Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΗΜΕΡΟ ΕΙΝΑΙ τω Φωτώ π’ αγιάζουνε οι παπάδες/ και μες στα σπίτια μπαίνουνε και λεν τον Ιορδάνη... Οσο βγαίνουν τα παιδιά στους δρόμους και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πούνε τα κάλαντ(ρ)α μην μας τρομάζει η όποια κρίση. Μια κουβέντα είναι αυτή θα μου πείτε. Συμφωνώ. Οχι πάντως μια κουβέντα ξεκρέμαστη.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΗΜΕΡΟ ΕΙΝΑΙ τω Φωτώ π’ αγιάζουνε οι παπάδες/ και μες στα σπίτια μπαίνουνε και λεν τον Ιορδάνη... Οσο βγαίνουν τα παιδιά στους δρόμους και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πούνε τα κάλαντ(ρ)α μην μας τρομάζει η όποια κρίση. Μια κουβέντα είναι αυτή θα μου πείτε. Συμφωνώ. Οχι πάντως μια κουβέντα ξεκρέμαστη.

ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ γλεντούν, εις βάρος μας γελούνε/ μετά τα Θεοφάνια θα εξαφανιστούνε. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία τη Θεοδωρογλάκη. Με αφορμή αυτά που έγραψα προχθές για τα ζαβολιάρικα, πλην όμως, αγαθά όντα, που έρχονται κάθε χρόνο για... διακοπές το Δωδεκαήμερο στη γη. Τι καλά, όπως έγραψα και προχθές, να εξαφανίζονταν και οι άλλοι καλικαντζαραίοι, Νεκταρία!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ παίζει. Το μακρύ του ο ένας, το κοντό του ο άλλος. Ο καθένας στον κόσμο του. Λίγες, πολύ λίγες και σιγανές οι σοβαρές φωνές. Για τον δημόσιο διάλογο έτσι όπως γίνεται (;) στα τηλεοπτικά παράθυρα και όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα κουβεντιάζαμε χθες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΑΠΕΤΑΞΩ ΤΩ ΣΑΤΑΝΑ (της λιτότητας) και πάσι τοις διαβόλοις αυτού; Δεν χρειάστηκε να θέσει κάποιος το ερώτημα αυτό στον επικεφαλής οικονομολόγο του Δ.Ν.Τ. Ολιβιέ Μπλανσάρ. Από μόνος του είπε το 'απεταξάμην' σε έκθεση που δημοσιεύθηκε. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι;

Η ΛΙΣΤΑ. Πάμε παρακάτω. Η λίστα Λαγκάρντ. Πάμε παρακάτω. Η λίστα των καταθετών στην ελβετική τράπεζα. Πάμε παρακάτω. Η λίστα των πολιτικών που αλλοίωσαν τη λίστα των καταθετών. Εδώ είμαστε. Κολλήσαμε στη λάσπη.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ο βιολογικός Γεωργιούπολης είτε έτσι είτε αλλιώς, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Το πιστεύουμε ότι το πιστεύει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ’ναι σε εγρήγορση ο Γρηγόρης (ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης). Μόνο η γινωμένη δουλειά δεν φοβάται την αγίνωτη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΩ! Χρόνια πολλά και καλά σ’ όλους κι όλες, όσες και όσοι γιορτάζουν τις δύο επόμενες μέρες. Στους λίγους Φώτηδες, Θεοχάρηδες, Θεοφάνηδες και στις λίγες Φωτεινές, Ουρανίες κ.λπ. που γιορτάζουν αύριο, όπως και στους πάμπολλους Ιωάννηδες και Ιωάννες που γιορτάζουν μεθαύριο. Ενας απ’ τους... βασικούς προστάτες των ανθοπωλών, ο Αγιος Ιωάννης!

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΒΛΑΧΑΚΗ: ηθοποιό, ποιήτρια, συγγραφέα: Κείμενα ευαίσθητης ουσίας, αλλά και ουσιαστικής ευαισθησίας, τα διηγήματά σου που κυκλοφορήθηκαν σε βιβλίο απ’ τις εκδόσεις 'Μετρονόμος' με τίτλο 'Η τελευταία εργάσιμη'. 'Λάβετε φάγετε την αδυναμία μου'. Αυτός ο στίχος, από ένα ποίημα μου ’ρθε στον νου κατ’ αρχήν διαβάζοντάς τα. Αμέσως μετά, όμως, ένας άλλος: 'Πίετε από της δυνάμεώς μου πάντες!'. Σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες τη χαρά της μετάληψης, Μαρινέλλα.

'ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ άκουγε πως σκύβουν τα δέντρα και προσκυνούνε τη γη, αλλά δεν το πίστευε. Είπε, εγώ, μωρέ, θα ξαγρυπνήσω να δω. Τα μεσάνυχτα, την ώρα που ανοίγουν οι ουρανοί, θωρεί τα δεντρά να σκύβουν όλα μαζί. Πιάνει κι αυτή ένα σκοινί και δένει τσι κορφές δύο δέντρων που πρόλαβε και τις άφηκε δεμένες μέχρι την άλλη μέρα. Οταν ξύπνησαν το πρωί οι χωριανοί έμαθαν τα όσα έγιναν τη νύχτα, είδανε τσι κορφές δεμένες και επομείνανε με το στόμα ανοιχτό. Ηξεραν πως ήταν γριά κι ανήμπορη και δεν μπορούσε ούτε να ανεβεί στα δέντρα ούτε είχε τη δύναμη μια γυναίκα να λυγίσει τσι κορφές. Από τότε όλοι το λένε. Λένε πως σκύβουν τα δέντρα και προσκυνούν τη γη τα μεσάνυχτα πριν ξημερώσει τα Φώτα'. Από το βιβλίο του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη 'Από τη Γέννα του Χριστού ως την Ανάστασή Του'.

'Χριστός απηλοήθηκε, λέει στον Ιωάννη:/ - Ε, Ιωάννη Πρόδρομε, έλα να με βαφτίσεις,/ με την αγία χέρα σου να με χειροτονήσεις./ -Πώς να τολμήσω σήμερο και πώς ν’ αποφασίσω/ και πώς να πιάσω το Χριστό για να τονέ βαφτίσω!/ Τρίχα καμήλας φόρεσε και ζώνη δερματίνη,/ τον Κύριο παρακαλεί, την κεφαλή του κλίνει./ Η θάλασσα είδε κι έφυγε, ο Ιορδάνης φρίσσει,/ την κεφαλή σαν ήσκυψε για να τονε βαφτίσει'. Από τα 'Φωτοκάλαντα' Βιάννου (Στιβακτάκη). Πηγή: Νίκου Ψιλάκη, 'Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα 05.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου