Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


TI AΞΙΑ έχει η άνοιξη, αν δεν υπήρχε το φθινόπωρο... Τι αξία θα είχε η μέρα, αν δεν υπήρχε η νύχτα... Τι αξία θα είχε το φως, αν δεν υπήρχε το σκοτάδι... Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας!..

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΝΤΑΧΟΥ παρούσα και τα πάντα πληρούσα η άνοιξη. Το μαρτυρούν οι μαντηλίδες στον κήπο μου που ανεμίζουν τις κίτρινες σημαίες τους. Το φωνάζει ο ήλιος που το παίζει παντοκράτορας στον ουράνιο θόλο. Το επιβεβαιώνουν τα χελιδόνια που σπαθοκόβουν τον αέρα μπροστά απ? το παράθυρό μου... Ωστόσο, δεν δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένος με την άνοιξη. Το να ενδιαφέρεται κανείς για την εναλλαγή των εποχών είναι μια ευτυχέστερη κατάσταση του νου, για να θυμηθώ τον George Santayana.

TI AΞΙΑ έχει η άνοιξη, αν δεν υπήρχε το φθινόπωρο... Τι αξία θα είχε η μέρα, αν δεν υπήρχε η νύχτα... Τι αξία θα είχε το φως, αν δεν υπήρχε το σκοτάδι... Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας!..

ΚΟΥΦΗ αποκαλείται από την Εκκλησία μας η εβδομάδα που διανύουμε, που είναι η έκτη και τελευταία της Μεγάλης Σαρακοστής. Δεν υπάρχουν βλέπετε ψαλμωδίες και Χαιρετισμοί εν αναμονή της Εβδομάδας των Παθών. Χρειάζεται και λίγη ξεκούραση πριν απ? τον κόπο της Μεγάλης Εβδομάδας...

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ της ρατσιστικής βίας στη χώρα μας. 'Εξαιρετικά ανησυχητικά τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην Ελλάδα για το 2012, όπου καταγράφεται κλιμάκωση του φαινομένου', επισημαίνει η Χριστίνα Ντέντε σε ρεπορτάζ της (www.nooz.gr). Η Μανωλάδα έχει πέραση παντού στην Ελλάδα δυστυχώς.

ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 'για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού' βλέπει η Αγκυρα μέσω του 'αντιπροέδρου' του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Β. Κύπρο, Χασάν Γκουνγκόρ, τα της κυπριακής κρίσης. 'Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 11 Απριλίου 2013) το σχόλιο.

'ΝΑ ΓΡΑΦΩ πια βαρέθηκα, λέω να σταματήσω,/φοβάμαι μην κουζουλαθώ κι έτσι θα συνεχίσω'. Πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου κι ύστερα το χούι του! Σιγά που θα σταματήσει να γράφει μαντινάδες ο Ηλίας ο Σταματάκης!

ΟΛΟΙ εκλεκτοί, όλοι κλητοί απόψε στις 7:30 μ.μ. στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, στην Κίσαμο, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο μου 'Τα Γράμματα της Παναγίας', που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Μητρόπολη. Το γεγονός ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου (στα Χανιά θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο 'ΠΕΤΡΑΚΗ') διατίθενται υπέρ του Αννουσάκειου Ιδρύματος δεν σημαίνει ότι κάτι μου οφείλεται. Πάντα οφειλέτη της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου θεωρώ τον εαυτό μου. Πώς να ξεχάσω τα 3 χρόνια που εργάστηκα στο Οικοτροφείο Αρρένων ως παιδαγωγός, επί Ειρηναίου Γαλανάκη.

ΟΤΑΝ o Φιλοποίμην ήταν νεαρός, πήρε μέρος σε μια μάχη εναντίον των Σπαρτιατών. Επειδή έβλεπε ότι οι εχθροί πήγαιναν να τους κυκλώσουν, υπέδειξε στους διοικητές να ξεκινήσουν την επίθεση. Αυτοί δεν τους έδωσαν καμιά σημασία. Τότε χωρίς την έγκρισή τους, χτύπησε με τους συμπατριώτες του αιφνιδιαστικά τους εχθρούς. Τον ακολούθησε και ο αρχηγός του Ιππικού Αλέξανδρος, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νικηθούν και να υποχωρήσουν. Ο βασιλιάς Αντίγονος ο Δώσων, σύμμαχος των Αχαιών, θέλοντας να μάθει τι ακριβώς έγινε, κάλεσε τον Αλέξανδρο και τον ρώτησε γιατί άρχισε τη μάχη πριν να δοθεί το σύνθημα. Οταν αυτός του απάντησε ότι τον παρέσυρε ένας νεαρός από τη Μεγαλόπολη του είπε: 'Ο νεαρός, αν και δεν ήταν αρχηγός, φέρθηκε σαν έμπειρος στρατηγός, ενώ εσύ, αν και αρχηγός, φέρθηκες σαν τον οποιονδήποτε νεαρό'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Απ? όλα τα έργα των ανθρώπων, πιο πολύ/ αγαπώ τα μεταχειρισμένα./ Τις μπακιρένιες χύτρες με τις γούβες και τα φαγωμένα χείλια,/ τα μαχαιροπήρουνα που οι ξύλινες λαβές τους/ έχουν τριφτεί απ? τα πολλά τα χέρια: τέτοιες φόρμες/ μου φαίνονται πιο ευγενικές απ? όλες. Το ίδιο και το πλακόστρωτο/ γύρω στα παλιά τα σπίτια/ που μύρια πόδια το ?χουνε πατήσει και γυαλίσει/ κι ανάμεσα στις πλάκες τους φυτρώνουν τούφες χλόη: αυτά/ είναι μακάρια έργα'. 
Απ? το ποίημα 'Απ? όλα τα έργα' του Μπέρτολτ Μπρεχτ (μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου