Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

.Τι είναι ο Ειρηναίος για την Κίσαμο, για την Κρήτη, την Ελλάδα; Τούτο το ερώτημα θα... απαντιέται στο διηνεκές έχω την εντύπωση και θα συζητιέται απ’ όλους που θα προσπαθήσουν να το απαντήσουν από τούδε.

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Ειρηναίος ο Χριστιανός




Σίγησε ο κόσμος χθες σαν άκουσε πως εκοιμήθη ο γέροντας Ειρηναίος. Ο παππούς της Ορθοδοξίας ή όπως ο ίδιος ήθελε να τον αποκαλούν: "Ειρηναίος ο Χριστιανός". Και είναι απολύτως κατανοητός αυτός ο παραπάνω χαρακτηρισμός του διότι αν κάποιος κοινός θνητός προσπαθήσει να αναλογιστεί τι ακριβώς ήταν ο Ειρηναίος και  ποιο το μέγεθος της "πατιάς" του σε τούτη τη γη απλά θα… χαθεί κυριολεκτικά όπως χάνεται κάποιος μες σ’ ένα δάσος με πανύψηλα δέντρα! Μια ματιά μόνο στα λόγια και τις πράξεις του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη αλλά και στη συνέπεια αυτών, αποδεικνύει των παραπάνω λόγων τα αληθή.
Τι είναι ο Ειρηναίος για την Κίσαμο, για την Κρήτη, την Ελλάδα; Τούτο το ερώτημα θα... απαντιέται στο διηνεκές έχω την εντύπωση και θα συζητιέται απ’ όλους που θα προσπαθήσουν να το απαντήσουν από τούδε.
Η μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας να έχουμε ένα τέτοιο άξιο ποιμένα διαφαίνεται κυρίως από τη λύπη όλων αυτών των πιστών και… άθεων οι οποίοι κλίνουν το γόνυ μπρος στον μεγάλο νεκρό και μιλούν για ένα άνθρωπο που σημάδεψε την εποχή του, και βοήθησε με τα λόγια και κυρίως τις πράξεις του όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά ολόκληρο τον κόσμο, όλους και τον καθένα ξεχωριστά.
Τίποτα από όσα εδώ γράφονται δεν αποδίδουν επακριβώς σκέψεις και συναισθήματα των ανθρώπων που πήραν την ευλογία του· κι ήταν, κι είναι και θα… είναι αμέτρητοι αυτοί!
...Από χθες το πρωί ο Ειρηναίος βρίσκεται εκεί όπου είχε ταχθεί από γεννησημιού του… δίπλα σ’ Εκείνον που πορεύεται τούτες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος προς το εκούσιο Πάθος... Ο κόσμος σίγησε, μα έπειτα άρχισε να μετουσιώνει τη σιωπή σε λόγο και το απόσταγμα αυτό από τα λόγια των ανθρώπων που μίλησαν για τον Ειρηναίο Γαλανάκη είναι ό,τι πιο ουσιώδες, ό,τι πιο αληθινό όπως το φως της μέρας.
Αυτό που μας λείπει τούτες τις εποχές πιότερο!
Αυτό το φως ενός πραγματικού, αγωνιστή, επαναστάτη, δημιουργού, πρωτοπόρου, ουμανιστή, ανθρώπου, ενός κατ' ουσίαν Χριστιανού όπως ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης.

Χανιώτικα νέα (01. Μαίου 2013)

2 σχόλια:

  1. Έχω γνωρίσει καλούς παπάδες και κακούς παπάδες, δεν έχει λοιπόν σημασία το σχήμα, καθεαυτό. Ένας Άνθρωπος με κεφαλαίο το «Α» πρέπει να ήταν αυτός ο Ειρηναίος... Πάντα άκουγα εξαιρετικές γνώμες, ακόμα κι από τους πιο αυστηρούς, γι’ αυτόν τον παπά που μπήκε μπροστά, αναζητώντας την ανάπτυξη και την προκοπή μέσα από τη Δικαιοσύνη και τη βοήθεια του Θεού, για όποιους, τέλος πάντων τη ζητούσαν αυτή τη βοήθεια, χωρίς μισανθρωπισμό, χωρίς αποκλεισμούς.

    Δικαιοσύνη!

    Και δεν είναι εύκολο για κάποιον εν ζωή να τον αγαπάνε οι πάντες και να μην ακούς κακή κουβέντα από τους μοχθηρούς και τους μνησίκακους. Πρόθυμος πάντα για να τον συμβουλεύονται οι «ταγοί». Άλλο ζήτημα που δεν άκουγαν τις συμβουλές του, αυτοί οι «ταγοί» και δεν πορευόμαστε με Δικαιοσύνη και ιδού τα αποτελέσματα...

    Η κατρακύλα συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και εκ μέρους του Νεκτάριου για το εύστοχο σχόλιο.

      Διαγραφή