Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Αριδαίος! 'Ο δύσμοιρος, καθυστερημένος γιος του Φιλίππου' που 'φοβισμένο τον ανεβάσαν στην εξέδρα,/ του φόρεσαν περίλαμπρη βασιλική φορεσιά/ και περικεφαλαία' και του έβαλαν 'το δαχτυλίδι του Μεγάλου Βασιλιά'. Αριδαίος! 'Τι σημασία έχει αν δεν κατάλαβε ο ίδιος/ πως έγινε βασιλιάς/ και νόμιζε πως τον συλλυπούνται/ για τον αδελφό του ή κάτι τέτοιο;"




ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Ο ποιητής (και όχι μόνο) Αυγερινός Ανδρέου(1)

Τον κατ’ επάγγελμα δικηγόρο, ποιητή και συγγραφέα, πρώην πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και συνιδρυτή της Αθηναϊκής Εταιρείας Πολιτισμού, Αυγερινό Ανδρέου, τον γνώρισα πριν από 4,5 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του διήμερου Συμποσίου Ποίησης και Λογοτεχνίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βεργίνα (απ’ το ομώνυμο Πειραματικό Εργαστήρι, το οποίο τελεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και διεθνούς φήμης σφαιρικού καλλιτέχνη Ευθύμη Βαρλάμη. Μαζί μ’ αυτόν (ήταν τότε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών, με πρόεδρο τη συμπατριώτισσά μας Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα) γνώρισα τότε κι άλλους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, όπως τον Αιγύπτιο καθηγητή Πανεπιστημίου Χάσαν Μπαντάουι, τον Λίβυο ιατρό - λόγιο Ισσα Τάλεμπ, την πανεπιστημιακό Λένα Αραμπατζίδου, την ποιήτρια Λένα Κουτσοχέρα, τη συγγραφέα Γιώτα Φωτιάδου - Μπαλαφούτη, τον ποιητή Ηλία Τσέχο κ.λπ. 
Εχω πολλά να θυμάμαι απ’ όλους των, ξεχωριστά απ’ τον καθένα, όπως και γενικά απ’ το Συμπόσιο, στο οποίο συμμετείχαμε με την Ευδοκία ως εισηγητές ('Και στην Κρήτη ο Αλέξανδρος ζει') το θέμα μου, 'Πλάθοντας βιβλία για παιδιά' το θέμα της Ευδοκίας), αλλά και την όλη φιλοξενία. Απ’ τον Αυγερινό Ανδρέου μου έμεινε ιδιαίτερα το ποίημα του 'Αριδαίος' σαν άκουσμα και σαν ακρόαμα (το απήγγειλε τόσο αισθαντικά!) κυρίως όμως σαν περιεχόμενο. 
Αριδαίος! 'Ο δύσμοιρος, καθυστερημένος γιος του Φιλίππου' που 'φοβισμένο τον ανεβάσαν στην εξέδρα,/ του φόρεσαν περίλαμπρη βασιλική φορεσιά/ και περικεφαλαία' και του έβαλαν 'το δαχτυλίδι του Μεγάλου Βασιλιά'. Αριδαίος! 'Τι σημασία έχει αν δεν κατάλαβε ο ίδιος/ πως έγινε βασιλιάς/ και νόμιζε πως τον συλλυπούνται/ για τον αδελφό του ή κάτι τέτοιο;/ Η ισορροπία προσωρινά αποκαταστάθηκε/ και οι επίδοξοι επίγονοι/ αγόρασαν έτσι χρόνο ικανό/ να προετοιμάσουν την όποια μοιρασιά'. Του το ζήτησα και μου το έδωσε (έβαλα ένα απόσπασμά του στα 'πεταχτά'). Λίγες μέρες μετά μου έστειλε την ποιητική του συλλογή 'Πέτρα και φως' (Αθήνα 2002) τα ποιήματα της οποίας με άγγιξαν.  Ενας ποιητής βαθύς γνώστης της ιστορίας του τόπου μας που χρησιμοποιεί συγκινησιακά τη γλώσσα στον υπέρτατο βαθμό, διαπίστωσα ότι είναι ο Αυγερινός Ανδρέου. Του απάντησα, μου απάντησε και... χαθήκαμε... 

Ο ποιητής (και όχι μόνο) Αυγερινός Ανδρέου(2)

Ούτε δύο, ούτε τέσσερις, αλλά έξι(!) ποιητικές του συλλογές ('Δίπυλος', Αθήνα 2002, 'Αντιστροφές' Αθήνα 2002, 'Μετά την καταιγίδα' Αθήνα 2003, 'Ιχνηλατώντας τους καιρούς' Αθήνα 2005, 'Το δοιάκι των καιρών' Αθήνα 2006, 'Εβδομη γραφή' Αθήνα 2009 και 'κόκκινη Πέτρα' Αθήνα 2011) απ’ τις 8 που έχει μέχρι τώρα βγάλει μου έστειλε ο Αυγερινός Ανδρέου τις προάλλες. Συν το 'Τραούδιν του Κυπριανού' του Βασίλη Μιχαηλίδη σε δική του απόδοση στην ομιλουμένη νεοελληνική γλώσσα (φωτ.).
Σαν αντίδωρο στην ποιητική μου συλλογή 'Οταν γίνεις ποίημα' (εκδ. 'Πυξίδα της Πόλης - Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, Χανιά 2013) και του βιβλίου του 'Τα Γράμματα της Παναγίας' (εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Κίσαμος 2013) που του έστειλα και που στάθηκαν αφορμή να ξαναβρούμε το νήμα της γνωριμίας μας. 'Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ, έλεγαν οι αρχαίοι μας, ωστόσο εσύ ανήκεις στις εξαιρέσεις. Και πολλά και όλων των ειδών και καλά γράφεις'. Τα που του έγραψα τις προάλλες στα 'πεταχτά' (Πέμπτη 18 Απριλίου) μεταξύ των άλλων για να συνοδεύσω τις ευχαριστίες μου. Για να συμπληρώσω: 'Μόνο ένας που έχει εντρυφήσει στην ιστορία και στη δημοτική μας ποίηση μπορεί να γράφει τέτοιας λογής ποιήματα, αν βέβαια κατέχει την τέχνη της ποίησης'. Δεν ασχολείται όμως, μόνο με την ποίηση ο Αυγερινός Ανδρέου, που γεννήθηκε στην Ανω Καλεντίνη της Αρτας, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάζεται ως δικηγόρος στην πρωτεύουσα. Ετσι εκτός απ’ τις ποιητικές συλλογές, έχει δημοσιεύσει το έργο 'Δημοτικά Τραγούδια, Δράκοι -  Λάμιες - Στοιχειά', τις μελέτες του 'Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη δημώδη και λόγια ποίηση', 'Ερμηνευτική προσέγγιση στο κλέφτικο τραγούδι της Λένως Μπότσαρη και πλήθος άλλες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ υπό έκδοση είναι η μελέτη του με τίτλο 'Τα τραγούδια της φυλακής'. Ακόμα και με το ριζίτικο τραγούδι έχει ασχοληθεί ο ξεχωριστός αυτός πνευματικός άνθρωπος, που μου στέλνει τελευταία συχνά πυκνά μέσω Διαδικτύου κάποια απ’ τα δημιουργήματά του. Πάντα στις επάλξεις! Αυγερινέ!


Χανιώτικα νέα (22.04.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου