Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ και μας σήκωσαν πάλι προχθές οι νότιοι άνεμοι στα Χανιά. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στις πυρκαγιές που ήρθαν από το πουθενά(;) σε Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά, Βουκολιές κ.λπ.. Λες κι έχει κατάρα αυτός ο τόπος. Πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ και μας σήκωσαν πάλι προχθές οι νότιοι άνεμοι στα Χανιά. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στις πυρκαγιές που ήρθαν από το πουθενά(;) σε Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά, Βουκολιές κ.λπ.. Λες κι έχει κατάρα αυτός ο τόπος. Πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

ΤΡΙΓΜΟΙ στην τρικομματική κυβέρνηση λόγω της δημιουργίας αντιρατσιστικού μετώπου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.; Δεν τους 'ακούω', μου είπε σε γενομένη συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Για να συμπληρώσει με νόημα. Ο φόβος φυλάει τα έρημα!

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ των συζητήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λένε. Και συνεχίζουν το μακρύ του ο ένας και το κοντό του ο άλλος, ενώ ο χρόνος περνά. Σε δουλειά να βρίσκονται αυτοί...

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ λίαν, ωστόσο, το 'τοπίο' των ναρκωτικών στην Ευρώπη, επισημαίνει στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο. Υπάρχει σχέση μεταξύ ανεργίας και ναρκωτικών; Αυξάνεται η χρήση των ναρκωτικών όσο αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας των νέων; Ιδού ένα 'πεδίο' για έρευνα.

'ΥΠΑΡΧΟΥΣΙ καταπλήξεις, υπάρχουσι κεραυνοβόλα θεάματα, προ των οποίων δύνασαι να βάλης ένα στεναγμόν. Αλλ? υπάρχουσι και κεραυνοί, οίτινες σε μεταβάλλουσιν εν ακαρεί εις ψυχρόν και αναίσθητον αυτόματον, αφαιρούντες εν τέλει και αυτού του άλγους την συναίσθησιν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ των πανηγυρισμών για την άνοδο του Α.Ο. Χανιά στη Β? Εθνική κατηγορία στο ποδόσφαιρο καλά κρατεί ακόμα στην πόλη μας. Ας κρατήσουν οι χοροί, με την ευχή μας: Να γιορτάσουμε την άνοδό του στη μεγάλη κατηγορία, εκεί που βρίσκεται ο Πλατανιάς, αν όχι την επόμενη τη μεθεπόμενη χρονιά! Γιατί δηλαδή οι Ηρακλειώτες να ?χουν δύο ομάδες στην Α? Εθνική κι εμείς μόνο μία;

ΕΦΥΓΕ τις προάλλες σε ηλικία 65 ετών, για τη Μεγάλη των Δασκάλων Ουράνια Ακαδημία, ο ξεχωριστός δάσκαλος, τ. επιστημονικός προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Κρήτης Γιάννης Νταγκουνάκης. Πάνδημος ο αποχαιρετισμός του, στις Λουσακιές, μέσα σ? ένα κλίμα άφατης θλίψης, από τους χωριανούς, τους φίλους και τους συναδέλφους του απ? όλη την Κρήτη. Να εξακολουθήσεις να κουνάς από ψηλά το άσπρο μαντήλι σου, κύριε Δάσκαλε!

ΜΑΙΡΗ Γυφτάκη, ποιήτρια, Αθήνα: Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ποιήματά σας που περιλαμβάνονται στην ποιητική σας συλλογή 'Ατολμοι Χαρταετοί' (εκ. 'Μανδραγόρας', Αθήνα 2006) που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Είναι και η τεχνική τους αρτιότητα που με επηρεάζει. Πάνω απ? όλα, ωστόσο, είναι η συγκινησιακή χρήση της γλώσσας για την περιγραφή των μικρών στιγμών και των λεγόμενων ασήμαντων πραγμάτων...

ΚΑΠΟΤΕ ο βασιλιάς των Σπαρτιατών Χάριλλος, ανιψιός του Λυκούργου, εκστράτευσε εναντίον της Τεγέας. Οταν οι δύο στρατοί ήταν έτοιμοι να συγκρουστούν, οι Τεγεάτισσες, που είχαν άσχημα προαισθήματα, οπλίστηκαν και περίμεναν σε έναν γειτονικό λόφο. Μόλις είδαν ότι η μάχη ήταν αμφίρροπη, όρμησαν εναντίον των Σπαρτιατών και τους έτρεψαν σε φυγή. Ηταν μάλιστα τόση η ορμή τους ώστε συνέλαβαν αιχμάλωτο και τον Χάριλλο. Τον άφησαν όμως ελεύθερο χωρίς λύτρα, αφού τους υποσχέθηκε ότι δε θα χτυπούσε ποτέ ξανά την Τεγέα. Οι γυναίκες μετά την επιτυχία τους έκαναν ξεχωριστή θυσία στον Αρη και μάλιστα δεν έδωσαν στους άνδρες από το κρέας του σφαγίου που θυσίασαν. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Για τα μικρά να γράφεις. Για τ? ασήμαντα./ Γι? αυτά που οι άλλοι προσπερνούν σαν να ?ναι αόρατα:/ Για το λουλούδι στη σχισμή του βράχου/ για το θλιμμένο βλέμμα του αδέσποτου/ για το μοναδικό ξερόφυλλο μέσα στο πράσινο/ για το μυρμήγκι που με το φορτίο του/ του Σίσυφου το μύθο ζωντανεύει./ Να γράφεις για όσα/ μες στη μνήμη σου χαράχτηκαν./ Για τρυφερές χειρονομίες και για βλέμματα/ για τ? ουρανού τους φευγαλέους πίνακες/ για το χαμόγελο παιδιού νιογέννητου./ Γιατί πόσο αξίζει η ζωή χωρίς των 'ασήμαντων' αυτών πραγμάτων τη συγκίνηση/ των 'αόρατων' αυτών πραγμάτων την ποίηση;'.
Το ποίημα 'Τ? ασήμαντα' της Μαίρης Γυφτάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (30.05.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου