Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΝ ΜΗ ΤΙ άλλο, η Κύπρος δείχνει στην Ελλάδα τον δρόμο της πατριωτικής ευθύνης, μα και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Καιρός ήταν να εισπράξουν κατάμουτρα ένα ηχηρό όχι οι επίδοξοι θύτες των λαών της Ευρώπης

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'Η ΠΡΩΤΗ μέρα τσ’ άνοιξης, τση ποίησης η μέρα/ βγορίζει μοσκομύριστη και λέει καλημέρα./ Ο Ομηρος, ο Σολωμός, Σεφέρης και Ελύτης/ ο καθαείς τση ποίησης και ένας σταλακτίτης,/ Καβάφης και Σικελιανός, η Δημουλά, ο Βρεττάκος/ κι ο Παλαμάς συντρέμουνε για να μην τρώει «ο δράκος»./ Η ποίηση ’ναι άνοιξη τ’ ανθρώπου και τση ζήσης/ μήμπας κι αλλάξει τον ντουνιά κι αλλάξει συνειδήσεις'.

ΤΙ ΚΙ ΑΝ την παραπάνω ρίμα, που πήρε την πρώτη θέση στα σημερινά 'πεταχτά', μου την έστειλε πέρυσι, με κάποια καθυστέρηση, ο ποιητής της, ο φίλος μου ο Κωστής ο Λαγουδιανάκης; Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, πρώτη μέρα της άνοιξης, γιορτάζουμε την ποίηση. Ολους τους ποιητές. Ακόμα και 'τους ποιητές άδοξοι που ’ναι'. Προπάντων αυτούς...

ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν μπορούμε με την ποίηση ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τους ανθρώπους ν’ αλλάξουν για ν’ αγωνιστούν αυτοί στη συνέχεια για την αλλαγή του κόσμου... Ούτως ή άλλως μπορούμε να τους συν-κινήσουμε. Και μόνο αυτό, λίγο δεν είναι.

ΑΝ ΜΗ ΤΙ άλλο, η Κύπρος δείχνει στην Ελλάδα τον δρόμο της πατριωτικής ευθύνης, μα και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Καιρός ήταν να εισπράξουν κατάμουτρα ένα ηχηρό όχι οι επίδοξοι θύτες των λαών της Ευρώπης. Το συμπέρασμα μιας μεγάλης κουβέντας που κάναμε χθες με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

'Η ΜΙΑ ΧΩΡΑ μετά την άλλη, αφού οδηγείται στη χρεοκοπία, «διασώζεται» από τους δανειστές της -λεηλατείται δηλαδή ο δημόσιος και ο ιδιωτικός πλούτος της, εξαθλιώνεται, εξευτελίζεται και μετατρέπεται σε άβουλη αποικία' (www.sofokleous10). Eρήμην των πολιτών και των εκλεγμένων κυβερνήσεών τους. Βρίσκουν και τα κάνουν. Η Κύπρος, που έχει μπει τώρα στο μάτι του κυκλώνα, μας λέει ότι μπορεί και να μην βρίσκουν.

ΕΠΕΣΑΝ όλοι να τον φάνε! Στο αδύναμο κρέας, βλέπετε, κολλούν οι μύγες. Τι κι αν ζήτησε συγγνώμη (έστω και υποκριτικά) για την απαράδεκτη ενέργειά του; Τι κι αν τη χαρακτήρισε ο ίδιος βλακώδη; Τι φαρισαϊσμός αλήθεια! Καμία δήλωση για τον υφυπουργό Αθλητισμού που καταψήφισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής που χτύπησε βουλευτή απ’ όλους αυτούς. Τον 20χρονο Γιώργο Κατίδη βρήκαν να κάνουν σάκο του μποξ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Φουρναράκη, ιστορικό ερευνητή. Χανιά: Σας ευχαριστώ από καρδιάς που με συμπεριλάβατε στους αποδέκτες της 'τραγωδίας εις πράξεις πέντε' της Αντωνούσας Ι. Καμπουροπούλας 'Η Λάμπρω' (εκδ. 'Ερεισμα'), ενός καλαίσθητου βιβλίου, του οποίου είχατε την επιμέλεια και κάνατε την εισαγωγή. Και γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να γνωρίσω 'μια σπουδαία ποιήτρια, η οποία για διάφορους λόγους δεν είχε έρθει μέχρι σήμερα στο φως', 'ένα φωτεινό μετέωρο στην εποχή' της. Είστε άξιος κάθε επαίνου για το πόνημά σας αυτό. Θα τα ξαναπούμε.

'Η ΣΑΠΦΩ έγραψε πολλά ποιήματα, συνολικά 12.000 στίχους περίπου σε εννέα τόμους. Από αυτά σώζονται μόλις 600 στίχοι. Το 1073 μ.Χ. τα ποιήματα της Σαπφώς κάηκαν δημόσια από τις εκκλησιαστικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης. Το 1897 στο Φαγιούμ ανακαλύφθηκαν φέρετρα που είχαν κατασκευαστεί από πεπιεσμένο χαρτί για το οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί παλιά βιβλία. Σε αυτά τα βιβλία υπήρχαν μερικά ποιήματα της Σαπφώς. Ηταν τα μόνα που σώθηκαν'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Αν έζησαν οι Πόε δυστυχισμένοι/ και αν οι Μπωντλαίρ εζήσανε νεκροί,/ η Αθανασία τους είναι χαρισμένη./ Κανένας όμως δεν ανιστορεί/ και το έρεβος εσκέπασε βαρύ/ τους στιχουργούς που ανάξια στιχουργούνε./ Μα εγώ σαν προσφορά κάνω ιερή/ μπαλλάντα στους ποιητές άδοξοι που ’ναι./ Του κόσμου η καταφρόνια τους βαραίνει κι αυτοί περνούνε αλύγιστοι κι ωχροί./ Στην τραγικήν απάτη τους δοσμένοι/ πως κάπου πέρα η Δόξα καρτερεί,/ παρθένα βαθυστόχαστα ιλαρή./ Μα ξέροντας πως όλοι τους ξεχνούνε,/ νοσταλγικά εγώ κλαίω τη θλιβερή/ μπαλλάντα στους ποιητές άδοξοι που ’ναι'.
Από το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη 'Μπαλλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (21.03.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου