Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ Ελληνες κάνουν περικοπές στα τρόφιμα, ενώ τέσσερις στους δέκα αγοράζουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Τι χρείαν όμως έχουμε ερευνών για να πειστούμε; Η εικόνα με τα υψωμένα χέρια για λίγα λαχανικά, που έκανε τις προάλλες τον γύρο του κόσμου, τα είπε όλα.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Ή ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάμει. Αυτό μάλιστα, είναι δελτίο καιρού. Ας το έχει στα υπόψη η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ή μήπως το έχει κι εμείς νομίζουμε πως δεν το έχει;

KAΛΑ ΠΑΕΙ στον τόπο μας ακόμα ο χειμώνας. Καλά με την έννοια ότι δεν έχει δείξει το άγριο πρόσωπό του και δεν έχει τρίξει τα δόντια του. Τουλάχιστον ακόμα. Κάτι είναι κι αυτό. Είναι που είναι ενάντιος ο άνεμος, ας είναι τουλάχιστον σύμμαχός μας ο καιρός. Οσες περισσότερες μέρες τόσο καλύτερα.

ΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ Ελληνες κάνουν περικοπές στα τρόφιμα, ενώ τέσσερις στους δέκα αγοράζουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Τι χρείαν όμως έχουμε ερευνών για να πειστούμε; Η εικόνα με τα υψωμένα χέρια για λίγα λαχανικά, που έκανε τις προάλλες τον γύρο του κόσμου, τα είπε όλα.

ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ πεθαίνουνε σήμερα απ’ την πείνα/ ενώ λίστες των πλούσιων υπάρχουν στη βιτρίνα. Μια απ’ τις μαντινάδες που μου έχει στείλει ο Γιάννης Μαλαξιανάκης, που υπογράφει σαν 'Εννιαχωριανός'.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση και όχι για διαγραφή. 'Exει τους λόγους του. Αλλο το 4% κι άλλο το 28%'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', 17/1/2013) το σχόλιο.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτές τις μέρες. Στο ίδιο έργο θεατές. Οι 'πλούσιοι' του Βορρά επιθυμούν όλο και μεγαλύτερο μαχαίρι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. 'Ντρέπομαι για την Ευρώπη, γι’ αυτή τη σχιζοφρενική στάση των χωρών του Βορρά', είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ένας πολιτικός επιστήμονας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Ποια ανάπτυξη; Μην την είδατε, μην την απαντήσατε... την κυρία! Ούτε στις άκρες φαίνεται ούτε στσ’ αναμεσάδες. Ο Μανόλης (ο κάθε Μανόλης) με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια. Ή για να το πούμε κι αλλιώς. Απιαστα πουλιά, χίλια στον παρά.

'ΕΑΝ ΕΧΗΣ εντός σου τον δαίμονα της μεγαλοφυΐας, ουδαμού θα εύρης θέσιν κατάλληλον διά να σταθής κ’ εάν δεν υπάρχη οδός, διά να σε ωθήση, ούτος προς τα εμπρός, δεν θα ησυχάση, πριν σε διαρρήξη'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ο Πλατανιάς τον Αρη μεθαύριο στα Περβόλια, έχει πολλές ελπίδες ότι θα παραμείνει στα σαλόνια της Α’ Εθνικής. Αν χάσει, πάει πέταξε το πουλάκι. Κρίσιμος, όχι όμως στον ίδιο βαθμό, ο αγώνας και για τον Αρη. Ας νικήσει, λοιπόν, ο Πλατανιάς, που έχει και μεγαλύτερη ανάγκη. Απ’ το στόμα μας... και στης Παναγίας το αφτί!

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της εποχής του Περικλή, όπως και οι σημερινοί, έγνεφαν 'όχι' ρίχνοντας το κεφάλι τους προς τα πίσω και σηκώνοντας το πηγούνι κι όχι στρέφοντας το κεφάλι δεξιά και αριστερά. Οταν συναντούσε ο ένας τον άλλο, χαιρετιούνταν σηκώνοντας το δεξί χέρι ψηλά. Οσο για τη χειραψία, τη συνήθιζαν μόνο σε μερικές πράξεις με θρησκευτικό χαρακτήρα και είχε την έννοια μιας επίσημης υπόσχεσης. Το συναίσθημα της χαράς μπορούσε να συνοδεύεται από ένα 'κλακ' των δακτύλων με σηκωμένο το χέρι. Οι Αθηναίοι έφτυναν τον κόρφο τους για να αποφύγουν κάποιο δυσάρεστο οιωνό και σκέπαζαν το πρόσωπό τους, όταν έκλαιγαν ή υπέφεραν. Στις δημόσιες συγκεντρώσεις, όταν το πλήθος συμφωνούσε με τα λόγια του ρήτορα, χειροκροτούσε και φώναζε επιδοκιμαστικά, ενώ, όταν διαφωνούσε, σφύριζε και αποδοκίμαζε κάνοντας πολύ θόρυβο. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Κατάφωτος θερμός κι ο βίος των ανθρώπων/ με τη φωτιά που κλέβω τους χαρίζω/ Βουρλίζεται ο παντοδύναμος/ Πάλι προστάζει - τίποτα μονάχος του/ Ηρθαν με πήρανε τα δουλικά του/ Κράτος και Βία/ με κάρφωσαν στην πιο γυμνή κορφή/ Την πάσα ημέρα/ ορμούσε τ’ όρνιο/ χόρταινε με το συκώτι μου/ Οχι καρδιά μήτε πνευμόνι,/ θα έληγε αμέσως η τυράγνια μου/ Και πλήθαινε το σπλάχνο μου στο αίμα/ κι ακέραιο οι πληγές μου το ανάσταιναν/ να ’χει ξανά τα νύχια του να μπήξει/ ο θεϊκός εκδικητής'.

Aπό το ποίημα 'Προμηθέας' του Παντελή Μπουκάλα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (09.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου