Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας το οτιδήποτε φτάνει να βρούμε τον «έντιμο» τρόπο.


Επιμέλεια:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
Kakatsakis@sch. gr


Ολοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί

Kαλοί μου φίλοι!
Οσο πιο μικρό είναι το ανάστημα του μαθητή, τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το ανάστημα του δασκάλου. Αυτή η φράση, που την έχω χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές, μου ?ρθε στον νου, όταν είδα σε ηλεκτρονική μορφή την εργασία με τίτλο «Ολοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί», που μου έστειλε (να ?ναι καλά) η προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων Μαρία Σκορδύλη και η οποία έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας. Κοντά σ? αυτήν και η ρήση του Μπρούνερ που λέει ότι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας το οτιδήποτε φτάνει να βρούμε τον «έντιμο» τρόπο. Μπορούμε να τους μιλήσουμε, παραδείγματος χάρη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη δημοκρατία, για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ισότητα ευκαιριών, για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπως έκαναν οι νηπιαγωγοί του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων. Μ? όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις! Δείγματα απ? αυτά τα «γράμματα» (δεν χωρεί, δυστυχώς, όλο το υλικό που μου στάλθηκε) φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο».
Πάντα άξιες Μαρία, Ευαγγελία και Ελένη!
Σας χαιρετώ όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


«Ανθρώπινα Δικαιώματα - Δημοκρατία, Κοινωνικός Αποκλεισμός, Ισότητα ευκαιριών»


Ανταποκρινόμενο, ως Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, στις ανάγκες εποχής για την καταπολέμηση της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για την προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων που υπάρχουν στην κοινωνία μας και τα σχολεία, αλλά και για την ανάγκη κατανόησης ότι η διαφορετικότητα εμπλουτίζει τη ζωή μας και ενισχύει τον πολιτισμό μας, κατά τη σχολική χρονιά 2011 - 12 στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων αναπτύχθηκε η θεματική προσέγγιση «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί» του προγράμματος Αγωγής Ενεργού Πολίτη, «Ανθρώπινα Δικαιώματα - Δημοκρατία, Κοινωνικός Αποκλεισμός, Ισότητα ευκαιριών».
Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου, Σκορδύλη Μαρία, Σταμελάκη Ευαγγελία και Βλησίδη Ελένη, ευαισθητοποιημένες για όσα βιώνουμε ως χώρα και αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ενέταξαν το σχολείο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας. Πιο συγκεκριμένα σε πρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα ? Δημοκρατία», με επιμέρους θεματικές:
Προβλήματα Φτώχειας
Αναλφαβητισμού
Δημοκρατικά δικαιώματα
Δικαιώματα του πολίτη
Κοινωνικός αποκλεισμός
Ισότητα ευκαιριών
Ισότητα φύλων
Ρατσισμός
Ξενοφοβία
Με κύριο στόχο πρώτιστα να αποκτήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συνειδητοποιώντας τη μοναδικότητά τους, επιδιώχθηκε να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους με τους άλλους, σεβόμενα τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να ξεπεράσουν φόβους και φοβίες, να ενισχύσουν τους δεσμούς της ομάδας στην τάξη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεργασίας, κατανόησης, αλληλεγγύης και προσφοράς, καλλιεργώντας κι ενισχύοντας την απαιτούμενη ενσυναίσθηση. Με αυτόν τον τρόπο τα νήπια κατάφεραν να εμπλακούν σε δράσεις που τα οδήγησαν στην επεξεργασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Στην κορύφωση του προγράμματος οργανώθηκε εκδήλωση στις 11 του Δεκέμβρη, ημέρα του Παιδιού και παρουσιάστηκαν στους γονείς τους τα δικαιώματά από τα ίδια τα παιδιά συνοδευόμενα από ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών.
Την τελετή υποστήριξε ένα moovie maker film που περιελάμβανε την εικονογράφηση αυτών όπως τα παιδιά εμπνεύστηκαν παίρνοντας αφόρμηση από το βιβλίο «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι», το οποίο έχει αναρτηθεί και στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=EWhcw2WA10w



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
«Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή,
την ελευθερία και την ασφάλεια».



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα».
«Η βασική εκπαίδευση είναι δωρεάν. Ολοι πρέπει να μπορούμε να μάθουμε μία τέχνη ή να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας».



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ
«Τα δικαιώματα ισχύουν για όλους μας,
όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας».



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
«Εάν φοβόμαστε ότι θα μας φερθούν άσχημα στη χώρα μας, έχουμε όλοι το δικαίωμα να φύγουμε για μια άλλη χώρα, όπου θα είμαστε ασφαλείς».



?Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε?
?Και όταν θα ?ρθουν οι καιροί
που θα ?χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλυτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει το όνομά μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει κρυφά στο σπίτι μας, να ενοχλεί εμάς και την οικογένειά μας χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος».
«Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει κακό
ή να μας βασανίσει».



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Οι μεγάλοι έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να κάνουν οικογένεια, εάν το θέλουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου