Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΕΙΘΑΛΕΣ ΠΡΩΙΝΟ,/ θα σε μαζέψω σπυρί - σπυρί/ για να πάρω κουράγιο! Από ένα ποίημα της γνωστής Χανιώτισσας ποιήτριας Ελένης Μαρινάκη, οι στίχοι. Αμέσως μετά το καλημέρα. Εν είδει υπενθύμισης. Σήμερα είναι άλλη μια μέρα, μα και μια άλλη μέρα.

KΑΒΓΑΔΕΣ με το γιασεμί έβαλε πάλι ο κρίνος... Να γράφεις τα 'πεταχτά', ν’ ακούς Ξυλούρη και να ξεσταίνεσαι. Ποιος είπε ότι τον βρήκε στο σημάδι ο Χάρος τον Ψαρονίκο πριν από 33 χρόνια; Ποιος είπε ότι ο 'Αρχάγγελος' της Κρήτης δεν είναι την κάθε στιγμή έτοιμος να τραγουδήσει τους καημούς της Κρήτης και τις αγωνίες της Ρωμιοσύνης;

ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΛΕΒΙΣΕΙ ο Φλεβάρης και το μετανιώνει. Δεν βαριέσαι σου λέει, άφησέ το για αργότερα, έχω ακόμα μέρες να το κάμω. Μα κι αν δεν το κάμω, δεν χάλασε δα και ο κόσμος. Συμπονετικός ο δικός μας; Για να δούμε πού θα το πάει μέχρι να τελειώσει.

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ και τα σκουπίδια. Λιγότερη κατανάλωση - λιγότερα σκουπίδια. Να το πάω παραπέρα από εκεί που το πήγε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας. Καθόλου κατανάλωση, καθόλου σκουπίδια, άρα αχρείαστοι οι Χ.Υ.Τ.Υ. Να ζούμε τρώγοντας... αέρα κοπανιστό.

ΑΝΟΙΓΩ ΑΓΚΥΛΗ. 'Σύμφωνα με τον Απ(ό)λυτο επιστήμονα, οι αναλογίες των αερίων που συνθέτουν τον κοπανιστό αέρα είναι οι εξής: Οζον 99,4%, Οξυγόνο 0,2%,  Χ(ά)ζωτο 0,1%, Αργό 0,1%, Γρήγορο 0,1%, άλλα αέρια 0,1%'. (βλ. frikipaidia.vikia.com). Κλείνω την αγκύλη.

ΚΟΒΟΥΝ από ’δω (απ’ τους μισθωτούς και τις συντάξεις), κόβουν από ’κει (απ’ τις κοινωνικές παροχές), τ’ από δίπλα όμως δεν το πειράζουν. Ιερά χρήματα θεωρούνται οι διπλές και τριπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων.

'ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, μηδέ άλλον πράττοντες, ειμή πως να παρεμποδίζουν και να απογοητεύουν τους δυναμένους να προχωρήσουν [...] Τους ανθρώπους τούτους να τους βδελύττεσαι και να τους πατάσσης· ζητούν να περισώσωσι τα ελεεινά ναυάγιά των, αποπειρώμενοι κατά της ανθρωπότητας ολοκλήρου'. Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΚΑΝΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τις καρδιές, Θε μου, φωλιές γι’ αηδόνια/ να κατοικούν να κελαηδούν να λειώνουνε τα χιόνια. Οταν ο Ηλίας ο Σταματάκης γράφει ποίηση....

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ν’ αρχίσει ο χθεσινός αγώνας Πλατανιά - Αρη στα Περβόλια. Αν νικήσει ο Πλατανιάς, έκανε ένα μεγάλο βήμα για την παραμονή του στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν χάσει, μόνο μια σειρά από θαύματα θα τον κάνει ν’ αποφύγει τ’ αλώνια. Αν έρθει ισόπαλος, μπαίνει στην εντατική, με ελπίδες, ωστόσο, να βγει. Αλήθεια, τι έγινε, βρε παιδιά;

ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΩ ότι χαίρομαι, χαίρομαι πολύ, όταν με σταματούν στον δρόμο γνωστοί και άγνωστοι και μου λένε ότι διαβάζουν τα 'πεταχτά'. Η ανασφάλειά μου, ωστόσο, πάντα παραμένει. Αποδίδω μ’ αυτά που γράφω, έτσι όπως τα γράφω, αυτά που έχω κατά νου να γράψω;

OTAN O ΣΟΛΩΝ ήταν απασχολημένος με τη σύνταξη της νομοθεσίας του, με την οποία πίστευε ότι θα σταματούσε τις αδικίες και την πλεονεξία των συμπολιτών του, ο Ανάχαρσις περιγελούσε την προσπάθειά του. Ελεγε ότι οι νόμοι δε διαφέρουν καθόλου απ’ τον ιστό της αράχνης, γιατί κι εκείνοι συλλαμβάνουν και κρατούν τους αδύνατους, ενώ οι δυνατοί και οι πλούσιοι τους παραβιάζουν και φεύγουν.  (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Μικρά ερωτήματα οι μέρες/ δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν./ Σε καπνούς χάνεσαι του ύπνου/ και τυραννάς τα μεσημέρια./ Οι νύχτες στο πλευρό σου δύσκολες/ αγγίζουν την κοίτη των πραγμάτων./ Βγαίνω ελπίζοντας/ στη σιγή του καιρού./ Φθαρμένο το παλτό μου/ απ’ τους ανέμους./ Τα νέφη σου ξένα στα τοπία./ Σφίγγω στα χέρια μου γραμμές/ και κόβονται οι δρόμοι./ Αειθαλές πρωινό/ θα σε μαζέψω σπυρί - σπυρί/ να γεμίσει η μέρα'.

Aπό την ποιητική συλλογή της Ελένης Μαρινάκη
'Πλανόδιος άνεμος'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (12.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου