Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 17


                        

Επί της ουσίας, ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης είναι ποιητής, με την απόλυτη κυριολεξία της λέξης, γιατί αισθάνεται και συναισθάνεται την ευθύνη του.
Μιχάλης Τρούλης

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 17




ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ...ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ
Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

Γράφει ο Μιχάλης Τρούλης
 
Μια δευτερεύουσα και μια κύρια πρόταση. Η πρώτη αποτελεί τον τίτλο της τρίτης ποιητικής συλλογής του  Xανιώτη ποιητή Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη, ανθρώπου με διεπιστημονικές σπουδές και ακούραστη προσφορά στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην παιδεία, στη δημοσιογραφία, στην ανάδειξη και προβολή της παράδοσης. Αυτές οι ενασχολήσεις του, παράλληλα με την υποδειγματική άσκηση του διδασκαλικού λειτουργήματος για 36 χρόνια, έκαναν ''ποίημα'' τη ζωή του...Κι ό, τι αυτό συνεπάγεται, το βλέπουμε στην πρόσφατη ποιητική συλλογή του, «Όταν γίνεις ποίημα που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης». Αυτή η συλλογή επιβεβαιώνει και την κύρια πρόταση, μπορείς να γίνεις ποιητής ! Ο ποιητής, το ποίημα, η ποίηση, η ποιητική προσιδιάζουν, κυρίως, σε όσες και όσους η ζωή τους έγινε ποίημα. 
Τρεις τουλίπες στο εξώφυλλο, που επαναλαμβάνονται στη σελίδα τίτλου και παίρνουν μια κόκκινη σταγόνα ''αίμα'' από τον επαναλαμβανόμενο κατακόκκινο τίτλο της συλλογής, ένα τριαντάφυλλο ''ένδον'', στην πρώτη ενότητα και ένας φτερωτός λευκός ίππος “εις την οδόν'', στη δεύτερη
ενότητα, με 24+32 ποιήματα, 13 σημειώσεις και ''το σημείο στίξης'' του ποιητή, στο πίσω αφτί, συνθέτουν τη νέα δημιουργία του.
Τα περισσότερα από τα 57 ποιήματα, συνολικά, έχουν γραφεί την τελευταία 25ετία, όμως εκφράζουν ολόκληρη την πορεία του ποιητή, τη σχέση του  του  με τα γράμματα, τις συλλαβές, τις λέξεις, τους γονείς, την οικογένεια, τη φύση, το περιβάλλον, τα παιδιά,  τους ανθρώπους, τα γεγονότα την ιστορία, τη ζωή, τις παραδόσεις..., στοιχεία που δίνουν τη δύναμη στον άνθρωπο, ο οποίος τα βιώνει συναισθηματικά, να τα εκφράσει και ποιητικά, αφού η ποίηση είναι ο κατεξοχήν τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων.
Επί της ουσίας, ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης είναι ποιητής, με την απόλυτη κυριολεξία της λέξης, γιατί αισθάνεται και συναισθάνεται την ευθύνη του.
Είναι ευαίσθητος, ευσυγκίνητος και ρομαντικός, αλλά έχει την ικανότητα αυτές τις εκλεπτύνσεις να τις μετακενώνει και στους αναγνώστες, μάλιστα με εξαιρετικά καταληπτό τρόπο.
Τα ποιήματα της συλλογής διακρίνονται για την πρωτότυπη γλωσσική έκφραση και τους συνδυασμούς των σημασιολογικών τους αποχρώσεων. Γι' αυτό και συγκεντρώνουν τις πιο πολλές από τις αρετές που αποδίδονται στην ποίηση, την αρμονία, την ομορφιά, τη φαντασία, την αλήθεια. Ο,τι δηλαδή συνδημιουργεί το προσωπικό ύφος και την ιδιαίτερη τεχνική στη σύνθεση του ποιητικού έργου.
Ο ποιητής απευθύνεται και μ' αυτόν τον τρόπο έκφρασης τόσο άμεσα και άνετα στους αναγνώστες του..., και είμαι σίγουρος πως θα τους χαρίσει ακόμη μια μοναδική πνευματική απόλαυση. 

*Επίτιμος πρόεδρος ΙΛΕ Ρεθύμνης 
                                                                   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου