Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ πληρώνουν την κρίση περισσότερο είναι οι νέοι. Ολοένα και μεγαλύτερος ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τα νεαρά άτομα στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Από διαπιστώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκίζει...



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ μας, άλλωστε, εκείνοι που επιμελούνται τας προσωπικάς των υποθέσεις δεν αμελούν διά τούτο τας δημοσίας, και μολονότι άλλοι μεν είναι απησχολημένοι εις τούτο, άλλοι δε εις εκείνο το επιτήδευμα, όλοι εννοούν επαρκώς τα πολιτικά πράγματα. Διότι μόνοι ημείς εκείνον που δεν μετέχει εις αυτά θεωρούμεν όχι φιλήσυχον, αλλ? άχρηστον πολίτην'. Θουκυδίδου Περικλέους 'Επιτάφιος', μετάφραση Ελ. Βενιζέλου.

ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ όχι φιλήσυχο, θεωρούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τον πολίτη ο οποίος δεν μετείχε στα κοινά. Οι σύγχρονοι Ελληνες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ιδιωτεύουν και περιορίζονται να αγανακτούν και να καταριώνται. Χαρακτηριστική είναι η μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης τις προάλλες. 'Αυτοί που μας εφέρανε σε τούτονε το χάλι/ κατάρα να ?χουν του Θεού και από μας μεγάλη'.

Η ΛΙΣΤΑ. Ο ληστής. Η λίστα του ληστή. Ο ληστής της λίστας. Οι λίστες. Οι ληστές. Οι λίστες των ληστών. Οι ληστές των λιστών. Παίζοντας με τις λέξεις όλο και κάτι βγαίνει.

'ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ του ψύχους έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες φιλοξενίας αστέγων και παράλληλα κάνουμε προσπάθειες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε υπνωτήριο', είπε, μεταξύ των άλλων, η αντιδήμαρχος Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη. Μπράβο στον Δήμο για τις ενέργειες που κάνει. Ομως μ? αυτό η κατάσταση δεν θ? αλλάξει, για να παραφράσω ελάχιστα έναν στίχο του Μπρεχτ.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ πληρώνουν την κρίση περισσότερο είναι οι νέοι. Ολοένα και μεγαλύτερος ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τα νεαρά άτομα στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Από διαπιστώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκίζει...

ΚΑΙ ΚΑΛΑ, κανένα πρόβλημα να είναι κομμουνιστές οι Ιταλοί δικαστές. Δεν χάλασε δα κι ο κόσμος. Να ?ναι όμως, άκουσον, άκουσον και φεμινιστές; Πάει χάλασε ο κόσμος! Εδωσε πάλι το δικό του 'σόου' ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την απόφαση των δικαστών που επιδίκασαν διατροφή 200.000 ευρώ την ημέρα στην πρώην σύζυγό του Βερόνικα Λάριο. Ακου 200.000 ευρώ την ημέρα!

ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ για μια μέρα ετούτη, διακόσια ευρώ για έναν μήνα η άλλη. Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης.

'Η ΗΘΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΣ, αφ? ης εκπηγάζει το μεγαλείον, είναι το ένθεον εδρεύον εν τη ψυχή και ουχί εν τω χρηματοκιβωτίω, και απολύτως ανεξάρτητον των μέσων, άτινα ο εξωτερικός κόσμος διαθέτει προς την ανάπτυξιν και την δράσιν του'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ θα βγούμε πρωταθλητές, δεν θα πιανόμαστε. Μαύρο χιούμορ από τον φ(θ)ατικό ΑΕΚτζή γείτονά μου. Δεν τον γλυτώνουμε εφέτος τον υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία, μου είχε πει πρώτα. Απογοητεύτηκε και από το ό,τι οι Κινέζοι για τους οποίους έγραψα τις προάλλες έκαναν τελικά τους... Κινέζους.

Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ, αφού νίκησε τους Σπαρτιάτες και σκότωσε τον τύραννό τους Μαχανίδα (207 π.Χ.), πήγε στη γιορτή των Νεμέων, όπου διεξαγόταν αγώνας κιθαρωδών. Οταν ο φημισμένος κιθαρωδός Πυλάδης από τη Μεγαλόπολη έψαλε το τραγούδι του Τιμόθεου από τη Μίλητο, που άρχιζε με τα λόγια: 'Συ μου φέρνεις στην Ελλάδα το δοξασμένο και μεγάλο στολίδι της λευτεριάς...' όλοι οι ακροατές έστρεψαν τα μάτια τους προς τον Φιλοποίμενα και άρχισαν να τον χειροκροτούν με πάθος. Κάτι ανάλογο είχε γίνει παλιότερα και με τον Θεμιστοκλή, όταν, μετά τον θρίαμβο της Σαλαμίνας, είχε μπει στο στάδιο της Ολυμπίας. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλας).

'Και καθώς είμαστε μαντρωμένοι/ ως πρόβατα επί σφαγήν -αγναντεύουμε πέρα.../ Μικρά παραθύρια/ καθόλου ορίζοντας/ -Επιπέσαμε επί του τοπίου- Μερικά τα μαντεύομε/ Κορυφές δένδρων/ Λατομεία/ Αλεξικέραυνα/ Πάντως είναι καλά εδώ/ Συνηθίσαμε την απέξω οχλαγωγία./ -Ηρθαν κάποιοι ξένοι στον τόπο μας-/ Κι αυτοί διαμαρτύρονται/ Τέτοιο θράσος!/ Κάπου, κάπου ψευτοκλαίμε/ Αναλογιζόμενοι την απατηλή/ συσκευασία των απαραιτήτων...'.
Το ποίημα 'Παραλλαγές Β' της Στέλλας Αρκάδη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com).

Χανιώτικα νέα (10.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου