Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΜΕΤΑ την Ελλάδα ξέσπασαν στην Κύπρο. Σιγά που θα την άφηναν. Να άλλο ένα πειραματόζωο, σκέφτηκαν. Να άλλο ένα κασιδιάρικο κεφάλι για να μάθουμε κι άλλα μυστικά της τέχνης του κουρέα.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΚΙ ΟΜΩΣ ακόμα ταξιδεύουν για την Τροία/ [...] χωρίς να πούνε την αλήθεια στους πιθήκους'... Διαχρονικός ο λόγος του Ποιητή. Και βέβαια επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε σήμερα.

ΑΣΗΚΩΤΟ το βάρος της απόφασης των Βρυξελλών για το κούρεμα των καταθέσεων τόσο για την κυπριακή ηγεσία όσο και για την κυπριακή οικονομία. Ασθενικοί οι ώμοι της πρώτης, πήλινα τα πόδια της δεύτερης. Κατά τ’ άλλα ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα. Οχι μόνο για την Κύπρο...

ΜΕΤΑ την Ελλάδα ξέσπασαν στην Κύπρο. Σιγά που θα την άφηναν. Να άλλο ένα πειραματόζωο, σκέφτηκαν. Να άλλο ένα κασιδιάρικο κεφάλι για να μάθουμε κι άλλα μυστικά της τέχνης του κουρέα.

'ΑΚΟΥ χτύπους στα Χανιά, άκου τσοι κι επά κοντά!'. Μ’ αυτήν την παροιμία μου απάντησε ο φίλος μου, ο γερω-δάσκαλος, όταν τον ρώτησα να σχολιάσει το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Το ερώτημα είναι 'τι κάνουμε;', συμπλήρωσε.

'ΤΣ’ ΕΛΛΗΝΕΣ η Σαρακοστή αδιάφορους θ’ αφήσει,/ γιατί με τα μνημόνια έχουνε συνηθίσει'. Καλή η μαντινάδα σαν μαντινάδα Ηλία, αλλά το άλλο που λέει ότι μέχρι να συνηθίσει ο γάιδαρος να μην τρώει ψόφησε, το έχεις ακούσει;

ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του 'Φτωχούλη του Θεού', κατά Νίκο Καζαντζάκη, επέλεξε να πάρει ο νέος πάπας. Οποιος έχει το όνομα δεν έχει υποχρεωτικά και τη χάρη, θα μου πείτε. Σωστά. Η χάρη είναι κάτι που πάντα φανερώνεται στην πορεία...

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ επαίτης με πολυτελές αυτοκίνητο στα Χανιά. Και βέβαια αυτό είναι είδηση. Είδηση είναι όμως και το ότι η κρίση είναι αυτή που γέμισε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης (και της πόλης μας) με ζητιάνους. Για να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας.

ΓΡΑΨΤΟ όπως στο λέω, μου είπε με το που άκουσε το 'εμπρός' μου στο τηλέφωνο κι άρχισε: 'Νιώθω περήφανος που είμαι Χανιώτης. Είναι η πρώτη διαδοχή που γίνεται με όραμα, σχέδιο και υπευθυνότητα. Χαίρομαι γιατί αυτοί που αναλαμβάνουν δεν είναι αναλώσιμοι και εγγυώνται μια δημιουργική συνέχεια'. Προσυπογράφω αυτά που μου είπε, στο περίπου τα λόγια του, ο φίλος απ’ τα παλιά και πάντα ενεργός συμπολίτης μας για την 'αλλαγή' φρουράς, που έγινε το περασμενο Σάββατο στην εφημερίδα μας. Εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο, ότι ο Γιάννης και η Λίλη Γαρεδάκη θα συνεχίσουν να προσφέρουν...

ΑΛΕΞΗ Ζερβάνο, ποιητή Χανιά: Και διά της στήλης χρόνια πολλά και καλά φίλε ποιητή, για την ονομαστική σου γιορτή που ήταν προχθές 17 Μαρτίου. Τον όσιο Αλέξιο, τον άνθρωπο του Θεού, γιόρταζε η εκκλησία μας. Πώς να μη σε θυμηθώ και να μην επιστρέψω για να συναντήσω τον 'πίθηκό σου' να συλλογιέται! Σιδερένιος, Αλέξη!

ΤΟ 414 π.Χ. οι Αθηναίοι εκστράτευσαν εναντίον της Μήλου και διαπραγματεύονταν την παράδοσή της. Κατά τις συνομιλίες έγινε και ο εξής διάλογος. Αθηναίοι: Επιδιώκουμε όχι μόνο το συμφέρον μας, αλλά και τη σωτηρία της δικής σας πόλης, γιατί θέλουμε όχι μόνο να σας εξουσιάζουμε χωρίς κόπο, αλλά και σεις να σωθείτε. Μήλιοι: Και πώς θα είναι το ίδιο συμφέρον για σας να μας εξουσιάζετε και για εμάς να είμαστε δούλοι σας; Αθηναίοι: Γιατί εσείς δε θα πάθετε τα χειρότερα και εμείς θα σας υποτάξουμε χωρίς να σας καταστρέψουμε. Μήλιοι: Ωστε δε δέχεστε να είμαστε ουδέτεροι, αλλά φίλοι σας και όχι εχθροί σας; Αθηναίοι: Οχι, γιατί η έχθρα σας δε μας βλάπτει τόσο όσο η φιλία σας. Γιατί η φιλία σας θα θεωρηθεί αδυναμία μας, ενώ το μίσος σας θα είναι για τους υπηκόους μας απόδειξη της δύναμής μας. (Οι Μήλιοι αντιστάθηκαν, νικήθηκαν και εξοντώθηκαν)'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Είναι καιρός που έχουν σιγήσει οι σειρήνες,/ έχουν χαθεί οι λωτοφάγοι/ και ο καπνός ο αναθρώσκων της Ιθάκης./ Κι όμως ακόμα ταξιδεύουν για την Τροία/ μ’ άλλους θεούς κι άλλη λατρεία,/ μα με τα ίδια τρανά ιδανικά/ για την πατρίδα, λένε, τη θρησκεία, την τιμή,/ οι σταυρωτήδες που ζητούν για όποια Ελένη/ να ρίξουν τις καστρόπορτες της Τροίας/ χωρίς να πούνε την αλήθεια στους πιθήκους/ για τα λάφυρα που βρέθηκαν στο δρόμο'.

Από την ποιητική συλλογή του Αλέξη Ζερβάνου 'Ενας πίθηκος συλλογιέται'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (19.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου