Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

36o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Μικρές ιστορίες για τη Μάχη της Κρήτης







ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Στην κεντρική θέση του σημερινού «Παιδότοπου» μια μακέτα, έργο των παιδιών του 36ου Νηπιαγωγείου της πόλης μας για τη Μάχη της Κρήτης. Μια μακέτα που εκτέθηκε πρόσφατα στο Νεώριο Μόρο και για την οποία τα νηπιάκια μας βραβεύτηκαν στην εκδήλωση «Μέρες Παιδικής Εκφρασης και Δημιουργίας» που διοργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Μια μακέτα με διάφορες μικρές ιστορίες που μας λένε τι είναι πόλεμος και ποια είναι η αξία της ειρήνης. Μια μακέτα που προέκυψε από συνεντεύξεις που πήραν τα παιδιά από δύο πρωταγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, τον Λευτέρη Ηλιάκη και τον Διομήδη Μακράκη και από κάποιους παππούδες των. Και αφού χρησιμοποίησαν επίσης με την καθοδήγηση της δασκάλας των, το  πλούσιο σχετικό αρχείο του σχολείου τους. Γύρω απ’ τη μακέτα κάποιες απ’ τις ζωγραφιές που έκαναν τα παιδιά μαζί με τις σχετικές μαρτυρίες και ένα απόσπασμα από κείμενο της δασκάλας των, της γνωστής στους αναγνώστες του «Παιδότοπου» και από άλλες υπέροχες δουλειές μαθητών της, Μαρίας Παπουτσάκη, για τη μουσειοπαιδαγωγό του Ναυτικού Μουσείου Τζίνα Βασιλάκη. Απίστευτα όλα αυτά για τους μη γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα. Αν είναι δυνατόν τόσο μικρά παιδιά να κάνουν τέτοιας λογής πράγματα, σκέφτονται... Κι όμως! Τα «πάντα όλα» μπορούν να κάνουν τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, όταν οι δάσκαλοί τους μπορούν, για να θυμηθώ τον Μπρούνερ, να βρίσκουν έντιμους τρόπους διδασκαλίας... Και στη Μαρία, εκτός απ’ την Τζίνα, τα εύσημα!

Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.




Αετόπουλα 14 - 15 χρόνων. Κορίτσι μεταφέρει μήνυμα μέσα στην πλεξίδα της. Στα Χανιά ήταν 1.000 αετόπουλα. Αρχηγός τους η Σόνια Ρενιέρη, η καλύτερη μαθήτρια σε όλα τα Γυμνάσια των Χανίων.

Πηγή: Ηλιάκης Λευτέρης (τότε Ε’ τάξη Γυμνασίου)





Συλλογή όπλων. Αυστραλοί - Άγγλοι πετούσαν όπλα, τα βρίσκουν και τα κρύβουν σε τοίχους των σπιτιών τους.

Πηγή: Ηλιάκης Λευτέρης (τότε Ε’ τάξη Γυμνασίου)


Στο κέντρο της Αγοράς από κάτω υπήρχε υπόνομος που έβγαινε στο Κουμ Καπί. Οι Γερμανοί φέρνανε τρόφιμα και εφοδιάζανε με κρέας, ψάρια, όσπρια τα μαγαζιά που ήταν πλέον δικά τους. Περιέργως τα σακιά πάθαιναν ζημιά στο κέντρο της Αγοράς. Σκόνταφταν οι άνθρωποι που τα μετάφεραν, σκίζονταν τα σακιά. Ο,τι χυνόταν στον υπόνομο, από κάτω οι άνθρωποι από το Κουμ Καπί είχαν απλωμένα πανιά, τα μάζευαν και τα έπαιρναν. Οι Γερμανοί όταν το κατάλαβαν, έριξαν τσιμέντο.  

Πηγή: Τζουγκράκης Διομήδης  (τότε 13 - 14 ετών) 


  ...Μέσα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου μας επισκεφθήκαμε και το Ναυτικό Μουσείο και γνωρίσαμε τη μουσειοπαιδαγωγό κα Τζίνα Βασιλάκη. Ομολογώ γνωρίσαμε έναν άνθρωπο ευέλικτο, χωρίς παρωπίδες, διορατικό που δεν έμενε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Μουσείου για το Νηπιαγωγείο, αλλά δέχθηκε και ξενάγησε τα παιδιά σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου. Με ήρεμη φωνή τα καθήλωσε μέσα από τα παιχνίδια. Χαμογελαστή δεν ήταν απομονωμένη από την ομάδα. Τα παιδιά μπορούσαν να την πλησιάσουν. Δεν ξέρω ούτε πόσα, ούτε τι πτυχία έχει η συγκεκριμένη 'δασκάλα', αλλά έχει κάτι που δε διδάσκεται πουθενά. Αγαπά αυτό που κάνει και επαναφέρει, με συνείδηση, ήσυχη γι’ αυτό που προσφέρει, τον ρόλο του δασκάλου εκεί που του αρμόζει. Το να είσαι δάσκαλος είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ευχαριστούμε κα Τζίνα…
 Η νηπιαγωγός του 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων  
Μαρία Παπουτσάκη 



Ο,τι παραγωγή είχαν υποχρεώνονταν να  δίνουν ένα ποσοστό στους Γερμανούς και αυτό τους έλειπε μετά όπως ήταν λάδι, σιτάρι, ζώα.

Πηγή: Τζουγκράκης Διομήδης  
(τότε 13 - 14 ετών)  
 Ζωγραφιά Ιάσονας Αλιάγας


Μια φιλική οικογένεια μου έδωσε πολύτιμα πράγματα τυλιγμένα σε τσουβάλι να τα κρύψω, στο χωριό, στα Κεραμειά, κάτω από άχυρα. Οταν τέλειωσε ο πόλεμος, ψάξαμε και τα βρήκαμε. 
Πηγή: Τζουγκράκης Διομήδης  
(τότε 13 - 14 ετών)  

 Χανιώτικα νέα (25.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου