρικού έργου του Γιώργου Διαλεγμένου με παρέπεμψε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους 10 (Sofokleous 10.gr) 'Πήραμε τη δόση... στοπ', ο τίτλος του. Εντάξει τη δόση την πήραμε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι βρήκαμε και τη θεία. Τίποτα δεν πρόκειται ν? αλλάξει, τουλάχιστον άμεσα, στην καθημερινότητα του Ελληνα.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΡΕ,... τι σου ζητάνε... Και ο τίτλος αυτός του βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου (που έφυγε τελευταία για το δίχως επιστροφή ταξίδι) ήρθε στο μυαλό μου. Αν είναι δυνατόν να χαμογελά αυτός που δεν έχει που την κεφαλή κλίναι.

ΕΝΑ ΘΕΜΑ είναι πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι. Ενα άλλο, όμως, είναι τι κάνει ο καθένας από μας που έχουμε γι? αυτούς, ατομικά και συλλογικά. Εχει τον δικό του τρόπο να μιλά για την ευθύνη ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΕΝΤΑΞΕΙ το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο, εμείς ούτε την τσόχα ούτε τα ραφτικά θα χάσουμε, αν το πούμε βιώσιμο. Μπορεί και να το είδαν κι έτσι το πράγμα, έχοντας κατά νου τα δικά τους συμφέροντα οι δανειστές παύλα ελεγκτές μας, μια ανάσα όμως, όπως και να ?ναι σαν χώρα την πήραμε. Απού ζει, μεταζώνεται.

'ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ σε άλλη χώρα;'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 22.11.2012) η ερώτηση. Για να ακολουθήσει αμέσως μετά απ? τον ίδιο η απάντηση: 'Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που θέλουν δημοφιλή τον Γ. Στουρνάρα και καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά'.

ΕΔΩ ΡΑΔΙΟ - ΑΡΒΥΛΑ: Πάνω από 2.500 τόνους λάδι από το Μαρόκο εισήχθη τελευταία στην Ελλάδα. Να το διευκρινίσουμε. Μέσω Μαρόκου, γιατί το λάδι είναι τυνησιακό. Αλήθεια ή ψέματα;

ΤΙ ?ΝΑΙ Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ, τι ?ναι το ζουμί του! Εκτός απ? τους μαντιναδολόγους μας πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς μου στέλνουν μαντινάδες. Πού να χωρέσουν; Κάθε μέρα μια μόνο μαντινάδα/ για να ?χει νοστιμάδα, είναι ο κανόνας.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ για να προχωρείς τση ρίμας δίχως λάθος/ πρέπει να κρύβεις μέσα σου μεράκι μα και πάθος. Οδηγία... προς ναυτιλλομένους μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τούτη τη μαντινάδα του Εννιαχωριανού.

ΕΝΑΣ ΕΥΝΟΥΧΟΣ, πολύ κακός άνθρωπος, είχε γράψει με μεγάλα γράμματα στην πόρτα του σπιτιού του: 'Κανένα κακό να μην μπει μέσα'. Ο Διογένης, όταν περνούσε και το διάβασε, σχολίασε: 'Τότε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα μείνει απ? έξω'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση').

'Ο άστεγος σύρει τροχήλατο κιβώτιο/ με το σκοινί στην πλάτη./ Σε κάθε βήμα συνταράσσεται./ Γενικευμένος τρόμος./ Αδεια κονσερβοκούτια έχει μαζέψει/ από τους κάδους ανακύκλωσης/ τα λίγα κέρματα/ που του αγοράζουν σε τιμή έκπτωσης/ αξιοπρέπεια./ Σκυφτός βαδίζει στη μεταφορά/ Χριστού με το σταυρό στον ώμο/ λάθος η παρομοίωση./ Είναι σχεδόν σαράντα πέντε/ και τρέμει σύγκορμος όχι από πανικό/ που δικαιούται. Οχι/ Τρέμει από κάποια βλάβη/ στο νευρικό του σύστημα/ που στέλνει μηνύματα λάθος'.

Το ποίημα 'Los Angeles 2006' του Γιάννη Φίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.11.2012)

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...


Και... φως θα δούμε όταν ο κόσμος θα σταματήσει να τρέχει στα συσσίτια, θα πάψει να ψάχνει στα σκουπίδια των μεγάλων super markets για φαγητό, θα σταματήσει να πληρώνει δόσεις για τα χαράτσια που συνεχίζουν να τον γονατίζουν.

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Ωσπου να δούμε το φως...

Ουφ! Τη δόση την πήραμε. Τέλειωσε κι αυτό το θρίλερ - σίριαλ που για άλλη μια φορά παίχτηκε για να μας κάνει να ανησυχούμε σε κάθε μας πατιά! Η αλήθεια βέβαια είναι πως τέτοιου είδους τεχνάσματα δεν μας ακουμπούν. Γιατί όταν ο άλλος δεν έχει να ταΐσει γάλα το παιδί του δεν πρόκειται να σταθεί μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που 'παίζοντας με τις βίαιες λέξεις' προσπαθούν να πανικοβάλουν την κοινωνία! Η ελληνική κοινωνία το ?χει ξεπεράσει αυτό πια. Ζει την οδυνηρή πραγματικότητα ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές σαφώς φτωχότερες από τη δική μας εδώ!
Τη δόση μας, πάντως, την πήραμε. Μπορούμε τώρα να βγούμε να το... πανηγυρίσουμε(;) αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού μας του κ. Σαμαρά «έκλεισε οριστικά μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα».
Διάβασα πολύ προσεκτικά, αράδα - αράδα, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που... στάζουν αισιοδοξία και ομολογώ πως με έκαναν να πιστεύω πως πρέπει να κρατούμε μικρό καλάθι. Διότι από τέτοια αισιοδοξία πολιτικών, ο λαός τούτος έχει -πολλάκις- κάψει τη γούνα του.
Περιμένω εναγωνίως να δω αν «δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», όπως μας λέει.
Κυρίως περιμένω να δω αν «θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει».
Ορεξη καμία για πανηγυρισμούς, λοιπόν.
Αντιθέτως.
Θεωρώ πως μέχρι να δούμε... φως, καμία σκοτεινή περίοδος δεν έχει κλείσει!
Και... φως θα δούμε όταν ο κόσμος θα σταματήσει να τρέχει στα συσσίτια, θα πάψει να ψάχνει στα σκουπίδια των μεγάλων super markets για φαγητό, θα σταματήσει να πληρώνει δόσεις για τα χαράτσια που συνεχίζουν να τον γονατίζουν.
Η σκοτεινή περίοδος για τη χώρα θα κλείσει όταν οι τιμές θα αναπροσαρμοσθούν προς τις τωρινές δυνατότητες των μισθωτών - καταναλωτών, όταν ο κόσμος θα πάψει να απολύεται από τη δουλειά του ή κυρίως όταν θα μπορεί να βρει δουλειά εδώ στην Ελλάδα και δεν θα αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για 'ένα καλύτερο μέλλον'.
Οταν αυτά -και όχι βεβαίως μόνον αυτά- συμβούν, τότε θα δικαιούμαστε να λέμε ότι η σκοτεινιά έχει εξαφανιστεί.
Θα ?θελα πολύ να είναι αισιόδοξα τα πράγματα, έτσι όπως μας τα λέει ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά συγχρόνως περιμένω να δω και τι πόρτα θα ανοίξει μπροστά μας!
Θέλω να ελπίζω πως αυτή η πόρτα που θα ανοίξει, θα μας επαναφέρει σε μια περίοδο σταθερότητας πρωτίστως και με λιγότερα προβλήματα για τον λαό.
Ας κάνουμε, λοιπόν, γι? ακόμη μια φορά, λίγη ακόμη υπομονή. Κοντός ψαλμός να δούμε, αν όντως είναι έτσι όπως μας τα λέει.

Χανιώτικα νέα  (28.11.2012)


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ κάνουν σημαντικά πράγματα οι απλοί άνθρωποι απ’ ό,τι κάνουν απλά πράγματα οι λεγόμενοι σημαντικοί άνθρωποι. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που είχαμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΚΡΙΤΕΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ/ οι αγέννητοι, οι νεκροί'. Διαχρονικοί οι καθόλου δειλοί, πλην όμως ιδιαίτερα 'σκληροί' στίχοι του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Ερχονται πολλές φορές στο μυαλό μου τελευταία.

ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ή δεν την πήραμε; Σταμάτησε, προσώρας τουλάχιστον, το μαρτύριο της σταγόνας ή θα συνεχιστεί και στο επόμενο Γιούρογκρουπ; Ασπρος ή μαύρος ήταν τελικά ο καπνός που βγήκε απ’ τον... καλαμιώνα; Πού να ξέρω εγώ! Βράζει, ξεβράζει το καζάνι, ενώ γράφω τα 'πεταχτά', που έχουν στήσει οι δύο σιδηρές κυρίες και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει, αν βγάλει...

'ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση, όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική;'. Και σήμερα ο λόγος στον Ελληνα φιλόσοφο Παναγιώτη Κονδύλη, που έφυγε νωρίς, πριν από 14 χρόνια. Προφητικός....

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οσο για το πάλαι ποτέ 'ενωμένο και δυνατό' ΠΑΣΟΚ το πήρε η κατρακύλα. Πολλά έχουν να δουν ακόμα τα ματάκια μας.

ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ κάνουν σημαντικά πράγματα οι απλοί άνθρωποι απ’ ό,τι κάνουν απλά πράγματα οι λεγόμενοι σημαντικοί άνθρωποι. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που είχαμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

'ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ο μεγάλος Ασθενής', ο τίτλος εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο. Ακου μεγάλος Ασθενής η... Μακαρίτισσα!

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ με... ιερουργούντα για πρώτη φορά τον Αγγελο Αναστασιάδη. Πρωτίστως, ωστόσο, στο 'παλικαράκι', στον 16χρονο αδικοχαμένο Ζαχαρία, είναι αφιερωμένη η πράγματι μεγάλη νίκη της Χανιώτικης ομάδας επί του Παναθηναϊκού.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ του Πλατανιά και η μαντινάδα που μου έστειλε χθες η Νεκταρία Θεοδωρουλάκη: 'Ο Πλατανιάς απέδειξε ότι πολλά αξίζει/ ομάδες ευρωπαϊκές ηρωικά κερδίζει'. Και ποδοσφαιρόφιλη η μαντιναδολόγος μας!

ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ήταν 70 χρονών πίστευε ότι θα μπορούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζήσει ειρηνικά. Τότε όμως υποχρεώθηκε να πολεμήσει εναντίον του Δεινοκράτη, ενός άσπονδου εχθρού του που ξεσήκωσε σε επανάσταση τη Μεσσήνη εναντίον των Αχαιών. Στη μάχη που έγινε ο εχθρικός στρατός σκορπίστηκε, στη συνέχεια όμως ο Φιλοποίμην αναγκάστηκε να υποχωρήσει με τους ιππείς του για να μην κυκλωθεί. Επειδή όμως κατά τη συνήθειά του έμενε πάντα τελευταίος, απομονώθηκε και τελικά πιάστηκε αιχμάλωτος. Ο Δεινοκράτης επειδή φοβήθηκε ότι οι Αχαιοί θα απαιτούσαν την απελευθέρωσή του, έδωσε εντολή να θανατωθεί. Οταν ο δήμιος του έφερε το ποτήρι με το δηλητήριο, μόλις που κατόρθωσε να σηκωθεί, τόσο αδύναμος ήταν. Πριν το πιει, ρώτησε αν ο δήμιος είχε κάποια είδηση για τους ιππείς του. Κι όταν αυτός του απάντησε ότι οι περισσότεροι είχαν ξεφύγει είπε 'Πάλι καλά, δεν αποτύχαμε παντού'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Η λειτουργία δεν τέλειωσε/ Γνώμες, καρδιές, όσοι Ελληνες,/ και μέσα στην κοιλάδα/ του δάκρυου εδώ, κι αντρειεύοντας/ από μια πίστη, Ελλάδα!/ Κράχτε, στο νου ριζώστε τη/ με το Σταυρό, με δόρυ,/ Σοφία, Μητέρα, Κόρη,/ Παντάνασσα, Αθηνά. Γνώμες, καρδιές, όσοι Ελληνες,/ ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,/ δεν είστε από τα χέρια σας/ μονάχα, όχι, χρωστάτε/ και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,/ θα        ’ρθουνε, θα περάσουν,/ Κριτές θα μας δικάσουν/ οι αγέννητοι, οι νεκροί'.
Από το ποίημα του Κωστή Παλαμά 'Η Λειτουργία δεν τέλειωσε'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (27.11.2012)

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα κοντά μας...




ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η Παναγία η Τριμάρτυρη

Ενα κοριτσάκι, μια παιδούλα μόλις τριών ετών, είναι η Χανιώτισσα Παναγία, η Παναγία της καρδιάς μας, η Παναγία η Τριμάρτυρη που αξιωθήκαμε να γιορτάσουμε γι? άλλη μια χρονιά με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι εφέτος. Μου αρέσει πάντα να τη βλέπω στην εικόνα των Εισοδίων να προσέρχεται χαμογελαστή μα και με άκρα ευσέβεια μάζι με τους γέροντες γονείς της και με τη συνοδεία νεανίδων που κρατούν αναμμένες λαμπάδες στον Ναό, όπου την περιμένει ο Ζαχαρίας για να την οδηγήσει στα Αγια των Αγίων. Μα πιο πολύ μου αρέσει να τη φαντάζομαι να υπερίπταται πάνω απ? την πόλη μας. Τείχος και προστασία για όλους τους Χριστιανούς η Παναγία. Ξεχωριστό, ωστόσο, εδώ και 150 περίπου χρόνια, τείχος και ιδιαίτερη προστασία, ειδικά για την πόλη μας, η Παναγία η Τριμάρτυρη. Η Παναγία της τριπλής μαρτυρίας. Και γιατί είναι δεμένη με τα πρόσωπα και τα πράγματα του παρελθόντος της. Και γιατί αποτελεί το αποκούμπι του παρόντος της. Και γιατί εγγυάται το μέλλον της. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των 150 χρόνων λειτουργίας του ναού της και η αποσπερίδα που διοργάνωσε η Ενορία των Εισοδίων, με πρωτοστάτες τους ιερείς της, τον παπα-Στυλιανό Θεοδωρογλάκη και τον παπα-Ευτύχη Πετράκη. Μια αποσπερίδα την προπαραμονή της Χάρης της για τη Χάρη της στη γειτονική, πάντα φιλόξενη και κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του 'Χρυσοστόμου'. Οι άνθρωποι του τόπου έχουν τον ναό της Τριμάρτυρης μέσα στην καρδιά τους, επεσήμανε ο από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης, που έδωσε το 'παρών', κλείνοντας την εκδήλωση. Οπερ έδει δείξαι...

Η Παναγιά μαζί μας

'Το ιστορικό του Ναού', 'Η αρχιτεκτονική του Ναού - Εσωτερικός διάκοσμος', 'Οι τοιχογραφίες Δ. Κοκότση', 'Επίσκοποι Κυδωνίας, από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα' και 'Ιστορική διαδρομή του Ναού των Εισοδίων' ήταν οι τίτλοι των εισηγήσεων που έκαναν αντίστοιχα ο π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, καθηγητής θεολόγος - ιστορικός ερευνητής, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, αρχαιολόγος - πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Αντώνης Πετρουλάκης, ζωγράφος - πρόεδρος του 'Χρυσοστόμου', ο Νεκτάριος Νικολακάκης, τουρκολόγος και ο Ευάγγελος Δελάκης, καθηγητής φιλόλογος - ιστορικός. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να μείνω ιδιαίτερα στις όντως εξαίρετες και τεκμηριωμένες αυτές εισηγήσεις (ούτως ή άλλως και μόνο οι τίτλοι λένε πολλά). Ούτε στην όντως αισθαντική διάνθισή των, από τη νεοσύστατη βυζαντινή χορωδία 'στέφανος μελωδών' (χοράρχης ο πρωτοψάλτης του Ναού των Εισοδίων Κωνσταντίνος Στεφανάκης) με ύμνους και άλλα βυζαντινά ευχαριστιακά και δοξολογικά ακούσματα. Να πω μόνο, πως ακούγοντας τόσο τους εισηγητές όσο και τη χορωδία, ερχόταν και ξαναερχόταν στο μυαλό μου η γνωστή φράση: 'Η Παναγιά μαζί μας!'. Κι αυτό άλλες φορές σαν επιβεβαίωση κι άλλες σαν ευχή. Είναι η Παναγία, η Χανιώτισσα Παναγία, μαζί μας και τη θέλουμε να είναι μαζί μας. Φτάνει, βέβαια, να είμαστε κι εμείς μαζί Της!

Ωσεί παρών

Ωσεί παρών στην περί ης ο λόγος, στις σημερινές εύφημες μνείες, αποσπερίδα ο τοπικός επίσκοπος, ο μητροπολίτης Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, που ως γνωστόν νοσηλεύεται, από τις 17 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους (του έγινε εγχείρηση για χολή) στην Πανεπιστημιακή Γενική Χειρουργική Κλινική Ηρακλείου. Κι αυτό γιατί πολλές ήταν οι αναφορές που έγιναν γι? αυτόν μα και γιατί τη μορφή του είχαν στη σκέψη τους όλοι οι παρευρισκόμενοι. 'Ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα κοντά μας, να χαιρόμαστε το σεμνό, ταπεινό και γλυκύτατο πρόσωπό του, την όντως αδόλευτη ζωή του και να ζούμε την πληρότητα της αγάπης του, στοιχεία που όλοι τα έχουμε ανάγκη και τα θέλουμε', επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, προλογίζοντας την αποσπερίδα ο παπα-Στυλιανός. Τους χαιρετισμούς και την αγάπη του επισκόπου Δαμασκηνού μετέφεραν άλλωστε τότε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Λιονάκης, όσο και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Πέραν αυτών και άλλοι, μεταξύ αυτών και ο γράφων ως συντονιστής της πρώτης συνεδρίας (συντονιστής της δεύτερης ο γνωστός τοις πάσι, γενικός διευθυντής της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ. Λεωνίδας Μανωλικάκης) αναφέρθηκαν στον Σεβασμιότατο. Αυτό που πάντως έκαμε σ? εμένα την πιο μεγάλη εντύπωση ήταν το αυθόρμητο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου, όταν ένας εκ των ομιλητών, και συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος Νικολακάκης μίλησε, στο πλαίσιο της εισήγησής του, πλερέστερα γι? αυτόν. Το ίδιο αυθόρμητο και παρατεταμένο ήταν, βέβαια, το χειροκρότημα του κόσμου και όταν ο ίδιος ομιλητής μίλησε για το 'μέγα έργο' που επιτέλεσε ως μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου ο νυν αρχιεπίσκοπος. Δεν ξεχνιέται με τίποτα κι αυτός...

Χανιώτικα νέα (26.11.2012)

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ



Οσο υπάρχουν δάσκαλοι που επιμένουν να σηκώνουν στις πλάτες τους την υπόθεση της λαϊκής μας παιδείας, υπάρχει ελπίδ.

ΠΕΜΠΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ
Το Πολυτεχνείο ζει μέσα από τα μάτια μας (2)










Aφιερωμένος στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973 και ο σημερινός Παιδότοπος. Το είχα υποσχεθεί στα Πεμπτάκια του Πέμπτου, στα παιδιά της Ε’ τάξης του 5ου Δημ. Σχολείου δηλαδή, κι όπως λέει η παροιμία 'άγιου μην τάξεις τάξιμο και του παιδιού κουλούρι'. Χαλάλι τους και τρις χαλάλι τους! Θα ήταν κρίμα να μην έβγαιναν στο λιακωτό της δημοσιότητας κυρίως τα ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά. Μαζί με αυτά φιλοξενούνται και όλα τα πολύ ωραία 'σκέφτομαι και γράφω' που έγραψαν τα παιδιά στον απόηχο του φετινού εορτασμού στο σχολείο τους καθώς και δύο ζωγραφιές με μία φωτογραφία. Οσο υπάρχουν δάσκαλοι που επιμένουν να σηκώνουν στις πλάτες τους την υπόθεση της λαϊκής μας παιδείας, υπάρχει ελπίδα, είχα γράψει το προηγούμενο Σάββατο σ’ αυτήν την στήλη! Το επαναλαμβάνω και σήμερα.
Γι’ άλλη μια φορά συγχαρητήρια στις δασκάλες και στα παιδιά!
Β.Θ.Κ.

'Για το Πολυτεχνείο'

Πολυτεχνείο του ‘73,
σε θαυμάζω, σε τιμώ και σε λατρεύω
με τον αγώνα σου που έδωσες,
με τους φοιτητές σου, τους νέους σου
τους τιμημένους.

Πολυτεχνείο του Νοέμβρη,
θαυμάζω το θάρρος σου, την πίστη σου
στην ελευθερία.
Εσύ, Πολυτεχνείο, που αντιστάθηκες στα τανκς,
στη χούντα, στη δικτατορία.

Μεγάλο Πολυτεχνείο, Μέγα Πολυτεχνείο,
έδωσες θάρρος σε όλους τους πολίτες
της εποχής,
έδωσες πίστη στην ελευθερία,
στη Δημοκρατία,
μέχρι και ραδιοφωνικό σταθμό έφτιαξες.

Πολυτεχνείο, φοιτητές,
Σας τιμώ και σας σέβομαι!
Ελπίζω να σας τιμούν και να σας σέβονται
στο ερχόμενο μέλλον!

Θοδωρής Σαπουνάκης Ε1

'Για το Πολυτεχνείο'

Οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο
χωρίς δισταγμό
αγωνίζονται για την ελευθερία.
Είναι άοπλοι.
Το μόνο τους όπλο είναι η πίστη τους
σ’ αυτήν.
Ολοι εσείς φοιτητές, γενναίοι και γενναίες
που σας πληγώνουν τα τανκς
ζητάτε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Ζητάτε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Κι άρχιζουν σιγά - σιγά
κι άλλοι να επανασταστούν
μαζί σας
και να φωνάζουν συνθήματα
ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Οι τύραννοι φοβούνται!
Φεύγουν!
Κι αρχίζουν όλοι να φωνάζουν
Είμαστε ελεύθεροι!
Είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!
Ελένη Δημητρίου, Ε1

Από αυτή τη γιορτή που έγινε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, κατάλαβα ότι όλοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα ελεύθερη. Ολοι όσοι παρακολούθησαν τη γιορτή, πιστεύω να είδαν και να ένιωσαν τη θλίψη, όπως και οι φοιτητές του Πολυτεχενίου.
Αργυρώ Μπατζάκη, Ε2

'Πολυτεχνείο'
Πολύς κόσμος
και πολλοί φοιτητές
μαζεύονται
στου Πολυτεχνείου τις αυλές.

Ζητάν τη Δημοκρατία
και τη Λευτεριά
μα ο Παπαδόπουλος
δεν τη δίνει τώρα πια.

Τις σφαίρες δεν τις υπολογίζουν
μα τα αδέρφια τους
όλα τα ενθαρρύνουν.

Όταν το τανκ σπάει την πύλη
ο κόσμος προσπαθεί να φύγει.

Μα στο τέλος
οι τύραννοι φοβούνται
και οι πολίτες
αρχίζουν να γλεντούνε.

Όμως την ελευθεριά,
δεν μας την παίρνει κανείς ξανά!
Κι αν ποτέ πάει να μας την πάρει,
εμείς θα επαναστήτουσουμε
και θα την πάρουμε πάλι!

Μαριλένα Ηλιάκη, Ε1

Μέσα από τη γιορτή, κατάλαβα πώς ήταν εκείνα τα χρόνια, πώς ήταν να ζεις με Χούντα και πώς ήταν οι άνθρωποι τότε. Αισθάνθηκα λίγο θλίψη που υπήρχαν αδιάφοροι άνθρωποι και που υπήρχε Χούντα. Πήρα πολλά μηνύματα από αυτή μας τη γιορτή.
Χριστίνα Ζαφειροπούλου, Ε2

Οι εντυπώσεις μου από τη γιορτή που κάναμε για το Πολυτεχνείο είναι ότι κάποιοι πάλευαν για την ελευθερία ενώ κάποιοι άλλοι κάθονταν στο σπιτάκι τους και ξεκουράζονταν. Ενιωσα περηφάνια λοιπόν για όσους πολέμησαν και το μήνυμα που πήρα είναι ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.
Μαρία Παρασκάκη, Ε2

Μέσα από τη γιορτή μας ένιωσα θαυμασμό για τους φοιτητές και όλους όσους αγωνίστηκαν αλλά και θλίψη γι’ αυτούς που δεν αγωνίστηκαν. Είδα φωτογραφίες από αυτούς που πέθαναν, ανθρώπους που δεν τους ένοιαζε αν θα έρθει η δικτατορία και αστυνομικούς που έκαναν βασανιστήρια. Το μήνυμα που πήρα είναι πως δεν μπορούμε να στερούμε την ελευθερία του άλλου.
Πέρσα Σαρρή, Ε2

Στη γιορτή ένιωσα λύπη γι’ αυτά που έμαθα. Δεν θα ήθελα ποτέ να ζούσα εκείνη την εποχή.
Χάρης Φραγκεδάκης Ε2

Στη γιορτή μας ήμουνα χαρούμενος γιατί παίξαμε ένα θεατρικό κι εγώ ήμουν αστυνομικός. Ομως κατάλαβα πόσο άσχημα συμπεριφέρονταν οι αστυνομιικοί σε ανθρώπους αθώους που αγωνίζονταν για τη δημοκρατία.

Νίκος Γκογκολαούρι Ε2

Μόλις μπήκα στη σκηνή ένιωθα άγχος αλλά καθώς έλεγα τα λόγια μου κοίταζα το ταβάνι και το πάτωμα κι όχι τους θεατές. Μου έκαναν εντύπωση τα βίντεο στα οποία είδαμε ανθρώπους, που ήθελαν ελευθερία, να τραυματίζονται και να σκοτώνονται από τα αδέλφια τους. Ενιωσα λύπη όπως και πολλοί από τους θεατές που έκλαιγαν.

Αγελος Καραχάλιος Ε2

Με αυτή τη γιορτή κατάλαβα πόση καταπίεση ένιωσαν οι φοιτητές.
Χρήστος Αρβανίτης Ε2

Χανιώτικα νέα (25.11.2012)

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Όταν κατάλαβε πως έφτασε το τέλος του/ μια ήταν η χάρη που μου ζή-
τησε/  ο πατέρας μου\ Να τον πάω μέχρι το χωράφι/ για ν? αποχαιρετήσει τα
δέντρα/ τα τελευταία απ' τα πολλά που φύτεψε'.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ότι μας δίνουν και τις τρεις δόσεις που περιμέ-
νουμε να μας δώσουν τη Δευτέρα, μαζεμένες. Ας πούμε ότι
αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το ζή-
τημα βιωσιμότητας του χρέους. Ας πούμε ότι όλα πήγαν κα-
λύτερα και από ό,τι η ελληνική κυβέρνηση περίμενε να πάνε.
Ε και; Θ? αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους, αν εμείς δεν
τα αλλάξουμε; Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρ-
βουνα.
Ο ΛΟΓΟΣ στον διάσημο Ελληνα φιλόσοφο Παναγιώτη Κον-
δύλη που έφυγε απ? τη ζωή πριν από 14 χρόνια. 'Καμιά συμ-
μαχία και καμιά προστασία δεν κατασφαλίζει όποιον βρίσκεται
μαζί της σε σχέση μονομερούς εξάρτησης. Τα δίκαια της Ελ-
λάδας δεν εντυπωσιάζουν κανέναν, όσο πίσω τους βρίσκεται
ένας παρίας με διαρκώς απλωμένο το χέρι, κάποιος που ζει
από δάνεια, επιδοτήσεις και προγράμματα στήριξης'. Οταν
αυτός τα έλεγε, οι πολιτικοί μας φορούσαν ωτασπίδες.
ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ μνημόνια, φτάνουν δεν θέλουμ? άλλο,/ τα
τρία μας εκάμανε κακό πολύ μεγάλο! Ως εδώ και μη παρέκει
θα μπορούσε να έχει τίτλο η μαντινάδα που μου έστειλε προ-
χθές ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ούτε παραγγελιά να του την είχα.
ΑΝΕΡΓΙΑΣ το ανάγνωσμα... Ο τίτλος του κύριου θέματος
στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας. Κάθε μέρα πλησιαί-
νουν οι συμπολίτες μας που καταπίνει η δράκαινα...
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ έτσι κι εφέτος δεν παρέθεσε την 'ει-
θισμένη εόρτια τράπεζα', χθες ημέρα των ονομαστηρίων του
(του Αγίου Αμφιλοχίου) ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κι-
σάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Αντ? αυτού και
μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο Μοναστήρι της Γω-
νιάς παρέθεσε γεύμα αγάπης στους τροφίμους του Αννου-
σάκειου Ιδρύματος και παρακάλεσε να δώσουν όποιοι
επιθυμούν, αντί για να του κάνουν δώρο, σ? αυτό τις δωρεές
τους. Να θυμίσουμε ότι εκτός των άλλων δράσεών του το
Αννουσάκειο Ιδρυμα προσφέρει 1.500 μερίδες φαγητού σε
συνανθρώπους μας που πεινούν. Και εις έτη πολλά και διά
της στήλης Σεβασμιότατε!

ΤΟ 18ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ του πατέρα μου σήμερα. Σή-
μερα ημέρα των γενεθλίων μου. Στη μνήμη του αφιερωμένο
το ποίημα με το οποίο κλείνω τη στήλη...
Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ πολέμησε για τελευταία φορά τον Οκταβιανό
στην Αλεξάνδρεια. Προτού ακόμη αρχίσει η μάχη, ο στόλος
και το ιππικό του αυτομόλησαν στον εχθρό και ο ίδιος νική-
θηκε, αφού του έμειναν πολύ λίγες δυνάμεις. Επέστρεψε, λοι-
πόν, στο παλάτι, ψάχνοντας για την Κλεοπάτρα. Αυτή είχε
δώσει εντολή να του πουν ότι αυτοκτόνησε, ενώ ήταν ακόμη
ζωντανή. Ο Αντώνιος, τότε, είπε: 'Γιατί, λοιπόν, αργείς, Αντώ-
νιε; Τη μόνη πρόφαση που σου έμεινε να αγαπάς τη ζωή σου
την πήρε η τύχη'. Και λύνοντας τον θώρακα του είπε 'Κλεο-
πάτρα, δεν λυπάμαι που σε έχασα. Γιατί αμέσως θα έλθω
κοντά σου, εκεί που είσαι. Λυπάμαι μονάχα γιατί εγώ, ένας
τέτοιος άνδρας, φάνηκα κατώτερος στην ψυχή από μια γυ-
ναίκα'. Χτυπήθηκε, λοιπόν, με το εγχειρίδιό του στην κοιλιά,
αλλά δεν πέθανε αμέσως. Πέθανε λίγο αργότερα στην αγκα-
λιά της Κλεοπάτρας. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστο-
ρίας', εκδ. 'Σαββάλας'.
'Και την καρυδιά εγώ θα την φυτέψω, μου ?πε την άλλη μέρα ο
πατέρας μου/ όταν τελειώσαμε με τις ελιές./ Λένε πως όποιος
φυτέψει καρυδιά,/ την βγάζει, δεν την βγάζει, την χρονιά,/ σκε-
φτόμουν, ενώ άνοιγα τον λάκκο./ Μάζευα τα καρύδια εφέτος/
δεκαοχτώ χρόνια μετά το φευγιό του/ και τα θυμήθηκα όλα
τούτα./ Κοντά σ? αυτά και πως,/ στον χρόνο απάνω/ όταν κατά-
λαβε πως έφτασε το τέλος του/ μια ήταν η χάρη που μου ζή-
τησε./ Να τον πάω μέχρι το χωράφι/ για ν? αποχαιρετήσει τα
δέντρα/ τα τελευταία απ? τα πολλά που φύτεψε'..
Από το ποίημα του γράφοντος '24 Νοεμβρίου'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (24.11.2012)

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Δεν ξέρω τι έκαμε στο τέλος ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Ξέρω όμως ότι οι μεγάλες σελίδες της ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί από απρόσμενα όχι.






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙ ΒΡΕΧΕΙ και δεν κάνει κρύο. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Μακάρι να κυλησει όλος ο χειμώνας έτσι. Κι δεν γίνει αυτό τουλάχιστον να αργήσουν να έρθουν τα κρύα. Πλησιαίνουν τα πουλιά στη μέσα τσέπη της ζωής για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο του Ποιητή!

ΟΛΑ μας έλεγαν ότι έβαιναν  καλώς μέχρι την Δευτέρα που συνεδρίασε το Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης. Μόνο που όλα έβαιναν καλώς εναντίον μας για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός βιβλίου του Γιώργου Σκαρμπαδώνη., αλλάζοντας τον χρόνο του ρήματος από Ενεστώτα σε Παρατατικό.

ΠΑΜΕ για λύση την ερχόμενη Δευτέρα μας λένε τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες με προεξάρχουσα την Μέρκελ. Πάμε για μια λύση που δεν θα λύσει αλλά θα μετακυλίσει το πρόβλημα, μου είπε σε γενομένη κουβέντα ο φίλος μου ο γέρω-δάσκαλος. Δυστυχώς όλα εξακολουθούν να βαίνουν καλώς εναντίον μας.

 ΕΓΩ δεν υπογράφω μνημόνιο που δεν είναι διαχειρίσιμο, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Δεν ξέρω τι θα κάμει στο τέλος. Ξέρω όμως ότι οι μεγάλες σελίδες της ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί από απρόσμενα όχι.

ΚΥΡΙΕ σώσον τους ευσεβείς! Τρεις φορές λέει ο διάκονος από την Ωραία Πϋλη,όταν τελείται αρχιερατική λειτουργία αυτήν την ευχή. Ακούγοντάς την λέει μια φορά ένας αγιορείτης μοναχός μουρμούρησε: Κύριε, σώσον ημάς από τους ευσεβείς. Πολύ εύστοχη η σχετική τοποθέτηση του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. "Αυτοί οι άνθρωποι είναι το πιο επικίνδυνο είδος στην εκκλησία"

ΑΛΛΑΓΗ προπονητή στον ΑΟ Πλατανιά. Μετά τον Χατζηνικολάου  ο Αναστασιάδης. Άντε να δούμε (Ξαναδούμε Θεού πρόσωπο!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι μόνον δεν είναι ίδιοι αλλά διαφέρουσιν πολλάκις κατά τεράστιον λόγον και διίστανται κατ' απόστασιν  δυσυπολόγιστον. Διότι νομίζω ουδείς μαθηματικός υπολογισμός δύναται να ανευρει την διαφοράν μεταξύ δύο ανθρώπων του ενός μεθυομένου επί τη θέα του αίματος και του ετέρου λιποθυμούντος εκ της φρίκης' Από την "Χρυσή Διαθήκη" του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΤΟ  ΔΑΣΚΑΛΟ Ευάγγελο Μαζοκοπάκη που έφυγε πριν από εννιά μέρες για την Χώρα των Μακάρων, αφιερώνει ττην σημερινή του μαντινάδα ο Ηλίας Σταματάκης. ¨Βαγγέλη η παρέα σου θα σε θυμάται πάντα\ και θα ρωτούμε οι καλοί γιάντα να φεύγουν γιάντα! Κερί στην μνήμη του από την στήλη τούτη η αναφορά. Ήταν πραγματικά ένας χαριτωμένος άνθρωπος ο κύριος Ευάγγελος!

ΣΕ ΟΛΕΣ τις πόλεις της Κρήτης υπήρχαν δύο δημόσια κτήρια. Το ένα το χρησιμοποιούσαν για τα κοινά συσσίτια και άλλο για να φιλοξενούνται οι ξένοι. Στι συσσίτιο έδιναν σε όλους μεγάλες ίσες μερίδες ενώ στους νέους έδιναν μισή μερίδα. Μόνο στα ορφανά έδιναν ολόκληρη. Οι γέροι είχαν το προνόμιο να πίνουν όσο κρασί ήθελαν. Η γυναίκα που ήταν υπεύθυνη για το συσσίτιο είχε το δικαίωμα να παίρνει ένα μέρος από το φαγητό μερικών και να το δίνει σε εκείνους που είχαν αποκτήσει καλή φήμη εξ αιτίας της ανδρείας και της σύνεσής τους. Όταν τελείωναν το γεύμα άρχιζαν να συζητούν για διάφορες δημόσιες υποθέσεις. στην συνέχεια συνήθιζαν να επαινούν τους γενναίους για τα κατορθώματά τους με στόχο να προτρέψουν τους νέους για ανάλογα κατορθώματα. (Από το βιβλίο "Η άλλη όψη της Ιστορίας" εκδ. "Σαββάλας"

"ΣΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ\ στα κρύα του Νοέμβρη\ τα σπίτια μυρηκάζουν κούτσουρα\ Γροθιές σφιγμένες τα πουλιά\ βρεγμένα κρυωμένα\ αλλά στη μέσα τσέπη της ζωής" Το ποίημα εύνοια του Μχάλη  Γκανά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανώτικα νέα (23. 11. 2012)

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ..


Χανιά, καλημέρα" είναι ο τίτλος της εκπομπής που η δημοσιογράφος Ελένη Φουντουλάκη μαζί με τον γράφοντα "έχουμε" μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου των "Χ.Ν.".




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Xανιά, καλημέρα

κεφτόμουν να μην το αναφέρω αλλά δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά από τη στιγμή που από εδώ και κάμποσες μέρες έχει κάνει κατοχή σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της... κεφαλής μου και με απασχολεί η αλήθεια είναι, πολύ.
Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά αφού "Χανιά, καλημέρα" είναι ο τίτλος της εκπομπής που η δημοσιογράφος Ελένη Φουντουλάκη μαζί με τον γράφοντα "έχουμε" μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου των "Χ.Ν.".
Ξεκινήσαμε μόλις την περασμένη Δευτέρα λοιπόν "με όνειρα χίλια" που λέει και το τραγούδι κι ελπίζουμε και προσδοκούμε να μεγαλώσουμε την παρέα μας και τη συντροφιά μας μαζί με όλους εκείνους που θέλουν να ενημερώνονται, να ψυχαγωγούνται μουσικά και όχι μόνο και βεβαίως να επικοινωνούν μαζί μας μέσω διαδικτύου.
Καλημερίζουμε λοιπόν τα Χανιά και όχι μόνο, με θέματα που κυρίως αφορούν τα καθ' ημάς εδώ στην πόλη μας, καθημερινά από τις 9π.μ. έως τις 11π.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή!
Για όποιον επιθυμεί να έρθει στην συντροφιά μας απλός είναι ο τρόπος· μέσω της ιστοσελίδας των "Χ.Ν." όπου υπάρχει το σχετικό baner και απ? εκεί "οδηγείται" στο διαδικτυακό ραδιόφωνο των "Χ.Ν." και... βεβαίως μαζί μας τις συγκεκριμένες ώρες.
Υπάρχουν όμως και μια σειρά από εκπομπές: 'Σφύρα το', Δευτέρα με Παρασκευή 11π.μ. -12 μ.μ. με τον Μάκη Καρτσωνάκη με όσα θέλετε να μάθετε για την αθλητική επικαιρότητα, σε μια ώρα κυρίως... γεμάτη ποδόσφαιρο. 'Ψήγματα', Δευτέρα με Παρασκευή 6 - 7 μ.μ. απογευματινό μαγκαζίνο με τη Γιάννα Μαρουλοσηφάκη που σας φέρνει σε επαφή με την... απογευματινή ατμόσφαιρα των Χανίων.
'Στον Δρόμο' κάθε Δευτέρα στις 7 μ.μ. με τον Μανώλη Μαρκαντωνάκη για τα δρώμενα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 'Εδώ Κλειστό' κάθε Τρίτη στις 7μ.μ. και 'Χανιώτικα Σπορ' κάθε Παρασκευή πάλι στις 7μ.μ. με τον Γιώργο Σταυριανουδάκη για τα δρώμενα στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, και στα αθλήματα του 'κλειστού': μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ, κ.λπ..
Και τέλος, κάθε Κυριακή 12 π.μ. - 2 π.μ. η εκπομπή 'Ματιές στα Σπορ' με τον Γιώργο Δρακάκη και τον Μάκη Καρτσωνάκη που σχολιάζουν όσα είδατε και όσα δεν μάθατε από τους αγώνες του Σαββατοκύριακου. Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να αναφέρω και προσπαθώ να σταχυολογήσω τα πιο σημαντικά απ' όσα θα ?θελα να μοιραστώ απ? εδώ, αλλά μικρός ο χώρος και επιφυλλάσομαι.
Πάντως είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία κι ένα πολύ όμορφο εγχείρημα για όλους εμάς στα "Χ.Ν." που προσπαθούμε να προχωράμε με βηματισμούς αργούς αλλά σταθερούς προς στόχους του... μέλλοντος, έχοντας πάντα κατά νου ότι η ελευθερία του λόγου, αλλά και η για το κοινό καλό προσπάθεια, είναι αυτά στα οποία βασιζόμαστε για να ενημερώνουμε έγκυρα, αλλά και να επικοινωνουμε με όλους τους Χανιώτες και όχι μόνο, πλέον και μέσω διαδικτύου.
Καλές ακροάσεις!

Χανιώτικα νέα (21.11.2012)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Χρόνια πολλά σε όλους τους Χανιώτες και τις Xανιωτισσες, λοιπόν, αλλά και στους κατοίκους του Βουτά του Πιθαριού και του Ζυμβραγού που επίσης πανηγυρίζουν αύριο τα Εισόδια της Θεοτόκου.Και βέβαια στις Μαρίες και τις Δέσποινες όσες επιμένουν να γιορτάζουν αύριο,και όχι στις 15 Αυγούστου που είναι η κοίμηση της Θεοτόκου.





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ του εορτασμού της μεγάλης αυριανής εορτής των Εισοδίων της Παναγίας η πόλη μας από χθες. Δεμένη με την ιστορία τα πρόσωπα και α πράγματα του τόπου μας η Τριμάρτυρη όπως λέμε τον Καθεδρικό μας Ναό το κεντρικό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στα Εισόδια.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Χανιώτες και τις Xανιωτισσες, λοιπόν, αλλά και στους κατοίκους του Βουτά του Πιθαριού και του Ζυμβραγού που επίσης πανηγυρίζουν αύριο τα Εισόδια της Θεοτόκου.Και βέβαια στις Μαρίες και τις Δέσποινες όσες επιμένουν να γιορτάζουν αύριο,και όχι στις 15 Αυγούστου που είναι η κοίμηση της Θεοτόκου.

ΤΡΙΜΑΡΤΥΡΗ  μου σ' εχουμε  μες στην καρδιά εικόνα\ και σε λατρεύουν τα Χανιά ενάμιση αιώνα. Και αποκούμπι του παρόντος η Χανιώτσσα Παναγιά!

ΜΕΓΑΛΗ Τρίτη για την Ελλάδα βαφτίστηκε από πολλούς η σημερινή μέρα λόγω των ιδιαίτερα κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν (:) από το Γιούρογκρουπ. Το 'χουμε ξαναδεί το έργο μου 'πε ο φίλος μου ο γέρω δάσκαλος. Για να συμπληρώσει. Και θα το ξαναδούμε πολλές φορές ακόμη.

Ο Ι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ Κυβερνήσεις θα πρέπει να παγωσουν τις μεταφερθείσες  στην Ευρώπη περιουσίες των Ελλήνων έως ότου αποδείξουν ότι πληρώνουν κατά το Δίκαιο και κατά τον Νόμο φόρους στην Ελλάδα.  Η Μέρκελ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην συνεχίσει η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι ένοχη συναυτουργίας στη φοροδιαφυγή των σούπερ πλούσιων Ελλήνων."Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη από τον πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ  Γκάμπριελ

ΜΙΑ  ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ιστορία ενός μικρού παιδιού που πιάστηκε να κλέβει τα κεριά μιας εκκλησίας διηγήθηκε τις προάλλες σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο αχρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δεν είχαν λέει φως στο σπίτι κι έπαιρνε τα κεριά για να τα ανάβουν και να δαιβάζουν με τον αδελφό του. Ποιος είναι ο αμαρτωλός αλήθεια! Το παιδί που κλέβει ή όλοι όσοι το φέρνουν [φέρνουμε ' αυτήν την  θέση; Γροθιά στο στομάχι της λεγόμενης ευσέβειας το ερώτημα του Αρχιεπισκόπου.

ΚΑΘΕ μέρα για να μην πω κάθε ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών οπως και των τραυματιών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Σε ρόλο Κεντυρίωνα η Διεθνής Κοινότητα. Θεατής στην Σταύρωση του Ανθρώπου.

ΤΟ  ΠΟΣΟ  χάρηκε με την νίκη (ποια νίκη, θρίαμβο!) της ομάδας μας επί της Βέροιας και μάλιστα με 4-0 ο φ(θ)νατικός αεκτζής γείτονάς μου δεν λέγεται. Μια ακόμα νίκη την επόμενη Κυριακή με τον Λεβαδειακο και τον βλέπω να υψώνει την σημαία με τον Δικέφαλο.

ΌΠΩΣ γνωρίζουμε η Παναγία Θεοτόκος γεννήθηκε από γονείς γηραιούς τον Ιωακείμ και την ΄Αννα που είχαν παρακαλέσει με πολύν πόνο τον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στον ναό Του. Πραγματικά αυτό και έκαναν. Όταν δηλαδή η Μαρία έγινε 3 ετών την έφεραν οι γονείς της στον Ναό και την παρέδωσαν στον Ζαχαρία τον ιερέα. Αυτός την αγκάλιασε την ευλόγησε και είπε. Μεγάλυνε το όνομά σου ο Κύριος σε όλες τις γενεές. Με εσένα θα ευλογηθούν όλα τα έθνη και ο κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ, Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του Θυσιαστηρίου, 'οπου την χαρίτωσε (Πηγή:  www.eclclesia.gr)

"Ωραίο θέμα, συγκινητικό, \ που έτσι καθώς πασχίζεις να το ράψεις\ έρχεται μες στη ερημιά που ζεις και σε χαιδεύει\ γλυκιά και γαληνή σαν την καλησπέρα της μανούλας σου\ εκείνη η ευωδία των χρυσανθέμων\ π' ανθούνε στα κηπάρια του Νοεμβρίου\ η ευωδιά που εκπλήσει τους αγγέλους\ καθώς τους αναγγέλλει μυστικά\ την είσοδο της ταπεινής παρθένου..." Από το ποίημα "Εισόδια" του Ματθαίου Μουντέ.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(retaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (20.11.2012)


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

EΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα (να την πούμε αποσπερίδα για να θυμηθούμε μια παλιά, όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη λέξη) απόψε στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' για τα 150 χρόνια ζωής και λειτουργίας της Τριμάρτυρης, όπως λέμε 
την εκκλησία της Πολιούχου μας.















ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Λόγος Κυρίου

Το πρώτο ημερολόγιο για το 2013 που έφτασε στα χέρια μου ήταν αυτό της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλης μας, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ευλογία! Και γιατί ήρθε λίγες μέρες πριν από τη γιορτή (21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, μην ξεχνιόμαστε) και γιατί σήμερα, προπαραμονή της, πραγματοποιείται στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' (ώρα έναρξης 6 μ.μ.) μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα (να την πούμε αποσπερίδα για να θυμηθούμε μια παλιά, όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη λέξη) στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' για τα 150 χρόνια ζωής και λειτουργίας της Τριμάρτυρης, όπως λέμε την εκκλησία της Πολιούχου μας. Απεριόριστη η αγάπη και η εμπιστοσύνη των Χανιωτών στο πρόσωπο της Παναγίας μα και στον ιστορικό Ναό της, όπως μεταξύ των άλλων αναφέρεται στο καλαίσθητο 4σέλιδο πρόγραμμα του φετινού εορτασμού που κυκλοφορήθηκε και το οποίο χάρις στον παπα-Στυλιανό Θεοδωρογλάκη έφτασε μαζί με το ημερολόγιο στα χέρια μου. Του παπα-Στυλιανού, ο οποίος είναι επί σειράν ετών ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού, αποτελεί έργο και το περί ου ο λόγος ημερολόγιο τσέπης, που αναφέρεται στη θεία λειτουργία. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει σ? ένα απ? τα καλογραμμένα κείμενα που υπάρχουν στο ημερολόγιο ο ξεχωριστός αυτός κληρικός, 'η θεία λειτουργία αποτελεί την κορυφαία πράξη της λατρευτικής μας ζωής και είναι εκείνη που δίνει απάντηση και ανοίγει διεξόδους στην καθημερινή αναστροφή των ανθρώπων που κατά κανόνα κυριαρχούν η βίαιη αντιπαράθεση, η άγονη άρνηση, η αυταρχικότητα και φυσικά η κυριαρχικότητα των ισχυρών στους αδύνατους'.
Δεν μου λείπει το 'κήρυγμα' έτσι όπως γίνεται, ωστόσο, τον Λόγο του Ευαγγελίου, έτσι όπως ο παπα-Στυλιανός τον κηρύττει, μ? αρέσει να τον ακούω. 'πως, πρέπει, να το πω κι αυτό, μια που μου δίνεται η ευκαιρία, ότι μ? αρέσει πολύ και ο γραπτός του λόγος, έχοντας υπόψη τα κατά καιρούς κείμενά του στην εφημερίδα μας και τα βιβλία του, όπως το τελευταίο με τίτλο 'Λόγος Κυρίου'.



Η ανθρωπογεωγραφία της Κάινας

«Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας». Τον γνωστό στίχο του Γιώργου Σεφέρη επαναλαμβάνει και στο βιβλίο του αυτό, το δεύτερο που έγραψε για το χωριό του, με τον δικό του τρόπο, απ? το εξώφυλλο κιόλας, ο Ιάσονας Μαυροματάκης.
Ενός βιβλίου υποδειγματικού και παραδειγματικού και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την όλη παρουσίαση, όπως άλλωστε και το πρώτο, 'Το χωριό μας η Κάινα'. Αφιερωμένο στη μνήμη του γιου του του Στέλιου, που έφυγε πολύ νωρίς για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, η 'Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας'. Μα και βέβαια σε όλους τους κατά καιρούς κατοίκους, τεθνεώτες και ζώντες του όμορφου αυτού χωριού της ένδοξης πάλαι ποτέ επαρχίας των Αποκορώνων.
Σε όλους μαζί μα και σε έναν - έναν ξεχωριστά.
Ηράκλειος ο άθλος του Ιάσονα να ψάξει, να βρει και να καταγράψει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τα σπίτια του χωριού του, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, παρακολουθώντας τα εξελικτικά και όλους όσοι έζησαν σ? αυτά και να τα δώσει μέσα από καλλιτεχνικά άρτιες, ιδιαίτερα ομιλητικές φωτογραφίες. Ενας άθλος που δεν το επέβαλε κανένας Ευρυσθέας, αλλά του τον υπαγόρευσε η μεγάλη του αγάπη για τη γενέθλια γη.
Μια ζωή όρθιος στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, για να θυμηθώ τη γνωστή μαντινάδα, ο Ιάσονας που έχει, εκτός όλων των άλλων και το χάρισμα να κινεί τα νήματα του εμείς των χωριανών του.
Εργο που λειτουργεί και λειτουργείται, διαχέεται και διαποτίζεται από το Κανιανό εμείς, σε τελική ανάλυση και το βιβλίο αυτό του Ιάσονα. Και αυτό όχι μόνο γιατί στελειώθηκε από πάμπολλους Κανιανούς με τις πληροφορίες που του παρείχαν και τις 'βοήθειες' που του έδωσαν, αλλά και γιατί κυκλοφορήθηκε σ? αυτήν την όντως εντυπωσιακή και ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, χάρη στις χορηγίες πολλών απ? αυτούς.
Παιδιά όλων των Κανιανών, λοιπόν, τα που παρουσιάζει, έτσι όπως αγαπητικά τα παρουσιάζει ο Ιάσων Μαυροματάκης στην 'Ανθρωπογεωγραφία' του χωριού του.
Πάντα άξιος φίλε.
Σημείωση: Η παραπάνω εύφημη μνεία είναι ο πρόλογος που μου ζητήθηκε για να μπει στο βιβλίο του Ιάσονα Μαυροματάκη 'Η ανθρωπογεωγραφία της Κάινας', που κυκλοφορείται σύντομα.


Χανιώτικα νέα ((19.11.3012)

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η 39Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου σήμερα. Επίσκεψη, λοιπόν κι εφέτος στο Πολυτεχνείο. Στο Μεγάλο αυτό Σχολείο της Εθνικής Μνήμης και της Λαικής Διδαχής. Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία! Διαχρονικά επίκαιρο το μήνυμα των φοιτητών εκείνης της εποχής.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η 39Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου σήμερα. Επίσκεψη, λοιπόν κι εφέτος στο Πολυτεχνείο. Στο Μεγάλο αυτό Σχολείο της Εθνικής Μνήμης και της Λαικής Διδαχής. Ψωμί- Παιδεία-Ελευθερία! Διαχρονικά επίκαιρο το μήνυμα των φοιτητών εκείνης της εποχής.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ επετειακή η μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω του κινητού όπως πάντα ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος  μας Ηλίας Σταματάκης. Νοέμβρη κι είχε δεκαφτά το εβδομήντα τρία\ εδείξανε οι φοιτητές είντα θα πει αντρεία.
Η ΛΩΡΙΔΑ της Γάζας άρχισε πάλι γι άλλη μια φορά να μετράει νεκρούς. Δυσoίωννη και εξαιρετικά επικίνδυνη η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή., διαβάζω στο Διαδίκτυο. Έχουν τα δικά τους συμφέροντα οι πολεμοκάπηλοι. Όνειρο μακρινό η ειρήνη …
ΕΝΤΟΣ τεσσάρων ή πέντε ετών ο μέσος Βούλγαρος θα είναι πλουσιότερος από τον μέσο Έλληνα. Το ό,τι το είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Συμεών Ντιάνκοφ δεν πάει να  πεί  ότι πρέπει να το περάσουμε στο ντούκου. Έτσι όπως πάμε ή όπως μας πηγαίνουν αν προτιμάτε, κλαψ’ τα, Χαράλαμπε!
ΑΝΟΓΩ παρένθεση. Άγνωστης προέλευσης είναι για μένα η έκφραση  «κλάψ’ τα (κλάφ’ τα, Χαράλαμπε», που χρησιμοποιείται όταν όλα πάνε στραβά, θεόστραβα. Όσο κι αν το έψαξα το θέμα τίποτα δεν βρήκα. Ζητείται βοήθεια! Κλείνω την παρένθεση.
«Η Κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν έπεσαν αμαχητί. Έδωσαν σκληρή μάχη αλλά τα μέτρα μας τα επέβαλλαν. Γιατί ντρεπόμαστε να το παραδεχθούμε;»  Τάδε έφη  ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Σιγά το μυστικό που αποκάλυψε ότι τους τα επέβαλλαν. Ο κάσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.
Ο ποταμός δεν παύει ποτέ να διεκδικεί τα δίκια του. Να κατεβάζει τα νερά που κουβαλεί από το βουνό στην θάλασσα  και να μη το βρωμίζουν . Με αφορμή το χθεσινό ρεπορταζ του Δημήτρη Μαριδακη,για τον ποταμό που περνά από το Βαμβακόπουλο η αναφορά.
ΣΑΝ ΧΘΕΣ ήταν που άρχισε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων του Νομού μας (τα περισσότερα χρόνια πρόεδρος ο Κώστας Μουντζούρης) να διοργανώνει κάθε χρόνο Παγκρήτιο Λοαγοτεχνικό Διαγωνισμό για την Εξέγερση των Φοιτητών στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973. Σαν χθες… Κι όμως από τότε έχουν  περάσει 39 χρόνια … Η διάρκεια λέει από μόνη της πολλά.
ΌΤΑΝ ο Λυκούργος ολοκλήρωσε το νομοθετικό του έργο και πείστηκε ότι οι νόμοι του ήταν προς το συμφέρον της Σπάρτης, είπε στην συνέλευση του λαού ότι θα πήγαινε στους Δελφούς για να ζητήσει χρησμό σχετικά με την αρτιότητα των νόμων του. Ωστόσο έπεισε τος Σπαρτιάτες να του ορκιστούν ότι θα τηρήσουν απόλυτα τους νόμους του μέχρι την επιστροφή του. Αφού λοιπόν πήρε ευνοικό χρησμό, τον οποίο έγραψε και έστειλε στην Σπάρτη, αποχαιρέτησε τους φίλους του και το παιδί του που τον συνόδευαν σταμάτησε να παίρνει τροφή και πέθανε από ασιτία. Έτσι πίστευε ότι οι συμπολίτες του που θα ήταν δεμένοι με όρκους θα εφάρμοζαν τους νόμους του για το συμφέρον της Σπάρτης. Πέθανε λοιπόν με την θέλησή του νομίζοντας ότι των πολιτικών ανδρών ο θάνατος δεν πρέπει να είναι χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, αλλά αντίθετα να είναι χρήσιμη πολιτική πράξη και να δείχνει αρετή» Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» εκδ. «Σαββάλας»

«ΕΔΩ παλέψανε οι φοιτητές με τον μεγάλο δράκο.| Τα χρόνια  πέρασαν  κι οι πρώτοι την βολέψανε.\ Άλλος στο βουλευτήριο κι άλλος στη δημαρχία\ άλλος κλειδούχος στο κοινό ταμείο\ κι άλλος παρατρεχάμενος στου αρχηγού τη βίλα. \ Οι δεύτεροι παρέμειναν ανώνυμοι\ σαν τους λοιπούς πολίτες.\ Της επταετίας αγωνιστές \ κορόιδα της μεταπολίτευσης\ σαν τα σφαχτάρια  κρέμονται\  από το τσιγκέλι των ιδανικών τους.» Το ποίημα των παρόντων καιρών ( ή επίγραμμα για το πολυτεχνείο)» του Γιώργου Χ. Θεοχάρη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (17.11.2012)

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ή πάει να κλείσει, όπως τελοσπάντων κλείσει και δύο ανοίγουν. Η Λερναία Υδρα είναι πάντα εδώ.





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞ ΥΨΟΥΣ βοήθεια... Περιμένοντας τον Γκοντώ... Περιμένοντας τον κοντό με τη γραβάτα... Περιμένοντας τη δόση μας... Αφήστε με μένα. Τίτλους με βρήκατε να ψάχνω, αρχίζοντας σήμερα να γράφω τη στήλη.

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη συμφωνία Cosco-HP για τη διανομή των προϊόντων της δεύτερης από τον εμπορευματικό σταθμό της πρώτης που είναι στον Πειραιά. Το θέμα είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση από τους πολίτες της Ελλάδας.

ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ή πάει να κλείσει, όπως τελοσπάντων κλείσει και δύο ανοίγουν. Η Λερναία Υδρα είναι πάντα εδώ.

ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. Είδε κι έπαθε ο Ηρακλής να σκοτώσει το παράξενο ον με τα εννιά κεφάλια που ζούσε στη λίμνη Λέρνη, που βρίσκεται νότια του Αργους. Ενα κεφάλι έκοβε, δύο φύτρωναν στη θέση του. Μόνο καίγοντάς τα με φωτιά κατάφερε να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό κι αυτό έγινε με τη βοήθεια του ανιψιού του του Ιόλαου. Συμπέρασμα. Ούτε ο Ηρακλής δεν θα σκότωνε το τέρας αν δεν είχε βοήθεια. Κλείνω την παρένθεση.

ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ η επιμήκυνση; Πόσα να είναι; Να είναι τέσσερα. Και γιατί να είναι τέσσερα; Πόσα να είναι; Να είναι οχτώ. Και γιατί να είναι οχτώ; Πόσα να είναι; Να είναι δεκάξι. Και γιατί να είναι δεκάξι; Πόσα να είναι; Να είναι τριάντα δύο; Kαι... Το παιχνίδι της κολοκυθιάς με γεωμετρική πρόοδο... Πλάκα έχει.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΙ ΚΟΠΕΛΙΕΣ στο στράτευμα να μπούνε/ να πάρουν και τσι πεθερές λοχίες να γενούνε. Στην πλάκα πήρε την πρόταση της βουλευτή της 'Χρυσής Αυγής' Ελένης Ζαρούλια για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη.

ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ δικαιώματα; Πριν απαντήσουμε σ? αυτήν την ερώτηση ας απαντήσουμε σε μια άλλη. Εχουν δικαιώματα οι Ελληνες μετανάστες που ζουν σ? όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης;

TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ξένη γλώσσα στην Αυστραλία. Η... 'καλυτερότερη' είδηση που διάβασα χθες σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ομογένεια της 5ης ηπείρου και των εκπαιδευτικών της φορέων. Οταν οι Ελληνες θέλουν...

'ΦΕΥ! ποίαν φρικτήν ποινήν επέβαλεν ο θεός εις τον άνθρωπον. Εδωκεν ως μέτρον της ηδονής του την στιγμήν, και ως μέτρον της οδύνης του τον αιώνα. Απαίσιον μετρικόν σύστημα, καθ? ο το απείρως μέγα κέκτηται ως πολλοστόν το απείρως σμικρόν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

'Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Παντελεήμων βρισκόταν σ? ένα προάστιο της Αθήνας και χαλάρωνε στην πισίνα της βίλας του, πίνοντας σαμπάνια. Ξαφνικά μια ομάδα Τουρκαλβανών παραβίασαν τη μεγάλη πόρτα, εισόρμησαν και πλησίασαν τον ιεράρχη με τα όπλα τους, να τον σημαδεύουν: «Σήκω και φύγε. Η πισίνα είναι παράνομη. Μας έστειλε η Πολεοδομία». «Μα περιμένετε να ντυθώ, σας παρακαλώ. Είμαι με το μαγιό». «Οχι θα φύγεις τώρα έτσι, όπως είσαι». Ο Παντελεήμων με μια σαμπάνια στο χέρι, έφυγε τρέχοντας και χάθηκε πέρα στους ελαιώνες της Αττικής. Καθώς έτρεχε ψιθύριζε: «Aνάθεμά σας, ανάθεμά σας»'. Από τις '50+4 κραυγές' του Λευτέρη Φύτρα, εκδ. 'Στοχαστής'.

'Είμαστε όλοι μετανάστες./ Το γράφει έτσι ο τοίχος!/ Η μόνη διαφορά:/ εμάς δεν μας ρωτά κανείς/ πού γεννηθήκαμε./ Αν έχουμε χαρτιά,/ Ταυτότητα αν κρατάμε!/ Τους μελαψούς αλλοδαπούς/ δεν τους ρωτούν πουθ? έρχονται,/ μα τι γυρεύουν στην Ελλάδα!/ Τι άλλο να γυρεύουν, βρε μπαμπέσηδες,/ παρά «δουλειά, ψωμί, ελευθερία»./ Πώς γρήγορα ξεχνιούνται τα συνθήματα;'.

Το ποίημα 'Xenophobia' του Στ. Γ. Κλώρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (16.11.2012)

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


 Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης. Η απάντηση που έδωσε ο Εκτορας στον μάντη Πολυδάμα, όταν του είπε ότι ο αετός που φανερώθηκε δεξιά τους και κρατούσε ένα ζωντανό φίδι στα νύχια του ήταν κακός οιωνός. Αυτό το 'περί πάτρης' έγινε ωστόσο 'περί πάρτης'.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ στα χαρτιά μου πριν αρχίσω να γράφω τα σημερινά 'πεταχτά' βρήκα το αφιερωμένο στη Βενεζουλάνα ποιήτρια και ακαδημαϊκό Jean Aristegueta 2o τεύχος της 'Παρασιτικής Φυλλάδας', ενός ξεχωριστού λογοτεχνικού εντύπου που έβγαζε με τη φροντίδα της Μάγιας Μαρίας Ρούσσου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το περ. 'Πνευματική ζωή'. 'Πατρίδα των οραμάτων και των τραγουδιών στην ανθισμένη όχθη της Ελευθερίας' αποκαλεί την Ελλάδα στο βιβλίο της 'Helade' η εξέχουσα αυτή προσωπικότητα και δεν της λέει 'ποτέ αντίο'.

ΕΝΑ ΝΕΟ σχέδιο με το πορτρέτο της Ευρώπης, την προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας η οποία απήχθη από τον Δία μεταμορφωμένο σε λευκό ταύρο, θα φέρουν τα τραπεζογραμμάτια που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά δήλωσή της (www.Sofokleous.gr). Οιωνός ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να φύγει απ’ την Ευρωζώνη;

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης. Η απάντηση που έδωσε ο Εκτορας στον μάντη Πολυδάμα, όταν του είπε ότι ο αετός που φανερώθηκε δεξιά τους και κρατούσε ένα ζωντανό φίδι στα νύχια του ήταν κακός οιωνός. Αυτό το 'περί πάτρης' έγινε ωστόσο 'περί πάρτης'. Κλείνω την παρένθεση.

ΚΑΘΕ φορά που ο Εμίρης δεν αγοράζει το Ελληνικό, ο κακομοίρης βλέπει να του κόβουν τον μισθό και τη σύνταξη. Ωραίος ο Γιώργος Βέλτσος στο χθεσινό άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφ. 'Το Βήμα'. Τι σίριαλ κι αυτό με τον Εμίρη και τον κακομοίρη!

ΑΝΤΕ και την πήραμε! Εν είδει χρησμού η φράση που μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, με το που συναντηθήκαμε. Την περίφημη δόση που όλο έρχεται εννοούσε ή μήπως την κάτω βόλτα; Ούτε μόνο το ένα ούτε μόνο το άλλο, αλλά και τα δύο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της κουβέντας που ακολούθησε.

ΟΣΟΙ κι αν ασχολήθηκαν με τα κοινά ως τώρα/ χρήματα αποκτήσανε, μα βούλιαξαν τη χώρα. Εντάξει είναι κάπως ισοπεδωτικός σ’ αυτήν του τη μαντινάδα ο Εννιαχωριανός, δεν μπορούμε να πούμε όμως και ότι δεν εκφράζει το δημόσιο αίσθημα.

ΕΚΕΙ που πήγαινε καλπάζοντας για την Ευρώπη ο Α.Ο. Πλατανιάς, το γύρισε ασθμαίνοντας, στο σημειωτόν, με κίνδυνο να επιστρέψει στη Β’ Εθνική. Να ξαναβρεί γρήγορα τον καλπασμό του, η ευχή όλων των Χανιωτών.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Εμένα δεν με απέλυσαν γιατί να διαμαρτύρομαι; Γιατί αύριο που θα σε απολύσουν δεν θα βρεθεί κανένας να διαμαρτυρηθεί.

ΟΤΑΝ ο Περικλής στην εκστρατεία που έκανε εναντίον της Σάμου (440 π.Χ.) νίκησε τους Σαμίους και τους υποχρέωσε να κλειστούν στα τείχη, είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να πολιορκήσουν την πόλη και να την καταλάβουν με σύμμαχο τον χρόνο και όχι με μάχη. Επειδή όμως ήταν δύσκολο να συγκρατήσει τους Αθηναίους, που δυσανασχετούσαν για τη χρονοτριβή και ζητούσαν πρόθυμα τον πόλεμο, αφού χώρισε τον στρατό σε οκτώ τμήματα, έβαζε κλήρο κάθε μέρα τοποθετώντας σε ένα σακούλι οκτώ κουκιά από τα οποία το ένα ήταν άσπρο. Οποιο τμήμα έπαιρνε το άσπρο κουκί δεν έκανε τίποτα την ημέρα εκείνη, παρά διασκέδαζε, ενώ οι άλλοι πολεμούσαν. Γι’ αυτό λένε πως όσοι είχαν μια μέρα ευχάριστη την έλεγαν άσπρη μέρα από το άσπρο κουκί' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας').

«Ηταν φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Ηταν μια αόριστη παρουσία από θρυλική πραγματικότητα./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Επίκεντρο ηδύτητας./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Τρυφερότητα ανεπανάληπτη. Ακανθοι τυφλές/ Τα πέρατα κοιμούνται σαν τις Ναϊάδες./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα/ Το φως χανόταν αργά. Στο μεταξύ τα γιασεμιά προοιώνιζαν την καταγωγή τους απ’ όλα τα αρώματα./ Ηταν ένα φθινόπωρο στην Ελλάδα».

Το ποίημα 'Ωρα φθινόπωρου' της Jean Aristegueta
(μτφρ. Μάγια Μαρία Ρούσου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (15.11.2012)

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...


Ιστορικά τουλάχιστον, σε όποια δύσκολη κατάσταση κι αν βρέθηκε ο Ελληνας, αυτός την ξεπέρασε! Κι υπήρξαν και στιγμές που με ένα 'όπα' σηκώθηκε κι έφτασε στα ουράνια! Κι αυτό ίδιον της φυλής μας είναι...




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ.Κακατσάκης

Έλα, πάμε...όπα!

Αρκετά θρηνήσαμε. Αρκετά αγανακτήσαμε. Αρκετά το? "πήγαμε", το φορέσαμε το μαύρο της συμφοράς που μας "έλαχε"!
Είναι καιρός μετά από την καταγραφή των λαθών μας, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας!
Το ξέρω ότι κάποιοι θα πουν ότι ο οδυρμός δεν παύει ούτε πρέπει να πάψει, ότι ακόμη θα πρέπει να συνεχίσουμε να φωνάζουμε και να καταγγέλουμε όλα αυτά και αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση! Συμφωνώ μα εν μέρει! Εως του σημείου δηλαδή που αυτό δεν καταντά εμμονή η οποία μας κάνει να αγνοούμε ότι το φως υπάρχει -όπως πάντα υπήρχε- στο βάθος του όποιου τούνελ βρισκόμαστε ως κοινωνία ή ο καθένας προσωπικά ή οικογένειά του ή οι φίλοι του! Θέλω να πω: είναι πλέον καιρός να ανασκουμπωθούμε, να προχωρήσουμε προς τον δρόμο όπου βρίσκεται η έξοδος και τελικά να αρχίσουμε να ξαναονειρευόμαστε μακριά κυρίως από τις αμαρτίες και τα λάθη που κάναμε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια της ψευδοευμάρειας με την οποία τρεφόμασταν! Μιλούμε όλοι μας καθημερινά για τις απαντοχές μας, για τα λάθη των άλλων, για το ποιος θα πρέπει να πληρώσει το σπασμένο μάρμαρο. Θα το επαναλάβω λοιπόν για άλλη μια φορά: «Είναι καιρός να... προχωρήσουμε.» Λίγο - πολύ είναι βέβαιο πως όλοι μας πια τα γνωρίζουμε αυτά που συνέβησαν! Τέλος όμως! Ας βάλουμε το νου μας να δουλέψει, κυρίως ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να ονειρευτούν το άπιαστο και να το ακολουθήσουμε!
«Ο άνθρωπος είναι θεριό»! Τάδε έφη Καζαντζάκης!
Οι παπούδες μας το χουν αποδείξει, η φύτρα μας!
Ο τόπος αυτός κυρίως λόγω των άσχημων και μέσα από τα συντρίμμια του λογίζεται και είναι Μεγάλος. Κι αν κάποια στιγμή -μικρή ή μεγάλη σε διάρκεια- είχε ταγούς κατώτερους των προσδοκιών του λαόυ, κι αυτό ίδιον αυτού του τόπου είναι!
Ομως, ιστορικά τουλάχιστον, σε όποια δύσκολη κατάσταση κι αν βρέθηκε ο Ελληνας, αυτός την ξεπέρασε! Κι υπήρξαν και στιγμές που με ένα 'όπα' σηκώθηκε κι έφτασε στα ουράνια! Κι αυτό ίδιον της φυλής είναι! Καιρός λοιπόν να δούμε στις ρίζες μας, να αφουγκραστούμε τον βόμβο που βρίσκεται στο χώμα ετούτο και να παλέψουμε! Κυρίως να παλέψουμε με όσα μέσα έχει ο καθένας για να στήσουμε από την αρχή το κράτος! Κυρίως αυτό για το οποίο ποτέ μας δεν νοιαστήκαμε, επειδή ποτέ δεν αντιληφθήκαμε πως πληγώνοντάς το, πληγώναμε το μέλλον των παιδιών μας! Είμαστε ικανοί να το συνειδητοποιήσουμε αυτό;
Οι νέες γενιές μας πρέπει να διδαχθούν να είναι πρώτα απ? όλα σωστοί ως πολίτες κι έπειτα όλα τα άλλα! Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει επιτέλους να κερδίσουμε! Αυτό είναι αυτό που χρειαζόμαστε να συνειδητοποιήσουμε και σε αυτόν τον ωραίο τόπο που μας έλαχε να γεννηθούμε! Είναι ένα στοίχημα που δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε επ' ουδενί! Και για το δικό μας μέλλον αλλά και για το μέλλον των επόμενων από εμάς γενεών που θα κατοικήσουν τούτο τον τόπο!
Μεμψιμοιρίες, αγανακτισμοί και... "αχ-βαχ" ας τα εξοστρακίσουμε!
Είναι το πρώτο βήμα για να δούμε καθαρά ένα καλύτερο μέλλον, για μας αλλά και για τα παιδιά μας...

Χανιώτικα νέα (14.11.2012)

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Τα παιδιά δεν θέλουν λεφτά και παιχνίδια! Το μόνο που ζητούν είναι αγάπη, στοργή και φροντίδα. Το μόνο φάρμακο για την ψυχή τους...





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ! Η πρώτη φράση που έρχεται στον νου μου αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το μεγάλο προσόν του οποίου ήταν το άφθαστο χάρισμα του λόγου, σήμερα. Σήμερα, Τρίτη και 13!

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ 1.260.000 αποτελέσματα μου έδωσε το google όταν έγραψα στη μηχανή αναζήτησης από περιέργεια τη φράση 'Τρίτη και 13'. Ακατάλληλη για πολλά πράγματα θεωρεί αυτή τη μέρα το ελληνικό... 'γρουσουζολόγιο'. Ακατάλληλη να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, ακατάλληλη ακόμα και να βγεις απ’ το σπίτι σου για τους... βαριά προληπτικούς. Κανένα πρόβλημα για μένα. Μια μέρα σαν όλες τις άλλες είναι.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που ψηφίστηκε όπως ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ήρθε προχθές και η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή, για να... δέσει το γλυκό. Πολυνομοσχέδιο και προϋπολογισμός! Δεν λένε τίποτα από μόνες τους αυτές οι λέξεις αν δεν ξέρεις τι αντιλαϊκά μέτρα κρύβουν. Καζάνι που βράζει και που δεν ξέρεις, τι θα βγάλει, η Ελλάδα.

ΤΟ ΔΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ και η Τρόικα μάς 'άλλαξαν τα φώτα'/ κι οι κυβερνήτες κάθονται σαν την... βρεγμένη κότα. Από τον Ηλία Σταματάκη η μαντινάδα. Πάντα στον παλμό της επικαιρότητας και οι τρεις μαντιναδολόγοι μας.

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ...  από μαντινάδες. Πάνω από 20 συνολικά είναι στο... ψυγείο των Πεταχτών και περιμένουν να ’ρθει η σειρά των. Ολες καλές πλην όμως για κάποιες απ’ αυτές δεν την βλέπω. Πάντως η πρόταση για να βάζω δυο ή και τρεις την ημέρα απερρίφθη, μετά πολλών επαίνων. Μια μια η μαντινάδα/ για να ’χει νοστιμάδα, η άποψή μου.

ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες στη μαθητική βία και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό (tovima.gr, 12.10.2012). Την ίδια στιγμή, ένα στα δέκα παιδιά έχει αντιμετωπίσει προβλήματα βίας, εντός ή εκτός σχολείου. «Ας το καταλάβουμε, μια και καλή όλοι μας: Τα παιδιά δεν θέλουν λεφτά και παιχνίδια! Το μόνο που ζητούν είναι αγάπη, στοργή και φροντίδα. Το μόνο φάρμακο για την ψυχή τους... Και τη δική μας!»... Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' το σχόλιο (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 25.10.2012)

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΝΙΑΡΗ, ποιήτρια. Ποταμίδα: Σας ευχαριστώ που με συμπεριλάβατε στους αποδέκτες και του τελευταίου σας βιβλίου με τίτλο 'Ανθρωποποίηση... το έγκλημα των καιρών'... που περιλαμβάνει πεζά και ποιητικά κείμενά σας, τα οποία μυρίζουν Ελλάδα. Απ’ την πολύ ομιλητική σύνθεση του εξώφυλλου κρατώ ξεχωριστά τη φράση που είναι γραμμένη στον τοίχο του φτωχόσπιτου 'Σκέψου την Ελλάδα που χάνεται'

ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ Η ΤΡΟΙΑ στα χέρια των Ελλήνων, ο Ευρύπολος πήρε ως λάφυρο μια πανέμορφη λάρνακα μέσα στην οποία υπήρχε το άγαλμα του θεού Διονύσου. Μόλις όμως την άνοιξε και αντίκρισε το άγαλμα, σχεδόν τρελάθηκε κι επειδή για πολύ χρόνο βασανιζόταν από την τρέλα αυτή, πήγε στους Δελφούς και ρώτησε το μαντείο, πώς θα γινόταν καλά. Λένε ότι ο χρησμός που πήρε τον προέτρεπε να κατοικήσει στον τόπο που θα έβλεπε να γίνεται κάποια παράξενη θυσία και να καταθέσει τη λάρνακα εκεί. Η τρικυμία έριξε το σκάφος του κοντά στην Πάτρα. Οταν βγήκε στη στεριά έπεσε πάνω στη γιορτή της Τρικλαρίας Αρτεμης, στην οποία θυσίαζαν μια παρθένο και ένα αγόρι. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν θέλημα θεού να σταματήσει τη θυσία, να τοποθετήσει το άγαλμα του Διονύσου σε ναό που ο ίδιος θα έκτιζε και να μείνει για πάντα εκεί. Οι κάτοικοι τον δέχτηκαν, γιατί θυμήθηκαν τον χρησμό και ο ίδιος θεραπεύτηκε από την αρρώστια του. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

«Αχ Πατρίδα, μάνα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών/ μάνα της επιβίωσης, της ροής της εξέλιξης/ του κόσμου·/ ψυχή και σώμα στρατεύομαι στις επάλξεις ουσίας/ των αξιών.../ εκεί όπου η άνοδος του ανθρώπου δίδει ποθητό φως/ εντός μου».
Από το ποίημα 'Αχ πατρίδα μου' της Στέλλας Κόνιαρη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.11.2013)

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Κι αν πεις για τον μισθό του... ψίχουλα. Μόλις 1250 δολάρια κρατάει για τα έξοδά του, από τα 12.500 που δικαιούται. Το 10% δηλαδή, γιατί το 90% το επιστρέφει στο κράτος για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Κρατάει το 10% του μισθού του



Πολλές αναφορές τελευταία, και στον παραδοσιακό Τύπο (βλ. και 'Χ.Ν.', 25-10-2012) αλλά και κυρίως στο διαδίκτυο, για τον πιο φτωχό και πιο έντιμο πρόεδρο χώρας στον κόσμο, και που δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο, εδώ και δύο χρόνια, της Ουραγουάης Χοσέ Μουχίκα. Ενα παλιό Volkswagen, αξίας μόλις 1945 δολαρίων είναι, λέει, η μόνη πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό του.
Κι αν πεις για τον μισθό του... ψίχουλα. Μόλις 1250 δολάρια κρατάει για τα έξοδά του, από τα 12.500 που δικαιούται. Το 10% δηλαδή, γιατί το 90% το επιστρέφει στο κράτος για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Μπορεί, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 'El Mundo' να τα βγάλει πέρα. Και μπορεί γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουραγουάης, ζουν, όπως επεσήμανε, με πολύ λιγότερα.
Αν έχει λογαριασμό στην Τράπεζα; Οχι βέβαια. Ούτε καταθέσεις μα ούτε και χρέη έχει. Το φτηνό ζακετάκι που φορά, ενώ μιλά, δεν επιβεβαιώνει μόνο τα παραπάνω, αλλά μας οδηγεί και σε παραπέρα σκέψεις. Οτι χαλάει την πιάτσα αυτός ο πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος, μια απ’ αυτές.
Οτι όταν οι ηγέτες δίνουν το παράδειγμα οι λαοί είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, μια δεύτερη.
Κατά πόσο υπηρετούν τον λαό οι δικοί μας πολιτικοί, μια τρίτη...



Η πρωτιά του Μάριου

Να, λοιπόν, μια ακτίδα φωτός, μέσα στη μαύρη μαυρίλα των ημερών που διανύουμε. Μια ακτίδα απ’ τον ήλιο της άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που επιμένει, ενάντια στους κακούς αέρηδες των καιρών και στις ανεμικές των καταστάσεων, να εκπέμπει αρώματα αισιοδοξίας. Της Ελλάδας που ονειρευόμαστε. Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα στο διαδίκτυο (24.gr.blogspot.com/ 2012/10/1.html) ότι ένα ελληνόπουλο, ο μαθητής Β’ Γυμνασίου Μάριος Χατζηδήμου απ’ τα Γιαννιτσά, βγήκε πρώτος στον Διεθνή Διαγωνισμό Εκθεσης που οργάνωσε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ενωση με θέμα 'Γράψτε μια επιστολή σε μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για σας οι Ολυμπιακοί αγώνες. «Αξίζει νομίζω τον κόπο να κάμεις μια εύφημη μνεία για το επίτευγμα αυτού του παιδιού, που μόνο μικρό δεν είναι. Τα που μου έγραψε, στο περίπου, σε μήνυμα που μου έστειλε ο φίλος μου Παναγιώτης Αλεβαντής απ’ τις Βρυξέλλες, στο οποίο και μου υπέδειξε τα σχετικά. Αξίζει και παρααξίζει, Παναγιώτη, γιατί πράγματι μόνο μικρό πράγμα δεν είναι η πρωτιά του Μάριου, αν ληφθεί υπόψη ότι ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες έλαβαν μέρος, μέσω των ταχυδρομείων τους σ’ αυτόν τον διαγωνισμό! Τον διάσημο τενίστα Ρότζερ Φέντερερ επέλεξε ο Μάριος σαν παραλήπτη της ανοικτής επιστολής του, για να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες.
Κι αυτό γιατί ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν εκείνος που ξύπνησε μέσα του την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις. «Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές», του γράφει. Και συνεχίζει: «Το ανέβασμά σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το 'σερβίς', για τη δική μου είσοδο στο άθλημα». Ας δούμε όμως κι ένα απόσπασμα απ’ την έκθεση του Μάριου στο οποίο αναφέρεται στις ολυμπιακές αξίες: 'Ε, λοιπόν, για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για τη συμμετοχή, 'ευ αγωνίζεσθαι', φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες».
«Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος», για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Ποιητή, ο κόσμος του Μάριου, και όχι βέβαια, μόνο του Μάριου. Αυτά,...
Α, και να θυμίσω ότι και μια κοπελιά απ’ τα Χανιά, η Μανωλία Ρουμπεδάκη, ως μαθήτρια του Γυμνασίου Βάμου είχε διακριθεί πριν από λίγα χρόνια στον ίδιο διαγωνισμό.


Χανιώτικα νέα (12.11.2012)

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Καθρέφτης τα γραφτά των παιδιών και για τη δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοί τους στην τάξη!
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
Επίσκεψη στο Δημαρχείο Πλατανιά





Tις εντυπώσεις τους απ’ την επίσκεψη που έκαναν τον προηγούμενο μήνα στο Δημαρχείο του Δήμου τους, του Δήμου Πλατανιά, μας λένε στον σημερινό 'Παιδότοπο' τα παιδιά της Τετάρτης και της Τρίτης τάξης του Δημ. Σχ. Βουκολιών, εκφράζοντας και τα παιδιά της Δεύτερης τάξης που ήταν μαζί τους. Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού των διδακτικών επισκέψεων, που γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς η επίσκεψη αυτή, όπως αναφέρουν σε σχετικό σημείωμα οι δάσκαλοί τους (Ευτυχία Κατάκη της Δ’, Βαρδής Κουριδάκης της Γ’, Ιλιάνα Καμπουρίδου της Β’) και ο διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Γιακουμάκης, ο οποίος επίσης συνόδευε τα παιδιά. Μιλάμε για μια προγραμματισμένη επίσκεψη, που είχε σαν βάση το ό,τι τα παιδιά των τάξεων αυτών διδάσκονται στη Μελέτη του Περιβάλλοντος για τους Δήμους και τη λειτουργία τους, δηλαδή. Μα και για μια επίσκεψη καλά προετοιμασμένη και άρτια οργανωμένη. Καθρέφτης τα γραφτά των παιδιών και για τη δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοί τους στην τάξη! Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους δασκάλους!
Β.Θ.Κ.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 το Δημοτικό Σχολείο Βουκολιών πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Δημαρχείο του Πλατανιά.
Το Δημαρχείο μας φάνηκε υπέροχο. Τα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά που το περιτριγύριζαν το έκαναν να δείχνει μαγικό. Είναι πολύ ωραίο και κομψό. Τα περισσότερα παιδιά δεν είχαμε ξαναεπισκεφτεί τον χώρο και ήμασταν πολύ περίεργα να δούμε τον χώρο.
Στην είσοδο μας περίμενε χαμογελαστός ο αντιδήμαρχος κ. Καλαϊτζάκης, που είναι από τις Βουκολιές και μας έδωσε κάποιες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο Δήμος.
Μετά οι δάσκαλοί μας, μας είπαν να προχωρήσουμε μέσα ήσυχα χωρίς να χαλάσουμε τις σειρές μας. Μπαίνοντας μέσα είδαμε μια τεράστια αίθουσα με μια μεγάλη σειρά σε σχήμα Π από τραπέζια, καρέκλες και μικρόφωνα. Μας εξήγησαν ότι εκεί γίνονται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν πολύ φωτεινό και ωραία διακοσμημένο. Γύρω από αυτή την αίθουσα ήταν πολλά γραφεία και οι υπάλληλοι ήταν μέσα και εργάζονταν.
Μετά ο αντιδήμαρχος μας είπε ότι ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί σήμερα ήταν και ο δήμαρχος εκεί και μας περίμενε. Προχωρήσαμε προς το γραφείο του δημάρχου. Ήταν πανέμορφο. Το φως που έμπαινε από τα μεγάλα παράθυρα έκαναν τον χώρο ακόμα πιο ωραίο. Το μεγάλο γραφείο με τη μαύρη πολυθρόνα και τα θαυμάσια κι εύθραυστα αντικείμενα που υπήρχαν παντού έκαναν τον χώρο φιλόξενο αλλά κι επιβλητικό.
Ο δήμαρχος μας περίμενε όρθιος και χαμογελαστός. Ήταν πολύ φιλικός απέναντί μας και μας είπε οτι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφτηκε τον Δήμο το σχολείο του χωριού του. Ρωτούσε τα παιδιά που ήταν δίπλα του να του πουν τα ονόματά τους και όλων ήξερε τις οικογένειές τους. Μετά μας είπε ένα - ένα όποια παιδιά ήθελαν να του κάνουν ερωτήσεις και αυτός θα απαντούσε σε όλες αρκεί να είχαμε σειρά. Ένας - ένας όπως μας έλεγαν οι δάσκαλοί μας τον ρωτούσαμε διάφορα πράγματα που προηγούμενα είχαμε συζητήσει στις τάξεις μας και θέλαμε την απάντηση του δημάρχου. Τέτοιες ερωτήσεις ήταν:
- Πόσα άτομα προσωπικό απασχολεί ο Δήμος;
- Τι κάνατε για να σας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι και να σας ψηφίσουν;
- Είστε αυστηρός με τους υπαλλήλους σας;
- Είστε ευχαριστημένος από το έργο που έχετε κάνει;
- Θα ξαναδώσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος;
Αυτός μας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Στη συνέχεια μας είπε, ότι επειδή ένοιωθε πολύ χαρούμενος που ήμασταν εκεί, να του εκφράσουμε όποια παράπονα έχουμε. Εμείς του παραπονεθήκαμε για το νερό που όταν βρέχει γίνεται λάσπη και τρέχει από τις βρύσες κι εμείς δεν μπορούμε να πιούμε και διψάμε. Και αυτό κρατάει πολλές μέρες. Επίσης, του είπαμε ότι στο χωριό μας δεν έχουμε έναν χώρο δικό μας για εμάς τα παιδιά να παίζουμε και να κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες εκτός από το Καράτε που υπάρχει. Όλες τις άλλες δραστηριότητες τις κάνουμε ακόμα και ως τα Χανιά και σπαταλάμε πολύ χρόνο και χρήματα. Επίσης του είπαμε για μια παιδική χαρά που υπήρχε κοντά στο σχολείο και έχει σπάσει. Ο δήμαρχος άκουγε προσεκτικά και απαντούσε σε όλα μας τα παράπονα. Χαρήκαμε περισσότερο όταν μας είπε οτι έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό η ανέγερση ενός πολυαθλητικού χώρου κοντά στον χώρο του σχολείου μας. Στο τέλος μας είπε να του ζητήσουμε τι θέλουμε να κάνει για το σχολείο μας και εμείς του ζητήσαμε να μας βάλει τέρματα στο γήπεδο του ποδοσφαίρου και να βάψει τις μπασκέτες και το γήπεδο του μπάσκετ.
Φεύγοντας μας κέρασαν καραμέλες και βγάλαμε μια όμορφη φωτογραφία στο Δημαρχείο απ’ έξω. Όταν επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν αν ο δήμαρχος θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του.
Οι μαθήτριες
Ντουρουντάκη Άρτεμις - Μαρινάκη Θάλεια, Δ’ τάξη
Ντουρουντάκη Κατερίνα - Τσεπέτη Άρτεμις, Γ’ τάξη

Μας άρεσε πολύ. Δεν το φανταζόμουν έτσι. Είχε κι ένα χρυσό δελφίνι και έναν ωραίο κήπο.
Μιχάλης Μαζαράκης Γ’

Είχε πολλούς υπαλλήλους στα γραφεία και όλοι δούλευαν.
Δημοκρατία Κουτουλάκη Γ’

Μας άρεσε που γνωρίσαμε τον δήμαρχο. Δεν μας άρεσε όταν είπε ότι δεν θα φτιάξει κούνιες.
Βαγγέλης Μπιτζανάκης, Νίκος Μιμίνη Δ’

Μας έκανε εντύπωση όλο το κτήριο και η αίθουσα συνεδριάσεων.
Μανόλης Καλαϊτζάκης, Βαγγέλης Μπιτζανάκης, Μιχάλης Μαραγκουδάκης Δ’

Μας υποσχέθηκε γήπεδο με γκαζόν και τέρματα.
Χρύσα Γεωργιακάκη,
Θέμης Ντουντουλάκης Δ’

Μου άρεσε το στολισμένο γραφείο του Δημάρχου.
Κατερίνα Ντουρουντάκη, Γ’

Χάρηκα που μας υποσχέθηκε τέρματα στο γήπεδο.
Λευτέρης Καλαϊτζάκης,
Παύλος Παπαδάκης Δ’

Μου άρεσε όταν είπε ότι θα φτιάξει ένα αθλητικό χώρο.
Αντώνης Ξυπολιτάκης Δ’
Βασίλης Μαμιδάκης Γ’

Μου άρεσε γιατί ήταν πολύ μεγάλο.
Όλγα Μοτάκη Γ’


Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι επιτέλους μίλησα με τον δήμαρχο.
Θάλεια Μαρινάκη, Δ’

Μας έκανε ερωτήσεις και μου άρεσε.
Αιμιλιάνο Μίσκου Γ’

Μου έκαναν εντύπωση τα πολλά μικρόφωνα στον μεγάλο χώρο που συνεδριάζουν.
Γιάννης Γεωργουσάκης, Γ΄
Μας άρεσαν οι πολλές αίθουσες.

Χριστίνα Γεωργιακάκη Γ’, Κατερίνα Γεωργιακάκη Γ’
Με εντυπωσίασε η φιλικότητά του.
Άρτεμις Ντουρουντάκη, Δ’

Μπήκαμε πρώτη φορά και μας άρεσε. Μας εντυπωσίασε ο χώρος.
Άρτεμις Τσεπέτη Γ’, Αναστασία Κυρικίδου Γ’, Αλέξανδρος Καλατζάκης Δ’

Μου έκαναν εντύπωση τα μετάλλια.
Ανδρέας Κοκολάκης Γ’

Χανιώτικα νέα (10.11.2012)

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΒΡΗΚΑΝ και παίζουν! Τα ?χει πάρει στο κρανίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Κάποτε πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, σαν χώρα, μου είπε. Πριν να ?ναι αργά, πολύ αργά, συμπλήρωσε.




ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ που έχουμε πει, τα χρόνια που έχουν περάσει... Τα λόγια και τα χρόνια που μπορεί να είναι χαμένα, όπως λέει ο Μάνος Ελευθερίου στο γνωστό τραγούδι που πρωτοτραγούδησε ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, και το οποίο ακούω ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη, μπορεί όμως να είναι και κερδισμένα. Εξαρτάται από ποια οπτική γωνιά βλέπουμε κάθε στιγμή τα πράγματα...

ΧΑΜΕΝΗ υπόθεση η σωτηρία της Ελλάδας, λένε. Να το ξαναγράψω. Τίποτα δεν χάνεται αν εμείς δεν το αφήσουμε να χαθεί και τίποτα δεν κατακτιέται αν εμείς δεν αγωνιστούμε να το κατακτήσουμε. Οτι χανόμαστε πάντως στις λεπτομέρειες, χανόμαστε...

ΠΡΟΣΕΧΩΣ η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. Είναι νωρίς ακόμα για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. Στο ψυγείο η δόση για την Ελλάδα. Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι (και μη με ρωτήσετε ποια είναι η γάτα και ποιο το ποντίκι) σε εξέλιξη.

ΒΡΗΚΑΝ και παίζουν! Τα ?χει πάρει στο κρανίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Κάποτε πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, σαν χώρα, μου είπε. Πριν να ?ναι αργά, πολύ αργά, συμπλήρωσε.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ την Ελλάδα μας οι βουλευτές να σώσουν/ τα πλούσια τα μηνιάτικα που παίρνουν να μειώσουν. Εντάξει, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση η σωτηρία της πατρίδας, Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Οτι θα πρέπει να δώσουν πρώτοι αυτοί το παράδειγμα, μειώνοντας δραστικά τις αποδοχές τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο.

'ΤΙ ΠΡΟΕΤΙΜΑΣ, ω σοφέ; Να σου δώσω 100 χιλιάδας νέων δραχμών ή να σου εμπνεύσω 100 χιλιάδας νέων ιδεών; Η ακόμη τι προετίμας; Να εσφετερίζεσο εν εκατομμύριον ξένων δραχμών από ένα τραπεζίτην ή εν εκατομμύριον ξένων ιδεών από ένα φιλόσοφον, με την βεβαιότητα, ότι δεν θα σε εννοήση κανείς; Μη λαμβάνης τον κόπον ν? απαντήσης, διότι την απάντησίν σου την μαντεύω'... Από την 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΔΕΥΤΕΡΑ, Τετάρτη, Παρασκευή τα νερά στα χωριά του δήμου Αποκορώνου είναι καθαρά. Μιλά η Συμπολίτευση. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο είναι μολυσμένα. Μιλά η Αντιπολίτευση. Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα;

ΕΦΤΑΣ? ο καιρός, καλέ μου, που πέφτουν οι ελιές/ και τα λιόφυτα θα πιάσουν πάλι οι κοπελιές... Να τ? ακούω τούτο το τραγούδι ξανά και ξανά, έτσι όπως το τραγουδεί ο αξέχαστος Κώστας Μουντάκης και να χάνομαι στο παρελθόν, ρεμβάζοντας. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έφτασε ο καιρός για το λιομάζωμα...

ΟΤΑΝ Ο ΦΕΙΔΙΑΣ είχε τελειώσει το περίφημο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, θέλησε να εξακριβώσει κατά πόσο έμοιαζε με τον βασιλιά των Θεών και κατά πόσο του άρεσε. Προσευχήθηκε λοιπόν στον Θεό και τον παρακάλεσε να του φανερώσει με κάποιο σημάδι αν ήταν αυτό που ήθελε. Πριν καλά - καλά τελειώσει την προσευχή του, έπεσε ένας κεραυνός στο ναό και άνοιξε μια τρύπα στο δάπεδο, πλάι στο άγαλμα. Ο Δίας είχε δείξει την ευαρέσκειά του. Στο σημείο που έπεσε ο κεραυνός τοποθέτησαν μια χάλκινη υδρία' (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

«Περπατάμε και τα λόγια μας κάποτε/ είναι σαν χαλάζι, σαν θύελλα/ σαν ξεροβόρι ή σαν θαλασσινή αύρα./ Μετά είναι δέντρα εκεί στην άκρη των ίδιων δρόμων/ Περνούμε και παίρνουμε τα φρούτα τους/ Κάθε φορά αλλάζουν γεύση, άλλο χρώμα/ Πότε γλυκά, πότε ξινά/ Πότε γλυκόπικρα/ Γι? αυτό πολύτιμα τα λόγια, μαγικά».

Ατιτλο αδημοσίευτο ποίημα του Γρηγόρη Γεωργουδάκη

Χανιώτικα νέα (10.11. 2012)

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Οταν ο Θεός έβρεχε μυαλό, οι πολιτικοί μας (τους οποίους εμείς ψηφίζαμε βεβαίως βεβαίως) κρατούσαν ομπρέλες. 






ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΟΙΕΣ μολυσμένες λέξεις να βοηθήσεις να σωθούν και ποιους ελώδεις τόπους να αποξηράνεις; Η διαχρονική αγωνία του Ποιητή. Του και συνεργάτη της εφημερίδας μας, διακεκριμένου δημοσιογράφου Δημήτρη Κακαβελάκη, συγκεκριμένα. Που επιμένει να μιλά. Και μόνος και μετά πολλών.

'ΞΕΨΥΧΙΣΜΕΝΟ ναι', χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για τα νέα μέτρα, στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα μας. Για 'πύρρειο νίκη' της κυβέρνησης Σαμαρά έκανε λόγο ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αλλη μια τέτοια ψηφοφορία και τέρμα... ο βίος της.

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Πύρρειος νίκη ονομάζεται μεταφορικά το αποτέλεσμα μιας μάχης, κατά την οποία ο νικητής έχει υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες ώστε μελλοντικά να του είναι δύσκολο να συνεχίσει. Απ’ τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου προήλθε ο χαρακτηρισμός, ο οποίος αν και αναδείχθηκε νικητής το 279π.Χ. επί των Ρωμαίων στο Ασκλο της Απουλίας, έχασε πολλούς άνδρες. «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς» είπε σε κάποιον στρατιώτη του που πανηγύριζε. Κλείνω την παρένθεση.

Η ΚΡΙΣΗ που περνούμ’ εδά μυαλό ας μάσε βάλει/ τα ίδια αν θ’ αρχίσουμε τότε θα έρθει κι άλλη. Απ’ τον Ηλία τον Σταματάκη η μαντινάδα - προειδοποίηση. Οταν ο Θεός έβρεχε μυαλό, οι πολιτικοί μας (τους οποίους εμείς ψηφίζαμε βεβαίως βεβαίως) κρατούσαν ομπρέλες. Μια πρώτη απάντηση.

ΚΑΙ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ με τους συν αυτώ, εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Που ’σαι Ανδρέα, να τους δεις!

«ΟΥΔΕΠΟΤΕ να αμβιβάλης ότι η αύριον δεν βραδύνει επί πολύ δια τα έθνη, τα αποφασισμένα να ζήσουν». Από την 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΔΗΜΗΤΡΗ Κακαβελάκη, δημοσιογράφο - ποιητή, Αθήνα: Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις δύο τελευταίες ποιητικές σου συλλογές, 'Γυμνό Σώμα' και 'Εσύ μια μόνο λέξη', εκδ. 'Μανδραγόρας' που με μια ιδιαίτερη θερμή αφιέρωση μου έδωσες. Κι όσο τις διαβάζω, τόσο ανακαλύπτω περισσότερα πεδία αγώνα για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ενάντια στην πλήθουσα αγορά των μεταπρατών όπου διατιμούνται τ’ αδιατίμητα. Δεν είναι που ανεβαίνεις όλο και ψηλότερα τη σκάλα της ποίησης, Δημήτρη! Είναι που παίρνεις και τον αναγνώστη μαζί σου...

«ΔΥΟ καλοντυμένοι οδοκαθαριστές άρχισαν να ξεφωνίζουν, κραδαίνοντας τις σκούπες προς τον ουρανό σαν πολυβόλα, ενώ μια γυμνή κοπέλα, που έμοιαζε πολύ στην Τζιοκόντα, έκανε τζόγκινγκ. Ο Μπετόβεν, σαστισμένος, μπήκε σ’ ένα εστιατόριο της αριστερής όχθης του Σηκουάνα, κάθισε στο πιάνο και, παρακολουθώντας απ’ το παράθυρο την πυρκαγιά, έγραφε και έπαιζε μουσική. Εξω απ’ το εστιατόριο πέρασαν δυο νεκροθάφτες, σπρώχνοντας ένα μικρό αμάξι με τα φέρετρα του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και της Μαρίας Αντουανέτας.
Ο Σαίξπηρ, που είχε έλθει απ’ την Αγγλία για τουριστμό, μπήκε μέσα και στρογγυλοκάθισε κοντά στον Μπετόβεν. Του είπε: «Αν και κουφός παίζεις πολύ καλά». Ο Μπετόβεν άκουσε, χαμογέλασε και συνέχισε να παίζει. Ενας σερβιτόρος με στρατιωτική στολή, ψηλές μπότες και πράσινο μπερέ, έφερε δύο πιάτα με σολομό. Αφησε το ένα στο πιάνο και το άλλο στο τραπέζι. Άρχισαν και οι δυο να τρώγουν». Από τις '50+4 κραυγές' του Λευτέρη Φύτρα, εκδ. 'Στοχαστής'

'Κάθε πρωί μία μόνο λέξη/ Ξυπνά όλους τους βυθούς/ Κι ανάβει άλλους ήλιους/ Να ψήσουν νύχτες άψητες/ Καταμετρώντας τα κενά/ Ανάμεσα από την αίσθηση/ Ως την ψευδαίσθηση./ Που ’ναι ελώδεις τόποι/ Γεμάτοι λέξεις με πλασμώδια/ Που εισβάλλουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια/ Της γλώσσας/ Με τσιμπήματα από θηλυκούς/ Κώνωπες ανωφελείς για να/ Μολύνουν χιλιάδες λέξεις/ Και ποιες από αυτές να βοηθήσεις/ Να σωθούν και ποιους/ Ελώδεις τόπους ν’ αποξηράνεις;»
Το ποίημα 'Ελώδεις τόποι' του Δημήτρη Κακαβελάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (09.11.2012)