Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 16


Ο ποιητής - στοχαστής επιχειρεί μια αναμόχλευση των σημείων και των τεράτων των καιρών μας και δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για μια περισυλλογή, ικανή να φανερώσει το ζητούμενο, το ερωτηματικό!
Δημήτρης Καρτσάκης



ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 16
Γράφει ο Δημήτρης Καρτσάκης

Ευρηματικός ο τίτλος της νέας συλλογής ποιημάτων του αγαπητού δασκάλου Βαγγέλη Κακατσάκη! Η ποιητική συλλογή παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με εκλεκτούς προσκεκλημένους παρουσιαστές, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου που κατέκλυσε την αίθουσα. Ο ποιητής - στοχαστής επιχειρεί μια αναμόχλευση των σημείων και των τεράτων των καιρών μας και δίνει ταυτόχρονα το έναυσμα για μια περισυλλογή, ικανή να φανερώσει το ζητούμενο, το ερωτηματικό! Και λέει ο Βαγγέλης: «Οταν γίνεις ποίημα μικρό ερωτηματικό της τωρινής ανησυχίας, θα πάψω να ’χω συντροφιά την αποψινή αγρύπνια».
Η αγρύπνια, μια ξεχασμένη λέξη που ο ποιητής ξετρυπώνει και της δίνει νόημα και πνοή, βάζοντάς τη να αντιπαλέψει τη λήθη και τον εφησυχασμό! Η επαγρύπνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νίκες μικρές ή μεγάλες στον καθημερινό αγώνα της ζωής! Μνήμες και θύμησες, γονείς, μάνα, πατέρας, μαθητικά και διδασκαλικά χρόνια, χωριό, εκκλησιά, ιστορία, πρόσωπα και καταστάσεις, όλα υφασμένα, ξομπλιαστά και ταιριαστά με το υφάδι του καταλύτη χρόνου και την «ψίχα» του έρωτα, σε μια πανδαισία χρωμάτων και αισθήσεων,  σ’ ένα αργαλειό το πέταλο του οποίου δεν έχει πάψει να χτυπάει! Αυτό το πέταλο σαν προσκλητήριο ζωής μου μοιάζει, αυτό που χτυπούσαν κάποτε οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας και έμειναν στην αιωνιότητα! Στο απόγειο του συλλογισμού του ο ποιητής μαγεύει τον αναγνώστη, του δίνει φτερά, τον στέλνει στα σύννεφα, με τον δικό του τρόπο.
«Ο δικός μου χαρταετός έσπασε το λεπτό σπάγκο που τον είχα δέσει κι έμεινε ελεύθερος. Ετσι έπαψε πια να μου ανήκει. Τώρα τον αγαπώ περισσότερο».
Αγαπητέ Βαγγέλη, γουστάρω που έχω συνάδελφο, δάσκαλο, ποιητή που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα! Εύχομαι να είσαι πάντα γερός για να μας ταρακουνάς και να μας εμπνέεις!
Χανιώτικα νέα (16.04.2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου