Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΣTA ΠETAXTA


ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ (τρόπος του λέγειν λευκός) θα 'ναι όμως και ο καπνός που θα βγει απ' τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Θα γεφυρωθούν στο τέλος οι όποιες διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις, αυτό δα έλειπε να μην γεφυρωθούν. Στων αδυνατών τα χέρια... διαπραγματεύσεις δεν χωρούν.



ΣTA ΠETAXTA
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ είναι εδώ! Το ζητούμενο όμως είναι να είμαστε κι εμείς στις Απόκριες. Και το λέω αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν είμαστε όσο καλούμαστε να είμαστε. Αλλού γι' αλλού ο νους μας. Στα χίλια μύρια προβλήματα που μας απασχολούν και που δε μας αφήνουν να... καρναβαλιστούμε. Ας πάει και το παλιάμπελο βρε παιδιά! 'Μια ζωή την έχουμε/ κι αν δεν τη γλεντήσουμε/ τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε'...

ΠΩΣ Ν' ΑΦΕΘΟΥΜΕ στον τρελό ρυθμό της Αποκριάς, όταν συμβαίνουν εντός μας και γύρω μας όλα όσα συμβαίνουν, θα μου πείτε. Σωστό αυτό, αν ξεσυνοριστούμε, ωστόσο, δύσκολα θα βρούμε μέρες για να τις κλέψουμε απ? του Χάρου.

'ΤΣ' ΑΠΟΚΡΙΕΣ κρίση θα ντυθώ που θα στοιχίσει λίγο/ για να σας δώσω και χαρά Δευτέρα που θα φύγω'. Λέει πολλά με τη μαντινάδα του αυτή (την τελευταία που μου έστειλε) ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Οσο τη διαβάζω τόσο ανακαλύπτω και άλλα πράγματα. Οντως πολυεπίπεδη!

'ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΑΙ πολλές φορές την πορεία της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας στο πέρασμα του χρόνου και προβληματίζομαι. Μέσα σε λίγα χρόνια χάθηκε η συνέχεια, αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά των πρώτων αγροτικών Καρναβαλιών και εισχώρησαν στοιχεία ξενόφερτα μετατρέποντάς τα με μεγάλη ευκολία σε αστικού τύπου αφανίζοντας κάθε παραδοσιακό στοιχείο'. Τα που έγραψε, μεταξύ των άλλων, στη σελίδα της στο βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ) η καλή φίλη καθηγήτρια Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Ο προβληματισμός σου είναι και δικός μου, Ειρήνη! Ας προχωρήσουμε, όμως, παρακάτω.

'ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ τιμούν τα πρώτα, λέει ο λαός μας. Η κα Μ. Δαμανάκη όμως το έχει ξεχάσει, αφού ελέω Γεωργίου του Β' (της δυναστείας των Παπανδρέου) παρεπιδημεί στας Ευρώπας'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 28 Φεβρουαρίου 2013), το σχόλιο.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ να βγει λευκός καπνός απ' την παραδοσιακή καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Μπορεί να κάνει μαύρα μάτια να τον δει το συγκεντρωμένο πλήθος, τον βλέπει πάντα ωστόσο. Πάπας ούτως ή άλλως εκλέγεται... Καμία ανησυχία, λοιπόν.

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ (τρόπος του λέγειν λευκός) θα 'ναι όμως και ο καπνός που θα βγει απ' τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Θα γεφυρωθούν στο τέλος οι όποιες διαφορές τους στις διαπραγματεύσεις, αυτό δα έλειπε να μην γεφυρωθούν. Στων αδυνατών τα χέρια... διαπραγματεύσεις δεν χωρούν.

ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ και οι δύο τον υποβιβασμό. Και η ΑΕΚΑΡΑ, η ομαδάρα μας που περνά την πιο δύσκολη περίοδο από τότε που ιδρύθηκε, αλλά και ο Πλατανιάς που... κατέλαβε εξ εφόδου το ένα τρίτο της καρδιάς του (και της δικής μου) ύστερα απ? την άνοδό του στην Α' Εθνική. Δε ζητά δα και τον ουρανό με τ' άστρα, ο γείτονάς μου ο Μήτσος, έτσι δεν είναι;

OI KOΡΙΝΘΙΟΙ τάχθηκαν με το μέρος των Μακεδόνων, όταν αυτοί πολεμούσαν τους Ρωμαίους. Οταν κάποτε ήρθαν στην πόλη τους πρέσβεις των Ρωμαίων, μερικοί απ' τους Κορίνθιους συμπεριφέρθηκαν υβριστικά απέναντί τους, ρίχνοντάς τους ούρα και κόπρανα. Λίγο αργότερα ο στρατηγός των Ρωμαίων Μόμμιος εκστράτευσε εναντίον της Κορίνθου, την υπέταξε και την κατέστρεψε εκ θεμελίων (146 π.Χ.). Το μεγαλύτερο μέρος από τα αφιερώματα που στόλισαν τους ναούς στη Ρώμη προερχόταν από την Κόρινθο. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. Σαββάλας).

'Ενα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φρατζόλα ζεστό/ ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό/ ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι/ έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω/ όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή/ μ' ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε/ κομμάτια γνήσιο ουρανό/ κι όλοι τώρα τρέχαν σ' αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,/ όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό/ Ας μη το κρύβουμε/ διψάμε για ουρανό!'.
Το ποίημα 'Διψάμε για ουρανό' του Μίλτου Σαχτούρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου