Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Η Μεγάλη Εβδομάδα στα Νοχιά Κισάμου και στο Γεράνι Κυδωνίας, δίπλα μας! Η Μεγάλη Εβδομάδα σ’ ένα άλλο, μακρινό μέρος της πατρίδας μας, στη Νέα Χρόνη Πιερίας. Η Μεγάλη Εβδομάδα σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, στην Ολλανδία... Μεγαλοβδομαδιάτικες μέρες σε διάφορα μέρη. Μεγαλοβδομαδιάτικα ήθη και έθιμα, μεγαλοβδομαδιάτικες εντυπώσεις και μνήμες, απ’ τα παιδιά της Β2 τάξης του 6ου Δημ. Σχ. Χανίων,.



ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Β2 ΤΑΞΗ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Μεγαλοβδομαδιάτικες μέρες σε διάφορα μέρη

Η Μεγάλη Εβδομάδα στα Νοχιά Κισάμου και στο Γεράνι Κυδωνίας, δίπλα μας! Η Μεγάλη Εβδομάδα σ’ ένα άλλο, μακρινό μέρος της πατρίδας μας, στη Νέα Χρόνη Πιερίας. Η Μεγάλη Εβδομάδα σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, στην Ολλανδία... Μεγαλοβδομαδιάτικες μέρες σε διάφορα μέρη. 
Μεγαλοβδομαδιάτικα ήθη και έθιμα, μεγαλοβδομαδιάτικες εντυπώσεις και μνήμες, απ’ τα παιδιά της Β2 τάξης του 6ου Δημ. Σχ. Χανίων, ύστερα από προτροπή της δασκάλας τους, της κυρίας Χρυσούλας Κλώκου, και με τη βοήθεια των γονιών τους. 
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το Πάσχα. Με χαρά φιλοξενούνται κάποια αποσπάσματα απ’ αυτές, διανθισμένα με ζωγραφιές για το Πάσχα, στον σημερινό Παιδότοπο.
Καλή Μεγαλοβδομάδα 
και Καλή Ανάσταση σε όλους!
Β.Θ.Κ.

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολλά. Ολη την Μεγάλη εβδομάδα δεν τραγουδούν, δεν ακούν τραγούδια, δεν σφυρίζουν και δεν παίζουν χαρτιά στα καφενεία. 
Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες ασχολούνται με το ζύμωμα των λαμπροκούλουρων και των τσουρεκιών, καθώς και με το βάψιμο των αυγών. 
Παλιά το βάψιμο γινόταν από τα χρώματα των λουλουδιών, κυρίως παπαρούνας και των πατζαριών.
Τα παιδιά έφτιαχναν στεφάνια από λεμονανθούς για να τα τοποθετήσουν το ίδιο βράδυ στον Σταυρωμένο Ιησού. 
Μιχάλης Παρασκευόπουλος
(Γεράνι Χανίων)


Την Μεγάλη Παρασκευή τα κορίτσια πηγαίνουν στις γειτονιές για να μαζέψουν λουλούδια και να στολίσουν τον επιτάφιο. Την μέρα αυτή είναι μεγάλη νηστεία και δεν τρώνε λάδι μόνο βραστές πατάτες, ντομάτα και χαλβά. Το βράδυ πηγαίνουν στον επιτάφιο και ακούνε τις γυναίκες με τα κορίτσια να ψέλνουν την 'Ζωή Εν Τάφω'. Μόλις τελειώσει η λειτουργία γίνεται η περιφορά του επιτάφιου στο χωριό με τον κόσμο ν’ ακολουθεί από πίσω και να ψάλλει. Στις αυλές των σπιτιών περιμένουν οι γυναίκες με τις κολόνιες για να ράνουν τον επιτάφιο και τον κόσμο που ακολουθεί. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί μεταλαβαίνουν όσοι δεν έχουν προλάβει την Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή φτιάχνουν τα καλιτσούνια, σφάζουν το αρνί, ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τις κρεατότουρτες για το Πάσχα. Μετά ετοιμάζουν την μαγειρίτσα για το βράδυ. 
Βαγγέλης Μπενεβίδης 
(Νοχιά Χανίων)

Στο χωριό της μαμάς μου από την Δευτέρα το πρωί της μεγάλης εβδομάδας, πλένουν το πρόσωπο, λένε την προσευχή και πάμε στην εκκλησία. Η λειτουργία της εκκλησίας ξεκινάει 7 το πρωί και τελειώνει στη μία το μεσημέρι. 
Γυρίζουν στα σπίτια τους, τρώνε και ξεκουράζονται για να ξαναπάνε στην εκκλησία από 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Χρυσή Κορναλάκη
(Βάλε Αμάρε Ρουμανίας)

Στο Βουκουρέστι όλη τη Μεγάλη βδομάδα πάμε κάθε βράδυ στην εκκλησία και φέρνουμε φως μέχρι την ημέρα της Ανάστασης. Το Μεγάλο Σάββατο πάμε για Κοινωνία.
Μετά την κοινωνία δεν τρώμε κρέας μέχρι τις 12 η ώρα το βράδυ.
Το βράδυ γυρνάμε με το Αγιο Φως στο σπίτι.
Ρόμπερτ Σάριον
(Βουκουρέστι Ρουμανίας)

Την Κυριακή το πρωί πηγαίνουμε στην εκκλησία. Μετά γυρίζουμε στο σπίτι και ετοιμάζουμε το αρνί. Αλλοι το ψήνουν στη σούβλα και άλλοι στο φούρνο. Μαζεύεται όλη η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι, και αφού ευχηθούμε χρόνια πολλά και τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά, αρχίζει ένα τρικούβερτο γλέντι, με πολλά φαγητά, γλυκά, πολλά ποτά και αναψυκτικά.
Αννα Μαρία Φάκου
(Νέα Χρόνη Πιερίας)

Στην Ολλανδία το Πάσχα δεν είναι τόσο μεγάλη γιορτή. Δεν γιορτάζουν την ίδια μέρα το Πάσχα μ’ εμάς.
Από την μεγάλη εβδομάδα μόνο την μεγάλη Παρασκευή κλείνουν τα σχολεία και οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία αλλά δεν γίνεται περιφορά του επιτάφιου. 
Την Κυριακή του Πάσχα ψάχνουν να βρουν αυγά. Το πασχαλινό κουνέλι τα έχει κρύψει. Μετά βάφουν τα αυγά με χαρούμενα χρώματα και σχέδια.
Ιρις Κοτσιαλάκη
(Ολλανδία)

To Πάσχα για τους Ουκρανούς είναι ιδιαίτερα πνευματική γιορτή. Το πνεύμα που επικρατεί στις εκκλησίες είναι βαθιά κατανυκτικό. Ολοι φορούν τα καλύτερα ρούχα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ο κόσμος να φοράει όλο και πιο πολύ τις παραδοσιακές Βυσεβάνκι (παραδοσιακές μπλούζες με κεντήματα). Η ησυχία και η προσήλωση στο κείμενο είναι χαρακτηριστική. Η στιγμή της Ανάστασης, που στα Ουκρανικά ονομάζεται Βέλικντεν δηλαδή Μεγάλη Μέρα, δίνει το σήμα για το τέλος της Μεγάλης Νηστείας. Μετά την επιστροφή στο σπίτι τσουγκρίζουν αυγά, κόβουν το παραδοσιακό Κουλίτς και τραγουδούν πασχαλινά τραγούδια. Οι Ουκρανοί είναι διάσημοι για τα πασχαλινά αυγά τους τα οποία τα ονομάζουν pysanky ή pisanka. Τα πασχαλινά αυγά τους είναι πραγματικά πανέμορφα και τα δημιουργούν με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται Kristka.
Βικτωρία Καραγκεζίδη
(Ουκρανία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου