Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ένα ψάρι σ? έναν άνθρωπο, θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ? όλη του τη ζωή...



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
'ΛΕΜΟΝΑΝΘΟΙ, ρόδα, μερθιές, κρινάκια, μαχαιρίδες/ τση Λαμπρανάστασης ευκές πέμπουν κι αντιλαψίδες'. Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η άνοιξη. Ακόμα κι όταν ο ουρανός, κάπου - κάπου, μπουρουδιάζει. Εορταστική, αναστάσιμη η όλη ατμόσφαιρα και σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου. Της Ζωοδόχου Πηγής, της Χρυσοπηγής, της Παναγίας του Λουτρού...

ΚΑΛΑ φαίνεται να κρατούνε ακόμα οι γιορτές, η μεγάλη επιστροφή των κατεργαραίων στους πάγκους των που άρχισε προχθές ολοκληρώνεται με το 'καλημέρα' της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο. Μέσα τα κεφάλια για μαθητές και δασκάλους τη Δευτέρα.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ύστερα απ? την προχθεσινή άκαρπη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Το ?χουμε ξαναδεί το έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές και στο παρελθόν και θα το ξαναδούμε στο μέλλον. Σε διάφορες εκδοχές...

ΑΝ ΔΩΣΕΙΣ ένα ψάρι σ? έναν άνθρωπο, θα φάει μια φορά. Αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει σ? όλη του τη ζωή... Αυτήν την παροιμία θα θυμίσουν, λέει, οι Κινέζοι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν με το καλό πάει στο Πεκίνο, μου είπε σε γενομένη συζήτηση χθες ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

Η ΕΛΛΑΔΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔουΝουΤου, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα βελτιωμένο κατά 10% και κάλυψε κατά τα δύο τρίτα το χάσμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Για καταστροφικό κόστος σε βάρος του λαού κάνουν λόγο οι 'Financial Times' σε άρθρο τους με τίτλο 'Το ελληνικό δράμα δεν θα έχει καλό τέλος'. Να το πω διαφορετικά. Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα με έξοδα του κράτους ζητά η Ενωση Αθέων Ελλάδος! 'Κρίμα τέτοιοι αστέρες να μένουν αναξιοποίητοι! Η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού πρέπει πάραυτα να τους αξιοποιήσει. Ισως έτσι δούμε καθαρά το φως... του σκότους τους!'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 25.4.2013) το σχόλιο.

'ΣΚΛΗΡΟΣ και αδυσώπητος είναι ο αγώνας της ζωής, ο αγώνας για το ψωμί και την ελευθερία σ? όλες τις μορφές: Και μπορούμε να νιώθουμε όλες τις αδυναμίες κι όλες τις υποχωρήσεις των ανθρώπων πάντα σ? αυτόν τον αγώνα. Ομως η συνθηκολόγηση που λίγο ή πολύ έχει να κάνει ο καθένας μας σ? αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει ποτέ να είναι τέτοια που να αναιρεί τη συνείδηση και την ανθρωπιά μας'. Από το βιβλίο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη 'Το νόημα της ζωής' (γ? έκδοση Χανιά 1996).

Ο ΙΗΣΟΥΣ δεν είχε προλάβει να επισκεφθεί την Κρήτη και οι μαθητές του τού έλεγαν και του ξαναέλεγαν πως έπρεπε να κάμει τα αδύνατα δυνατά να περπατήσει στα μέρη της γιατί αλλιώς αδικείται το όμορφο νησί. Ο Χριστός άκουγε σιωπηλός όσα του έλεγαν και στο τέλος, χαμογελώντας, όπως το συνήθιζε, τους είπε: 'Φαντάζεστε πως θ? άφηνα την Κρήτη αδικημένη; Η Κρήτη δεν αδικείται. Της δίδω την ευχή μου και την ευλογία μου. Εύχομαι να είναι ευλογημένο το χώμα της· το έδαφός της, ακόμη και το πιο πετρώδικο, να βγάζει προϊόντα· ό,τι φυτρώνει και σπέρνεται στη γη της να είναι νόστιμο και γλυκό και να μη στεριώσει ποτέ σ? αυτήν θεριό...'. Από τότε όσα θεριά ζούσαν στην Κρήτη ψόφησαν και γι? αυτό σήμερα δεν υπάρχουν ούτε λιοντάρια, ούτε λύκοι, ούτε αρκούδες, παρά μόνο μικρά φίδια που δεν δηλητηριάζουν και μερικά έντομα. Από το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη 'Θρύλοι και παραδόσεις για τη Μεγαλοβδομάδα και τη Λαμπρή'.

'Λαμπρόσκολες ξομπλιάζω ευκές στην έμπασα του Μάη/ να πάνε όπου αγαπώ, να κάμουν το κολλάι./ Του Μάη κατακόκκινο μιας παπαρούνας χρώμα/ ορτάκη έχω για ευκές με το δικό μου στόμα./ Λεμονανθοί, ρόδα, μερθιές, κρινάκια, μαχαιρίδες τση Λαμπρανάστασης ευκές πέμπουν κι αντιλαψίδες./ Ευκές «Καλής Ανάστασης» μηνά η λαμπροκουλούρα/ το φως το αναστάσιμο να διώξει την αφούρα./ Του Μάη όλα τα χρώματα συντρέμουνε τ? ασβέστη/ σ? όλη την πλάση ν? ακουστεί παντού «Χριστός Ανέστη!»'.
'Λαμπριάτικες ευχές' από τον Κωστή Λαγουδιανάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου