Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 4


Το 'Οταν γίνεις ποίημα' πήρε τον δρόμο του. Η συλλογή  θα διαβαστεί, θα επαινεθεί, θα τη χαρούν οι αναγνώστες της, γιατί τ? αξίζει ...
Σταμ. Α. Αποστολάκης


ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 4
Γράφει ο Σταμ. Α. Αποστολάκης

Και πάμε τώρα στους μαγικούς χώρους της Ποίησης: Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες η τρίτη ποιητική συλλογή του αγαπητού απ? τα παλιά συναδέλφου και φίλου δόκιμου ποιητή και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη με τον τίτλο:
'Οταν γίνεις ποίημα'.
Εκδοση Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης - Χανιά 2013.
Διαβάσαμε ένα -  ένα τα 57 ποιήματα της νέας συλλογής σου Βαγγέλη και μαζί τις χρησιμότατες σημειώσεις σου (σ. 75 - 76).
Μ? επηρέασαν τόσο θετικά οι θαυμάσιες παρουσιάσεις της συλλογής σου, από τον φωτισμένο επιστήμονα, άνθρωπο και λογοτέχνη, χαρισματικό πρύτανη του Πολυτεχνείου μας κ. Φίλη καθώς και οι πριν απ? αυτόν εκλεκτοί συνεργάτες της εφημερίδας, όπως η κα Νανώ Κουτσάκη - Σπανουδάκη κ.ά., που ό,τι και να ξεκινώ να γράψω το βρίσκω στο ξαναδιάβασμά του λειψό και ειπωμένο...
Δεν σ? επαινώ από σκοπιμότητα, δεν έχω εξάλλου λόγο, όμως σε καμαρώνω και σε θαυμάζω - όπως σε θαύμαζα και τα ?γραφα πάντα. Εδώ, απ? όταν γνωριστήκαμε κι ας έχουν περάσει σαράντα - και χρόνοι!...
Μα, στα τρυφερά ερωτικά σου σταθώ, μα, στις ιερές μνήμες των γονιών και του σπιθιού σας, νοσταλγικά βρω τα παράλληλα, μα, στα σχολικά, διδασκαλικά σου βιώματα εντρυφήσω, όπου και να καταλαγιάσω, η γνώριμή μου σκέψη σου, με καθηλώνει με ?κείνα σου τα βιώματα τ? ανεξίτηλα: ('Παραμονή Βαγγελίστρας' σ. 26 - 27) ή η συγκλονιστική 'φωτογραφία' (σ. 35) καθώς και πολλά άλλα ανάλογα. Κι ύστερα, τα υψίφωνα Κρητικά σου: 'Στον Σπύρο Καγιαλέ' (σ. 49), στην '1η Δεκεμβρίου 1913' (σ. 50), 'Της Κρήτης' (σ. 51) κ.ά., αλλά και τους μια ζωή εθνικού μέλλοντος προβληματισμούς όλων μας, με τ? 'Ακρωτήρι' σου (σ. 53 - 54). Δεν αφήνω απαρατήρητο το 'Ειρηναίου Γαλανάκη πλατεία' (της σ. 55) με την παραπομπή του σ. 76.
Το χαίρομαι και πάλι από καρδιάς κι ας το ?χω χαρεί από πρόπερσι στα 'Χανιώτικα νέα' (α.φ. 13.386/27-6-2011 σ. 3) καθώς και πιο πριν, κάποια χρόνια, καλλιγραφημένο και κορνιζομένο σε πλακέτα (0,35Χ0,30) τοποθετημένη αμέσως μετά την κεντρική είσοδο του μουσειακού χώρου 'Προβολής του Εργου του Πολυσέβαστου Παππού της Εκκλησίας Κρήτης, του Ειρηναίου μας', στην Ιερή Μητρόπολη Κισάμου - Σελίνου (Καστέλι) κι είναι, προπάντων εκεί η θέση του!
Βαγγέλη μας αγαπητέ, μη δηλώνεις επιφυλακτικός -πίσω στο εσω-εξώφυλλο- για τίποτε! Το 'Οταν γίνεις ποίημα' πήρε τον δρόμο του. Η συλλογή σου θα διαβαστεί, θα επαινεθεί, θα τη χαρούν οι αναγνώστες της, γιατί τ? αξίζει και να το κατέχεις μόνο: Καλή συνέχεια!
Κι όσο για τον Φορέα έκδοσής της είσαι τυχερός. Γιατί η ζωντάνια, η μεθοδικότητα και η απαιτούμενη προβολή της είναι δεδομένα γιατί είναι οι στόχοι της 'Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης'.
Εξάλλου η καλλιτεχνική και τυπογραφική εμφάνιση της συλλογής σου είναι αψεγάδιαστα. Εχουν προσεχτεί αγαπητικά, σελίδα τη σελίδα κι ο επιμελητής των φρόντισε τα πάντα θαυμάσια. Ολα καλά!

Χανιώτικα νέα (22.02.2013)
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου