Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του Μάη, η Γιορτή της Μητέρας, αύριο! Μην ξεχαστούμε. Οι μανάδες μας, όπου κι αν είναι, περιμένουν μια μας χειρονομία, μια ευχή, ένα λουλούδι εκ μέρους μας. Προπάντων  αν βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο της ζωής...





ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
'Η ΠΛΕΙΟ Μεγάλη και Ιερή Καπετανιά για τη Γυναίκα, ήταν και παραμένει πάντα η καπετανιά της Μάνας. Η Μάνα, που γεννά το Μέγα Καπετάνιο του κόσμου: Τον άνθρωπο'. (Από το βιβλίο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη 'Γυναίκες της Κρήτης').

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του Μάη, η Γιορτή της Μητέρας, αύριο! Μην ξεχαστούμε. Οι μανάδες μας, όπου κι αν είναι, περιμένουν μια μας χειρονομία, μια ευχή, ένα λουλούδι εκ μέρους μας. Ακόμα κι αν βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο της ζωής...

ΕΒΡΕΧΕ, ΕΒΡΕΧΕ, έβρεχε, έβρεχε... Οσα νερά δεν έριξαν και οι τέσσερις πρώτοι μήνες του χρόνου μαζί τα έριξε μοναχός του μέσα σ? ένα μόλις 24ωρο ο Μάης. Επεται συνέχεια; Ιδωμεν. Πάντως το περίσσιο χαλά πάντα το ίσιο και η ευλογία μπορεί να μετατραπεί και σε κατάρα.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΝ ΤΕΛΙΚΑ απεργία οι καθηγητές την περίοδο των εξετάσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα τους επιστρατεύσει. Αυτή φαίνεται να έχει σ? αυτήν τη φάση και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το έχει για πάντα. Εχει ο καιρός γυρίσματα.

ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ  τους νέους η ανεργία κι εφιάλτης τους η αεργία. Να ξυπνάς το πρωί και να μην έχεις τι να κάνεις. Να εξαρτάσαι απ? το χαρτζιλίκι που θα σου δώσει ο παππούς και η γιαγιά απ? την κουτσουρεμένη σύνταξή τους. Και να ?σαι 25 χρονών...

ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ζήτησε, και σωστά, ο συμπατριώτης μας, γ? αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την πολιτική ηγεσία, με πρώτο τον πρωθυπουργό της χώρας!

ΑΝ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ήταν μείον, κανένα πρόβλημα δεν θα είχαν στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, μου είπε σε γενομένη συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Για να συμπληρώσει: Το θέμα δημιουργείται γιατί το ταμείο είναι... τρύπιο, τι τρύπιο, χιλιοτρύπητο.

'ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης' είναι το θέμα της διημερίδας που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Πάντες έχουμε πολλά να ωφεληθούμε, αν την παρακολουθήσουμε. Πάντες έχουμε ανάγκη προστασίας.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ για τη μάνα η σημερινή μαντινάδα. Από τη συντ. νηπιαγωγό Ουρανία Γιατρομανωλάκη - Κουτουλάκη. 'Από ?ταν εχωρίσαμε, μάνα, γλυκειά μου μάνα/ μοιάζω τση πέρα εκκλησιάς που ?ναι χωρίς καμπάνα'.

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ χρονιά θα ?ρθω, Θεού θέλοντος, την Ημέρα της Μητέρας στον τάφο σου, μάνα! Το ξέρω πως θα με περιμένεις. Δεν σου το ?λεγα πως θα προβάλει κι οφέτος ο Βαγγέλης για να μου φέρει λουλούδια;, θα πεις στον πατέρα μου που αναπαύεται δίπλα σου, με το που θα βγω την ξώπορτα του Αγιού-Αθανάση. Πώς να σε ξεχάσω μάνα!

'ΘΥΜΟΥΜΑΙ ΠΩΣ μας μάθαινε στη νηπιακή μας ακόμη ηλικία να σταυρώνομε τα χέρια μας και να κάνομε τις μετάνοιές μας. Θυμούμαι που θύμιαζε στα σκολόβραδα, άναβε το καντήλι και μας έβαζε να τη διαβάζομε τους βίους των Αγίων. Και κάθε μεγάλη μέρα στο φτωχό σκαμνί που τρώγαμε, εκείνη μνημόνευε μ? ένα θλιμμένο σκοπό τους παππούδες και τα πεθαμένα αδελφάκια μας κι έστελνε ένα γεμάτο πιάτο στους φτωχούς του χωριού μας. Και παράλληλα μας μάθαινε να δουλεύομε. Να δουλεύομε αδιάκοπα και σκληρά, μπορώ να πω για την ηλικία μας και μας ορμήνευε να ψηφούμε τους ανθρώπους'. Ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης για τη μάνα του Σοφία το γένος Μαριακάκη (βλ. Βιβλίο του 'Γυναίκες της Κρήτης', Χανιά 1995).

'«Τι είναι τα κοπέλια,/ και τι είναι οι κοπελιές;». Τεράστιο το ερωτηματικό/ της θυμωμένης απορίας/ που έβαλε η μάνα μου./ Είχε πάρει το νερό/ τη σταφίδα εκείνη τη χρονιά/ και οι ελιές έδειχναν λίγες./ Ο πατέρας είχε τις αντιρρήσεις του./ «Σπουδάζουμε τα κοπέλια,/ δεν έχουμε δυνάμεις/ για τις κοπελιές»,/ είχε πει ξύνοντας το κεφάλι του./ Το θυμωμένο ερωτηματικό/ της γυναίκας του/ του ?ρθε, ωστόσο, κατακέφαλα./ Σώπασε. Τι ν? απαντήσει;/ Ο κύβος, να πάει η Στέλλα στο Πανεπιστήμιο,/ ερρίφθη'. 
Το ποίημα 'Τι ν? απαντήσει' του γράφοντος (βλ. Ποιητική συλλογή 'Οταν γίνεις ποίημα', Χανιά 2013).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (11.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου