Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ


Η ποίηση του Κακατσάκη είναι πλήρης: απλή, συμπυκνωμένη, ειλικρινής. Τιμά τη γλώσσα και τιμά τον κόσμο καθώς αφηγείται μικρές ιστορίες που μπορεί να είναι οι ιστορίες του καθένα από εμάς.
Γιάννης Α. Φίλης

ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
"Οταν γίνεις ποίημα"
Γράφει ο Γιάννης Α. ΦΙλης*


Αυτή είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Κακατσάκη μετά 'Τα άλογα του χρόνου' (1973) και 'ΚΑΖΟΒΑΡ' (1987). Δεν βιάζεται όπως δεν βιάζεται η ωριμότητα. Η ποίηση του Κακατσάκη είναι πλήρης: απλή, συμπυκνωμένη, ειλικρινής. Τιμά τη γλώσσα και τιμά τον κόσμο καθώς αφηγείται μικρές ιστορίες που μπορεί να είναι οι ιστορίες του καθένα από εμάς.
«Μάζεψα όλα όσα ήταν στις γωνίες/ κι αποχώρησα/ χωρίς να κοιτάξω πίσω./ Μέσα σ’ αυτά:/ το κλάμα μιας καλής μαθήτριας,/ όταν δεν ήξερε κάποια φορά ορθογραφία·/ το χαμόγελο ενός πατέρα μεροκαματιάρη,/ όταν έμαθε ότι ο γιος του θα ’ναι σημαιοφόρος».
Τυχεροί εκείνοι που τον είχαν δάσκαλο, συλλογίζομαι, καθώς θυμάμαι κάποιους από τους μέτριους και βίαιους δικούς μου δασκάλους.
Με οικονομία και αγάπη αποδίδει τιμή στους φευγάτους γονείς. Γράφει για τον πατέρα του: «όταν κατάλαβε πώς έφτανε το τέλος του/ μια ήταν η χάρη που μου ζήτησε/ - με ανάσα από φιάλη οξυγόνου./ Να βρω τον τρόπο,/ να τον πάω μέχρι το χωράφι,/για ν’ αποχαιρετήσει τα δέντρα·/τα τελευταία απ’ τα πολλά που φύτεψε».
Και για την επίσης φευγάτη μάνα του: «Κάποτε το τηλέφωνο θ’ απαντήσει,/ θα το ακούσει όπου κι αν βρίσκεται,/ και θα τρέξει να το σηκώσει./ Η ίδια./ Την ξέρω εγώ καλά τη μάνα μου!».
Ο στίχος του Κακατσάκη είναι ευθύς, αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικά φορτισμένος και λιτός. Οποιαδήποτε στολίδια θα μείωναν τη δραματικότητά του. Το γράψιμο είναι αβίαστο και φυσικό, σχεδόν καβαφικό, αλλά παντού θυμίζει το ιδίωμα του ποιητή. Να πώς το περιγράφει ο ίδιος: «Απροετοίμαστος/ στα υπονοούμενα των αποσιωπητικών./ Ανασφαλής/στον ερχομό της παύλας./ Ερωτευμένος/ με το ερωτηματικό./ Το σημείο στίξης μου».
Δεν υπάρχει καλλιτέχνης αντάξιος της τέχνης του αλλά και επιστήμονας αντάξιος της επιστήμης που δεν έχει κυρίως ερωτηματικά. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να απολαμβάνει το θαύμα. Στο ερωτικό ποίημα 'Το γυμνό καλοκαίρι' περιγράφει μια φαντασίωση που ανεβαίνει βαθμιαία σαν κρεσέντο μουσικού κομματιού, καθώς ο παρατηρητής «σπουδάζοντας/ τη γεωγραφία του κορμιού της,/ έτσι όπως έκανε ηλιοθεραπεία/ φαντάστηκε το καλοκαίρι γυμνό». Στο τέλος όμως γενικεύει πέρα από το παροδικό πάθος: «Το τσουλούφι της αθωότητας,/ που ανέμιζε στο καθάριο μέτωπο,/ έκανε, ωστόσο, λόγο/ για μια παντοτινή άνοιξη». Το δράμα λύεται με την αυταπάτη της παντοτινής άνοιξης.
Απήλαυσα έντονα την ποιητική συλλογή 'Όταν γίνεις ποίημα' του Βαγγέλη Κακατσάκη. Ο Βαγγέλης έχει εμπειρίες και ειλικρίνεια και την ικανότητα του ποιητή να ξεδιπλώνει τις εμπειρίες του με τέχνη σε λίγες γραμμές. Η γραφή του δεν παρασύρεται, η λέξη έχει τη μελετημένη θέση της. Κάποιος είχε πει ότι όλη η ποίηση συνοψίζεται σε λίγες λέξεις: θάνατος, απογοήτευση, έρωτας. Ίσως αυτά να είναι κοινά θέματα αλλά η τέχνη στην ποίηση έγκειται στο να δώσει μια νέα σκοπιά, να δώσει στον αναγνώστη μιαν άκρη να πιαστεί. Και αυτό κάνει ο Κακατσάκης με απόλυτη επιτυχία.
Όταν διαβάζω λογοτεχνία σκέπτομαι συχνά πώς θα έγραφα εγώ τα ίδια πράγματα. Διαβάζοντας τον Κακατσάκη, ξεχάστηκα, όχι γιατί δεν θα έγραφα διαφορετικά, αλλά γιατί ο τρόπος του είναι τόσο ευθύς και έντονος που δεν αφήνει χώρο για άλλες σκέψεις. Είναι χαρά να γνωρίζει κανείς έναν ακόμη μάστορα του λόγου.

* Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης
Χανιώτικα νέα (19.02.2013)

Κεντρική Διάθεση - Διανομή
Εκδόσεις Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης
ΤΘ 53  ΤΚ 73135 Χανιά Κρήτης , Τηλ. 28210 74104 , 6974739122
Φαξ.2821036364
info@pe-kritis.gr  
www.pe-kritis.gr
Διανομή-Διάθεση για την Κρήτη
Τσιντάρης Α. & ΣΙΑ ΟΕ "Εκδόσεις Μύστης"
Μεν. Παρλαμά 108, Εσταυρωμένος, 71500 - Ηράκλειο
τηλ.2810344610,2810 226518
φαξ. 2810221908
info@mystis.gr
www.mystis.gr
 Και με αντικαταβολή Σπίτι σας
 Όλες οι εκδόσεις μας φτάνουν σε εσάς μέσω αντικαταβολής.
Για λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου