Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ τελικά να νικήσει τον καρκίνο ο Ούγκο Τσάβες. Πάλεψε, ωστόσο, μέχρις εσχάτων μαζί του.  Οπως πάλεψε ο δικός μας Διγενής Ακρίτας με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια. 'Ωραίος σαν Ελληνας'! Ταιριάζει και γι? αυτόν ο στίχος που έγραψε για τον Μπολιβάρ ο Νίκος Εγγονόπουλος.


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΕΙ και ο Μάρτης. Τουλάχιστον μέχρι την ώρα (Τετάρτη 10 π.μ.) που αρχίζω να γράφω τα 'πεταχτά'. Στα χνάρια του Δεκέμβρη, του Γενάρη και του Φλεβάρη, των χειμωνιάτικων μηνών δηλαδή, βαδίζει κι αυτός. Ούτε χιόνια ούτε κρύα. Εδώ δεν έκαναν οι άλλοι, που είναι χρεωμένοι γι? αυτά, εγώ θα φανώ κακός; Η βασική σκέψη του.

Ο ΜΑΡΤΗΣ ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε/ και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε... Μέχρι και σήμερα δε δικαιολόγησε ο κυρ Μάρτης τη γνωστή παροιμία.
Μόλις την έβδομη μέρα διανύουμε, θα μου πείτε. Σωστά! πλην όμως του καλού του μήνα απ? τις πρώτες μέρες του φαίνεται.

ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα που είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Κι αν δεν ειπώθηκε, πάει να πει ότι δε θα τον μειώσουν; Μήπως είχε ειπωθεί ότι θα κόψουν τα δώρα στον Δημόσιο Τομέα; Μήπως είχαν προαναγγείλει και ετούτοι που κυβερνούν και οι άλλοι που κυβέρνησαν ότι θα κάμουν τα όσα έκαμαν;

Η ΤΡΟΪΚΑ είναι εδώ κι όμως δεν κουνιέται φύλλο. Βρήκε κι αλωνεύει; Σήμερα, λέει, το 'κρας τεστ' με τον Αντώνη Σαμαρά. Σιγά το πράγμα! Μιλημένα, τιμημένα...

'ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ αγελάδα του Σαβιολή; Είναι το μερί τση πετσιασμένο και τση καρφώνει ο γερο Σαβιολής ένα δαχτύλι νήμα και δεν κουνά. Για να ξυπνήσει μια τη δέρνει με διχάλι, μια τη γηργαλεί με βεργί. Ο δικός μας σηκωμός είναι αυτό το δάρσιμο'. Από το βιβλίο του Νίκου Αγγελή 'Δασκαλογιάννης' το απόσπασμα. Ασχετο;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ τελικά να νικήσει τον καρκίνο ο Ούγκο Τσάβες. Πάλεψε, ωστόσο, μέχρις εσχάτων μαζί του ο ασυμβίβαστος αυτός αγωνιστής που είχε καταφέρει να γίνει εμβληματική φυσιογνωμία, όχι μόνο για τη χώρα του τη Βενεζουέλα, αλλά για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Οπως πάλεψε ο δικός μας Διγενής Ακρίτας με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια. 'Ωραίος σαν Ελληνας'! Ταιριάζει και γι? αυτόν ο στίχος που έγραψε για τον Μπολιβάρ ο Νίκος Εγγονόπουλος.

ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ να ?μουνα στα χείλια σου να λειώνω/ πάνω σε κάθε πίκρα σου τη γλύκα μου ν? απλώνω. Ταμένη την είχε, λέει, τη μαντινάδα του αυτή σε μια κοπελιά ο Ηλίας ο Σταματάκης. Και ως γνωστό, Αγιού μην τάξεις τάξιμο και... κοπελιάς μαντινάδα!

'Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ηθικόν στήριγμα της συνειδήσεώς σου, παρά του οποίου σπανίως ζητείς συγγνώμην διά την χθες, πάντοτε όμως αναθέτεις εις αυτόν την φροντίδα της αύριον. Με την σήμερον, ο Θεός δεν είχε καμμίαν σχέσιν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ η περιοχή του Ναυπλίου είχε πολλά αμπέλια. Δυστυχώς, όμως, δεν πήγαιναν καλά, μέχρι που κάποτε μπήκε σ? αυτά ένα γαϊδούρι και έφαγε πολλά από τα κλαδιά τους. Στην αρχή οι αμπελουργοί θύμωσαν με το γαϊδούρι και το τιμώρησαν. Οταν, όμως, αργότερα, είδαν τα αμπέλια τους να βγάζουν νέα κλαδιά και να γεμίζουν σταφύλια, ενθουσιάστηκαν. Ετσι εντελώς τυχαία, το γαϊδούρι τους έμαθε το κλάδεμα. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Οι ποταμοί Αμαζόνιος και Ορινόκος πηγάζουν από τα μάτια σου./ Τα ψηλά βουνά έχουν τις ρίζες στο στέρνο σου./ Η οροσειρά των Ανδεων είναι η ραχοκοκαλιά σου./ Στην κορφή της κεφαλής σου, παλληκαρά, τρέχουν τ? ανήμερα άτια και τ? άγρια βόδια./ Ο πλούτος της Αργεντινής./ Πάνω στην κοιλιά σου εκτείνονται οι απέραντες φυτείες του καφέ./ Σαν μιλάς φοβεροί σεισμοί ρημάζουνε το παν./ Από τις επιβλητικές ερημιές της Παταγονίας μέχρι τα πολύχρωμα νησιά,/ Ηφαίστεια ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους./ Σειούνται τα χώματα παντού και τρίζουν τα εικονίσματα στην Καστοριά,/ Τη σιωπηλή πόλη κοντά στη λίμνη./ Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Ελληνας'.
Από την ποιητική σύνθεση του Νίκου Εγγονόπουλου 'Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (07.ο3.20130



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου