Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


 Η γνωστή τοις πάσι νηπιαγωγός - θεατρολόγος και τ. σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Αγγέλα Μάλμου πήρε το πρώτο βραβείο για μυθιστόρημα με θέμα τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε για το 2012 η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (η απονομή στη Στοά του Βιβλίου στις 14.12.2012).
Τιμή για τα Χανιά και για την ευρύτερη δασκαλική οικογένεια



ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία(1)
Δεν είναι η πρώτη ούτε σίγουρα θα είναι η τελευταία φορά, που διακρίνεται, σε πανελλήνιο επίπεδο, τιμώντας την ευρύτερη δασκαλική οικογένεια και τον τόπο μας. Η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις πληροφορήθηκα ότι η και καλή μου φίλη απ’ τα παλιά, γνωστή τοις πάσι νηπιαγωγός - θεατρολόγος και τ. σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Αγγέλα Μάλμου πήρε το πρώτο βραβείο για μυθιστόρημα με θέμα τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων, στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε για το 2012 η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (η απονομή στη Στοά του Βιβλίου στις 14.12.2012).
Επιτέλους θα εκδοθεί κάποιο απ’ τα έργα της σε βιβλίο κι αυτό θα είναι η αρχή για την έκδοση κι άλλων. Η δεύτερη σκέψη που έκανα με δεδομένο ότι αθλοθέτης του περί ου ο λόγος βραβείου είναι ο εκδοτικός οίκος 'Κέδρος'. Ομόφωνη ήταν η απόφαση της κριτικής επιτροπής (Αγγελική Βαρελλά, Αναστασία Ευσταθίου, Λένα Μερίκα, Βασιλική Νίκα, Θάλεια Τριανταφύλλου) για την απονομή του βραβείου στην Αγγέλα. «Βιβλίο που αποτελεί επίτευγμα για την ανάπλαση της παλαιολιθικής περιόδου», σημειώνει για το 'Ιγμ, η Αρ-Ζραν-Ντου' (αυτός είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος) η κριτική επιτροπή. Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Καταφέρνει να συνθέσει την καθημερινότητα των ανθρώπων της μακρινής εκείνης εποχής με τα καταλύματα, τα όπλα, τα ρούχα, τα ήθη και έθιμα, την κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον αξιοδιάβαστο, πειστικό μυθιστόρημα, όπου οι πληροφορίες ενσωματώνονται στην αφήγηση υπηρετώντας την πλοκή».
Πιστεύω ότι οι εκδόσεις 'Κέδρος' θα δώσουν πολύ σύντομα, προχωρώντας στην έκδοση, τη χαρά στα παιδιά όλων των ηλικιών να γνωρίσουν, 65.000 χρόνια μετά την 'ύπαρξή' της, την Ιγμ για να τους θυμίσει «ότι με τη σύνεση, τη σεμνότητα, τον αλτρουισμό και τη φαντασία, η φυλή της που οδηγείτο στο χείλος του γκρεμού, βρήκε τον δρόμο της ελπίδας».
«Αστέρι φωτεινό κι ελπιδοφόρο», όπως έγραψε στο Διαδίκτυο η τ. σχ. σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ευθυμία Σερλέτη, η ηρωίδα της Αγγέλας Μάλμου τελικά. Και στις δύσκολες καταστάσεις των προϊστορικών χρόνων που η ίδια 'έζησε', αλλά και των σημερινών...

Ούτε η πρώτη φορά ούτε η τελευταία(2)
Αλλες τρεις φορές είχε πανελλήνιες διακρίσεις η Αγγέλα Μάλμου. Ας τις δούμε κατά σειρά με βάση τα στοιχεία που έχει στο αρχείο της φίλη νηπιαγωγός: α) Αθήνα, 2 Απριλίου 2005. Επαινος σε εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Απονέμεται στην Αγγέλα Μάλμου για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και τις αποτελεσματικές δραστηριότητές της ως προς την προώθηση της Παιδικής Λογοτεχνίας». Η διάκριση αυτή της απενεμήθη από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, κυρίως για τα δεκάδες θεατρικά κείμενα τα οποία τις περισσότερες φορές ήταν διασκευές από έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και τα οποία έγραψε για να παρακινήσει τα παιδιά να εμπλακούν βιωματικά με τα κείμενα, μέσω της θεατρικής έκφρασης.
β) Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2005. Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά απονέμει το βραβείο στην κατηγορία του θεατρικού κειμένου, στην Αγγέλα, για το έργο της 'Κρητών θυσία'. Η κριτική επιτροπή σημειώνει: «Θεατρικό κείμενο με σκηνική οικονομία και ατμόσφαιρα που μνημονεύει έντεχνα ένα ιστορικό γεγονός, καλά δομημένο, χωρίς σχολαστικότητες και πατριδολατρικές εξάρσεις. Εχει άριστο στίχο μιας γνήσιας, κατανοητής, κρητικής ντοπιολαλιάς και μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό». Το έργο αναφέρεται στους Κρητικούς ήρωες, τους τελευταίους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας.
γ) Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2006. Η Αγγέλα βραβεύεται για δεύτερη φορά για το θεατρικό της έργο 'Λυγερή'. Η κριτική επιτροπή σημειώνει: «Πατώντας στις σταθερές του Κρητικού Θεάτρου (μονόλογος, εισαγωγή, ιντερμέδιο, αγώνας υπέρ βωμών και εστιών, πλατωνικό ειδύλλιο) δοσμένο με σκηνική οικονομία και μέτρο, το θεατρικό αυτό έργο κέρδισε την επιτροπή. Μια καλή απόδειξη του πώς μπορεί ένα 'παλαιό' θέμα, όταν το χειριστούν καλά, να μην είναι παλαιομοδίτικο, ξεπερασμένο κ.λπ., αλλά αντιθέτως ν’ αναδύονται οι στόχοι και η ομορφιά του». Το έργο είναι ένα παραμύθι το οποίο η Αγγέλα το εμπνεύστηκε από τη δημοτική ποίηση και μάλιστα από τα τραγούδια του Ακριτικού κύκλου.
Πάντα άξια και καλή συνέχεια, Αγγέλα!

Η Αγγέλα Μάλμου είναι νηπιαγωγός, σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία με κατεύθυνση τη Θεατρολογία, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και έχει master στην Παιδική Λογοτεχνία. Το γράψιμο και η ζωγραφική είναι οι μεγάλες της αγάπες. Εχει εικονογραφήσει βιβλία κι έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής. Εργάστηκε στο Δημόσιο ως νηπιαγωγός. Ηταν για εννιά χρόνια σχολική σύμβουλος της Προσχολικής Εκπαίδευσης στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Παρ’ όλα τα βραβεία δεν έχει εκδοθεί ακόμα κανένα βιβλίο της και δεν θεωρεί τον εαυτό της συγγραφέα.

Χανιώτικα νέα (14.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου